Cu aproximativ 400 de pacienți Covid zilnic internați, la care se adaugă alți 50 de suspecți, în medie, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț a ajuns la capacitate. Situația durează de mai bine de o săptămână, cele 15 paturi ATI sunt zilnic ocupate cu bolnavi critici, însă până astăzi, 21 octombrie, niciun pacient mai mult sau mai puțin grav nu a fost transferat la Lețcani. Spitalul modular a fost, parțial, dat în folosință de vineri, 16 octombrie, iar până acum au fost internați pacienți doar de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași. Prioritatea pacienților ieșeni vine și ca urmare a faptului că Spitalul modular Lețcani a fost autorizat ca secție exterioară a spitalului „Sfânta Parascheva”. Prima echipă medicală a fost transferată tot de la „Sfânta Parascheva”. Mai trebuie spus că investiția de 13,2 milioane euro a fost realizată prin contribuția județului Iași, în mare parte și a județului Neamț – de 3,6 milioane euro, prin consiliile județene.
Oficial, există dialog permanent între SJU Piatra-Neamț și „Sfânta Parascheva” Iași, dar nu s-a concretizat nimic până acum. „Spitalul județean funcționează la capacitate maximă. Medicii infecționiști de la noi discută cu medicii infecționiști de la Iași în vederea transferului, dar până în prezent nu au fost locuri. Sunt discuții în continuare cu responsabilul de la Lețcani și în curând vom primi avizut de transfer”, ne-a declarat dr. Ștefan Gheorghincă, purtătorul de cuvânt al SJU Piatra-Neamț.
În aceste condiții, la ritmul de creștere a numărului de infectări din Neamț, din ultima perioadă, problema cazării bolnavilor în spital devine o probă de management, fie el și interimar. Dar nu numai, având în vedere că spitalul județean ține de Consiliul Județean și este supervizat de Direcția de Sănătate Publică Neamț ca „braț” al Ministerului Sănătății în teritoriu.
C.I.