Comuna Moldoveni este parte a celui mai important bazin agricol din județul Neamț, pe aceste locuri, decenii de-a rândul, înregistrându-se unele dintre cele mai mari recolte pe unitatea de suprafață din Moldova. Cu toate că are o populație redusă, unitatea administrativ-teritorială Moldoveni, grație unei conduceri dedicate dezvoltării economice și edilitare, a reușit să realizeze marile investiții în infrastructură – modernizare de drumuri, alimentare cu apă potabilă, canalizare, dar și modernizarea instituțiilor publice locale. Nu omitem faptul că satul Moldoveni, pe lângă un Cămin cultural modernizat în ultimii ani, mai are și o sală de spectacole, în care pot intra câteva sute de spectatori. Cu toate acestea, în centrul comunei, cu resurse financiare modeste, a fost înființat cel mai pitoresc amfiteatru în aer liber din județ. Acestor lucrări li s-au adăugat și altele, toate aceste proiecte fiind inițiate de primarul Marcel Bârjoveanu. Cât despre viitor, înființarea rețelei de alimentare cu gaz metan este elementul cel mai important al dezvoltării economice a întregii comune.
Interviu cu primarul Marcel BÎRJOVEANU
– Domnule primar, ce au însemnat acești patru ani pentru dvs., petru comunitate?
Cred că lucrul cel mai important este că am învățat, încetul cu încetul, să ne autofinanțăm. Important este că am învățat și ce înseamnă umilința. Spun asta, având în vedere că, în toți acești ani, nu știu dacă am primit de la Consiliul Județean, la vreo rectificare, mai mult de 2.000 de lei sau 5.000 de lei. Acum, am ajuns la capătul puterilor. Avem în curs de implementare câteva proiecte și, din cauza Ordonanței 114, prin care s-au majorat salariile în construcții și noi aveam licitațiile de dinainte, avem de plătit foarte multe diferențe pe manoperă, pe care nu le putem acoperi. Avem la un singur proiect 600.000 lei, la un altul aceeași sumă, bani pe care nu-i putem acoperi din bugetul local, care însumează 600.000 lei pentru un an întreg. Dacă nu primim ajutor de la Guvern, nu o să putem încheia aceste proiecte, care au fost destul de ample și bine primite de populație.
– Despre ce proiecte este vorba?
Este vorba despre proiectul pentru rețeaua de alimentare cu apă și de cel privind canalizarea, ambele având menirea de a aduce, măcar parțial, civilizația în comuna noastră. Din ceea ce avem în momentul de față, cred că vom reuși să finalizăm doar alimentarea cu apă și canalizarea pentru satul Moldoveni. În Hociungi, dar și în alte zone din comună, nu s-a făcut nimic, din cauză că toate străzile sunt asfaltate și nu se pot face branșamente și de pe o parte, și de pe cealaltă. Trebuie să mergem cu rețelele în paralel. Dacă nu asfaltam, situația ar fi fost alta, însă noi am luat proiectele după cum am reușit să le prindem. Nu am avut neapărat o gândire strategică. Am reușit să scoatem din praf comunitatea, dar acum mai tragem și ponoase, referindu-mă la canalizare.
– Cât a mai rămas de asfaltat?
Ar mai fi doar 6,8 kilometri și cu asta s-ar cam încheia acest capitol. În total, comuna noastră are 35 de kilometri de drumuri, toate asfaltate, cu excepția acestei porțiuni. Oricum, lipsa asfaltului pe acest tronson nu prea se simte, pentru că suntem o comună compactă, cu doar două sate. Ne-a prins bine că nu a fost asfaltat, pentru că acum putem veni cu branșamentele pentru rețeaua de apă și canalizare, adică să mergem la gata.
Rețea de gaz metan
– Aveți șansa unor proiecte europene?
Finanțarea prin proiecte europene este exclusă, pentru că nu reușim să ne încadrăm la punctaj. Unul dintre proiectele noastre mari, Canalizarea de la Moldoveni, este prins pe finanțare europeană și mai avem un proiect prin GAL „Drumurile Bistriței”, pentru înființarea unui teren de sport, valoarea lui fiind de 80.000 euro, din care noi trebuie să asigurăm jumătate. Fiind foarte multe localități în GAL-ul nostru, finanțarea nu este foarte mare. Probabil, va trebui să ne gândim la o reformă, din cauza faptului că în comuna noastră populația este în scădere. Avem doar 2.200 de locuitori, din care mulți sunt plecați peste hotare. Real, trăitorii din comuna noastră sunt mai numeroși, numai că nu și-au definitivat actele. E vorba de pensionarii care s-au întors aici de la oraș, dar nu și-au schimbat actul de identitate pe Moldoveni. Spun că trăiesc sezonier aici, dar acest lucru nu se mai întâmplă, pentru că le-am îmbunătățit condițiile de trai.
– Care sunt lucrările de care ar mai avea nevoie comuna, pentru anii următori?
Mai sunt destul de multe de făcut, iar faptul că suntem la guvernare mă face să sper că acea promisiune a guvernului liberal privind extinderea rețelei de gaze naturale în țară va fi o prioritate zero. Aștept cu nerăbdare, având în vedere că am depus un proiect, unul dintre primele din județ, prin fonduri europene, după ce am înființat o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, împreună cu Români și Bahna. Sperăm să prindem această finanțare, proiectul fiind ușor de realizat, deoarece magistrala de gaz trece foarte aproape de teritoriul nostru. Deja, cei de la Transgaz ne-au avansat două scenarii pe care le putem accesa ca și branșare, pentru ca mai apoi să facem intrările. Față de ceea ce am făcut pentru rețeaua de apă și canalizare, a înființa rețea de gaz e floare la ureche. Noi avem un proiect destul de frumos, iar dacă rețeaua s-ar extinde dinspre Secuieni spre noi, prin privatul respectiv, probabil că investiția s-ar realiza doar în zonele cu interes economic mai mare. În proiectul nostru sunt prinși 28 de kilometri de rețea de distribuție a gazelor naturale, iar asta ar fi un lucru fantastic.
Modernizarea centrului civic
– Alte proiecte la care vă gândiți?
Așa cum am spus deja, extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare rămâne o prioritate, pentru că avem unele cartiere în care nu este apă, în altele nu există canalizare, din varii motive. Am reușit să facem alimentare cu apă într-un cartier în satul Hociungi, unde apa este la 40 de metri adâncime, iar la Moldoveni nu am putut să pun canalizare într-un cartier în care absolut toate drumurile sunt proaspăt asfaltate printr-un proiect anterior și nu am vrut să distrug asfaltul, care era în garanție.
– Dacă în anii ce vor veni partidul dvs. va reuși să „tencuiască” povara banilor de care ați pomenit, comuna va fi pusă la punct ?
Da, este foarte adevărat. Mi-ar plăcea foarte mult să ajung la lucrurile de finețe. Să fie apă și canal în zona centrală și să mai trag și gazul, aș putea după aceea să concep un proiect pentru dezvoltarea centrului civic, lucru pe care până acum nu am avut șansa să îl realizăm. Spun asta, pentru că știam că vin lucrări de amploare, care vor distruge tot ce am încercat să facem. Posibilități pentru înfrumusețarea centrului civic avem, drumul județean are o lățime de 8 metri. Pistele pentru bicicliști ar încăpea chiar pe marginea asfaltului. Se poate face și la noi, numai să ajungem până acolo.
– Pentru Ziua comunei, vă gândiți la vreo activitate?
Da, am propunere de la o firmă pentru un cinematograf în aer liber, având în comună un amfiteatru. Deocamdată, așteptăm, pentru că nu știm în ce măsură putem gestiona problema aglomerației. Mă refer aici la vizionarea filmului din mașină. E adevărat, mașina îți oferă o doză de confort, dar îți ia din sunet și din imagine și nu prea te lasă să „guști” filmul așa cum ar trebui.
A consemnat Constantin NEGRU