Interviu cu managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ
La două luni de la numirea ca manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, dr. Silviu Dan Verzea a acceptat să acorde un interviu pentru „Mesagerul de Neamț”. Venit la conducere după scandalul național al managerului antreprenor de pompe funebre, actualul director a acceptat să discute pe subiecte de mare interes pentru public: ce se întâmplă acum în spital, după redeschidere, şi care sunt perspectivele, în contextul în care asistăm la o nouă creștere a numărului cazurilor de Covid-19.
– Domnule doctor, avem o lege a carantinei și izolării care schimbă regulile după care s-a jucat în ultimele luni în lupta cu noul coronavirus. Cum funcționează acum relația medic-pacient?
Da, s-a modificat contextul, inclusiv la externarea pacienților, nu mai e nevoie de două teste negative. Problema cea mai mare este că rămâne în responsabilitatea medicului curant, care-și asumă în momentul când dă drumul acasă mai repede unui pacient. Or, au fost pacienți care inițial au refuzat internarea și apoi au ajuns în terapie intensivă, intubați. Acum, nu pot refuza, rămân în spital și DSP-ul trebuie să răspundă la solicitarea medicului curant, în interval de două ore, dacă pacientul rămâne internat. Nu cred că DSP-ul își asumă ca un pacient poate sau nu poate să fie externat și să aibă o părere divergentă de a medicului, infecționistul decide! Deci, ar putea fi o formalitate. Sunt chestiuni cu totul și cu totul noi pentru practica noastră medicală. Ce am constatat la noi este prudența de a ține pacientul până la momentul în care medicul chiar consideră că nu mai este un risc atât de mare pentru propria sănătate, de contagiozitate și de infectare a celor din jur. Dar, se oferă și mai multe posibilități pacientului față de situația precedentă, când trebuia să rămână internat – au fost aduși pacienți cu poliția la spital. Acum, în intervalul de maxim 48 de ore, medicul curant decide ca pacientul să fie izolat, inclusiv la domiciliu, în spital sau într-o unitate atașată spitalului. Dar, în același timp, medicul trebuie să asigure pacientului o serie de investigații – clinice, paraclinice și biologice. Practic, nu poți să-i faci analize acasă! Îl vezi la spital, îi recoltezi teste și îl investighezi radiologic și tomografic, iar dacă este asimptomatic, îl trimiți acasă în condițiile în care poate să stea singur sau are condiții pentru izolare. Prudența medicilor se referă la starea pacientului și din ce-am discutat cu infecționiști, ei nu pot fi siguri, dacă externează un asimptomatic, că nu se întoarce mâine-poimâine agravat. E o boală nouă, nu e foarte clar cum evoluează, care e intervalul de siguranță, când nu mai există contagiozitate.
– În ultima perioadă, după redeschiderea spitalului pentru toate categoriile de bolnavi, numărul celor internați pentru alte afecțiuni depășește pe cei internați pentru Covid.
Sunt pacienți care au venit în UPU cu alte afecțiuni ce necesitau internarea, după ce am primit avizul pentru redeschiderea spitalului pentru toți pacienții. Acum am amenajat toate spațiile și avem activitate completă de spital județean de urgență. Practic, ambulanțele aduc pacienții din teritoriul arondat – Bicaz, Târgu Neamț – aici, la UPU, nu-i mai duc la Roman. Medicii de gardă îi evaluează și, așa cum am stabilit de comun acord cu medicii, internăm doar urgențele. În spital există 3 categorii de pacienți: cei confirmați cu virusul, suspecții și cei negativi. Pacienții suspecți trebuie cazați câte unul în salon, personalul medical trebuie să poarte echipamentul specific de protecție și să nu se intersecteze cu pacienții negativi.
– Vă rog să explicați cum funcționează acum lucrurile.
Să zicem că un pacient se prezintă la UPU cu o urgență chirurgicală: este evaluat de medicul de gardă, care consideră că trebuie internat și operat. Se internează la etajul I în pavilionul chirurgical, unde înainte erau ORL, Chirurgia plastică și Chirurgie buco-maxilo-facială. Sunt 16 saloane pentru pacienții suspecți care au nevoie de intervenții chirurgicale din toate specialitățile. În 24 de ore vine rezultatul la teste și cine este negativ urcă în secția care l-a internat. Dacă se impune intervenția până la venirea rezultatului, se realizează operația și apoi pacientul este adus înapoi în spațiul-tampon de izolare. Nu este o sală de operații anume. Dacă se intervine asupra unui pacient suspect sau pozitiv, după operație se sterilizează, se nebulizează spațiile.Avem 4 săli de operații la etajul II și tot atâtea la etajul III. De când am primit avizul, în 13 iulie, se lucrează la capacitatea de dinainte de epidemie și cele 16 saloane pentru suspecți sunt mereu pline. Prioritatea noastră a fost să redeschidem spitalul și să ne ocupăm de urgențe, asta este ceea ce putem gestiona.
– De ce ați decis să închideți Oftalmologia?Sunt nemulțumiri la nivelul bolnavilor și credem că și medicii simt o frustrare.
Știu. Dar, pe structura spitalului, epidemiologul care a gândit circuitele a identificat acel spațiu pentru pacienți pozitivi din ORL și Chirurgie plastică. Dacă este un pacient pozitiv – până acum toți au fost negativi – trebuie tratat în acel spațiu, nu poți să-l duci la etajul II și III unde sunt negativi. Este un spațiu care a permis să fie izolat, sunt 8 până la 11 paturi pentru ei. Avem întreg etajul I din pavilionul chirurgical pentru pacienții suspecți și pozitivi operați. Și Psihiatria a fost văduvită de activitate. Am convenit cu doamna manager de la Spitalul Roman ca în momentul când la noi vine o urgență psihiatrică, testăm pacientul și dacă este negativ îl trimitem la Roman.
„Este necesar ca personalul medical să colaboreze”
– Femeile gravide au putut naște la maternitatea Piatra-Neamț?
În secțiile Obstetrică-Ginecologie și Cardiologie, medicul epidemiolog, domnul dr. Cătălin Herghelegiu, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, a găsit alte circuite pe etajele respective. Femeile gravide, cele cu patologie ginecologică, sunt cazate separat, într-o arie delimitată cu paravan, sunt testate și, dacă nasc până la venirea rezultatului, sau se intervine chirurgical, merg la sala de cezariene, sunt cazate separat, într-un salon post-operator. Am internat începând de luni, 20 iulie, au fost câteva nașteri și toate mămicile sunt negative.
– Se știe că înainte bolnavii își mai cumpărau medicamente, feșe, tije. Acum?
Avem 260 și ceva de pacienți la o capacitate de 883 de locuri, deci pacienții sunt puțini, consumul de medicamente, dispozitive medicale este redus. Iar, înainte de pandemie, spitalul a apucat să-și facă stocuri și acum nu se pune problema unor lipsuri. A fost timp și pentru achiziția de echipamente, avem asigurat necesarul conform solicitărilor din secții pentru 3 luni. UPU consumă mult, dar mereu au existat stocuri mai mari și uneori a împrumutat spitalul.
– Asistăm pe plan național, dar și în zonă, la o creștere a numărului de persoane infectate cu Covid. În noul context, cum stăm cu locurile din spital pentru ei?
Problema este cu suspecții, avem saloane cu 5-6 locuri și e dificil. În pavilionul vechi avem etajul IV pentru suspecți cu boală respiratorie și suspecți din urgențele aferente pavilionului Medicină Internă. Activitatea se desfășoară normal și aici. Dar, în ultimele zile a tot crescut numărul celor pozitivi și a suspecților. Așa că am regândit structura și de joia trecută am pus la dispoziție și etajul III pentru suspecți. Este dificil și pentru personalul medical, fiindcă în spital sunt ture de 14 zile, apoi se rotesc. Este o situație nouă, este necesar ca personalul medical să colaboreze. Să ne gândim la ATI: tot pe 3 tipuri de pacienți s-a organizat activitatea. Avem la etajul III pentru pozitivi 12 paturi, în ultima vreme n-au fost mai mult de 4 pacienți. A fost dificil cu pacienții negativi, mult mai numeroși, chiar și înainte de a redeschide spitalul, fiind pacienți critici, nu-i puteam trimite la Roman. În ATI am 25 de paturi, fizic, în 3 saloane și două rezerve. Dar nu pot fi folosite toate, pentru că palierul de la etajul II este separat pe negativi și suspecți, și fiecare trebuie cazat cu respectarea distanței fizice.
„Suntem într-o situație nouă, toată lumea a făcut altceva decât a fost obișnuită”
– S-a vorbit mult despre achiziții cu cântec pe perioada pandemiei. Ce-a găsit controlul Camerei de Conturi?
La achiziții, am avut și dovada că s-a prospectat piața și s-a cumpărat la prețul cel mai mic. Pe Resurse Umane s-a reținut că o parte din actele de angajare s-au încheiat ulterior și avem ca măsură de îndeplinit realizarea unei proceduri de angajare. Au mai fost constatate întârzieri mari la înregistrarea contractelor de sponsorizare, nu erau toate contractele la momentul controlului, s-a dispus un inventar al mijloacelor fixe primite prin donații, iar pe parcurs s-au adunat toate actele. Nereguli deosebite nu au fost constatate.
-V-ați gândit la un plan, dacă vor fi mulți pozitivi? Se va închide din nou spitalul?
Am discutat și cu medicul epidemiolog, fiindcă nu ne afectează doar pe noi, spitalele din Iași deja sunt aglomerate și nu ne mai primesc pacienții de foarte mult timp. Altă soluție nu văd decât să redevenim treptat spital exclusiv Covid. Vorbim deja de pavilionul de Interne, să-l adaptăm, din nou, pentru pacienți pozitivi și nu vom mai putea interna bolnavii pentru interne. Asta într-o primă etapă. Dacă nu vom putea externa într-un ritm care să ne aducă spațiu în plus, atunci se va reveni la situația dinainte.
– Percepția publică despre ce s-a întâmplat în ultima perioadă în spital nu este extrem de pozitivă. Cum stau lucrurile privite din interior?
Atmosfera e destul de încărcată. Sunt multe secții care lucrează de la început – Infecțioase, ATI, Medicină Internă. Majoritatea sunt epuizați. În pavilionul chirurgical, unde s-a operat foarte puțin și mult timp am tratat pneumonii și viroze Covid, există o dorință firească a medicilor să opereze. Dar, este dificil, internezi pe gardă și trebuie să te înțelegi cu celelalte specialități de pe același etaj. Deci, există așteptări și motive diferite. Pe de altă parte, la TESA nemulțumirile vin din zona stimulentelor pe care doar personalul medical le-a primit, au muncit și ei ore suplimentare, dar nu s-au plătit. Cam asta e atmosfera, oamenii nu și-au putut face concediile, a fost mai dificil cu liberele. Alte probleme au rădăcini vechi și uneori se reîncălzesc. Suntem într-o situație nouă, toată lumea a făcut altceva decât a fost obișnuită, e de înțeles.
A consemnat Cristina IORDACHE