De astăzi, 4 august, este alertă de pestă porcină africană în comunele Tazlău, Cândești, Costișa și Rediu, din județul Neamț, după ce autoritățile din județul Bacău au găsit un mistreț mort în fondul de vânătoare Blăgești.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Neamț a decis să interzică orice mișcare la porcii din gospodăriile și fermele din 4 localități de la granița județului Neamț cu Bacău. Potrivit Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț, a fost stabilită zona infectată de pesta porcina africană pe o rază de 8 km, în care sunt cuprinse localitățile Cândești, Bărcănești, Țârdenii Mici, Dragova și Pădureni – comuna Cândești, respectiv localitatea Frunzeni din comuna Costișa. „În această zonă există teritorii ale fondurilor de vânătoare gestionate de AJVPS Bacau – FV 2 Poloboc și Ocolul Silvic Blăgești – Asociația Silvică Iași – FV 42 Blăgești”, informează DSVSA Neamț. A fost instiuită zona tampon cu o rază de 5 km, în care sunt cuprinse localitatea Vădurele – din comuna Cândești, respectiv Poloboc, Socea, Bețești și Rediu – din comuna Rediu, localitățile Costișa și Mănoaia – din comuna Costișa, localitatea Tazlău – din comuna Tazlău. „În această zonă există teritorii ale fondurilor de vânătoare gestionate de AJVPS Bacau – FV 2 Poloboc, AVPS GMV Hunter Neamț – FV 5 Podoleni și AVPS Clubul Vânătorilor Neamț – FV 1 Tazlău”, precizează DSVSA Neamț.
În comunicatul dat de DSVSA Neamț sunt precizate și măsurile dispuse pe care le puteți citi mai jos:
„1. DSVSA Neamt va efectua recensamantul exploatatiilor cu porci si a efectivelor de porci din localitatile din zona infectata de pesta porcina africana;
2. DSVSA Neamt cu sprijinul UAT-urilor din zona afectata, va lua masuri pentru ca intregul efectivul de porci din aceste localitati sa fie identificat si inregistrat la Circumscriptiile Sanitare Veterinare de Asistenta din comunele Candesti, Rediu, Tazlau si Costisa;
3. S-a dispus restrictionarea circulatiei porcilor din/catre exploatatiile din zona infectata, fiind interzisa comercializarea/instrainarea sub orice forma a porcilor ce provin din exploatatii localizate aceasta zona ;
4. In toate situatiile in care in exploatatii se inregistreaza semne de boala la efectivul de suine sau mortalitati, DSVSA Neamt va recolta probe pentru realizarea unor investigatii de laborator in vederea identificarii virusului pestei porcine africane.
5. Gestionarii fondurilor cinegetice din zona afectata vor desfasura activitati de vanatoare a intregului efectiv de mistreti din zona afectata de pesta porcina africana, respectiv vor desfasura activitati de vanatoare, in limitele cotelor de recolta stabilite de Ministerul Apelor si Padurilor, la şacal, vulpe, cioară grivă şi coţofană.
6. Gestionarii fondurilor cinegetice din zona afectata de pesta porcina africana (FV 1 Poloboc, FV 5 Podoleni si FV 1 Tazlau) vor desfasura activitati zilnice de inspectie in fondul de vanatoare in vederea depistarii mistretilor cu comportament anormal si a cadavrelor de mistret;
7. DSVSA Neamt va realiza investigatii de laborator pentru diagnosticul pestei porcine africane la toti mistretii vanati in fondurile cinegetice, precum si la cei gasiti morti;
8. Se vor desfasura activitati de identificare a proprietarilor de porci care cresc porcii in alte locatii decat cele in care isi au domiciliul si in care a fost inregistrata exploatatia de animale, respectiv a proprietarilor care cresc porcii in conditii de semilibertate, cu acces in teritoriile fondurilor cinegetice;
9. Plantele afectate de mistreţi şi consumate parţial nu vor fi dislocate din zona de cultură, ele vor fi neutralizate la faţa locului de către proprietar/utilizator, actiune supravegheata de UAT-urile din zona afectata cu sprijinul Directiei pentru Agricultura Neamt;
10. Inainte de recoltare, toate tarlalele trebuie sa fie verificate, iar zonele afectate vor fi izolate şi neutralizate la faţa locului de către proprietar/utilizator, actiune supravegheata de UAT-urile din zona afectata cu sprijinul Directiei pentru Agricultura Neamt;
11. IPJ Neamt, Inspectoratul de Jandarmerie Neamt si DSVSA Neamt, vor desfasura activitati pentru identificarea situatiilor in care in zona afectata se desfasura activitati de comert cu animale fara respectarea masurilor sanitare veterinare impuse de evolutia pestei porcine africane;
12. UAT-urile din zona afectata de pesta porcina africana vor desfasura activitati de informare a crescatorilor de animale privind masurile sanitare veterinare ce se impun pentru gestionarea cazului de pesta porcina africana la mistret si pentru prevenirea aparitiei bolii pe teritoriul judetului Neamt.
13. Masuri cu rol preventiv ce pot fi aplicate de cetateni la nivelul exploatatiilor:
- nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; Incercaţi o decontaminare atunci cand intraţi dinspre stradă in curte, si mai ales, in adapostul porcilor. Cumparaţi VIROCID sau o pungă de 500 grame de sodă caustică. Turnaţi-o intr-o galeată, iar apoi umeziţi paiele dintr-un sac. Curaţaţi-vă picioarele pe aceste paie.
- creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
- nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nici o formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
- nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
- nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi făra certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
- nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
- nu lasaţi porcii sa pască pe islaz. Nu-i mutaţi din coteţe, nu-i transportaţi in alte gospodarii sau localitaţi.
- nu va sacrificaţi preventiv porcii. In cazul in care sunt purtatori ai virusului, acesta se pastrează in carnea ţinută la congelator, in sare sau untură. In cazul in care totusi ati facut-o, nu daţi carnea vecinilor/rudelor/cunoscuţilor”.