Multă lume nu a acordat suficientă atenție cuvintelor spuse de Patriarhul Daniel în legătură cu interzicerea pelerinajului de Sfânta Paraschiva la Iași, ca fiind o măsură „disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”. A urmat amenințarea directă din slujba ținută de Sfântul Dimitrie cel Nou, când a vorbit despre căderea regimului Ceaușescu în momentul în care a interzis în toamna lui 1989 închinarea la sfintele moaște. „Dumnezeu nu se lasă batjocorit”, spunea Patriarhul și aducea un argument: ”Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut”. Declarația era făcută în octombrie și pe 6 decembrie, la alegerile parlamentare, PNL suferea o înfrângere neașteptată, pierzând primul loc în dauna PSD. Surprinzător, un partid mic și nebăgat în seamă, ocupă locul trei după alegeri. Pentru a înțelege cum s-a ajuns aici vă propunem o lectură scurtă din programul AUR: ”Naţiunea română este acolo unde limba română, credinţa creştină şi memoria unui trecut comun îi uneşte pe contemporani. Suntem un tot organic înlăuntrul unei matrici în care principalele liante sînt limba, credinţa şi etnia. Acolo unde aceste trei trăsături sînt puse sub semnul întrebării, acolo naţiunea română îşi pierde sensul. Credinţa este, teologic vorbind, una din cele trei virtuţi cardinale creştine, numai că aici o folosim în sens figurat, drept simbol pentru tot ce înseamnă religia creştină. Când spunem credinţă, spunem implicit biserică, tradiţie şi neam. În concepţia A.U.R., ateismul este o rătăcire ivită din aroganţa celor care îşi închipuie că o viziune antropocentrică asupra universului este superioară uneia teocentrice. Cum tot la fel A.U.R este împotriva campaniei de persecuţie la care e supus creştinismul în ultimele decenii. A.U.R se va opune defăimării clerului, terfelirii simbolurilor de credință și compromiterii credincioșilor care au curajul de a-și asuma public statutul de creștin”.
Aceasta poate fi o explicație a faptului că AUR, fără o campanie electorală la vedere, cel puțin în Neamț, a obținut un număr atât de mare de voturi, cu candidați total necunoscuți. Nu singura, dar în mod cert, una de care trebuie să se țină seama.
Decontul COVID la alegeri
Rezultatele alegerilor în Neamț le cunoaștem deja. PSD a câștigat clar, dacă ne raportăm la procent, PNL a pierdut față de locale tot, inclusiv municipiile Piatra Neamț și Roman. AUR, surpriza din Neamț, a reușit să ia fața celor de la USRPLUS, venind pe locul al III-lea și ridicând semne de întrebare: cum au primit atâtea voturi, fără să facă campanie, fără ieșiri în public, fără membri în toate secțiile de votare, doar cu niște comentarii la postările electorale ale celorlalte partide, unde se spune sec: Votăm AUR!
Fără intra în teorii ale conspirației, fără a vorbi despre trasee oculte ale voturilor, să reținem că voturile primite de AUR vin pe filiera celor nemulțumiți de dispariția discursului naționalist din programul tuturor partidelor importante. Unire, demnitate națională, credință, familie, libertate, sunt cuvinte care apar întotdeauna în discursurile liderilor AUR și care au rezonat cu o parte a electoratului speriată de discursul USRPLUS și încă nostalgic după Partidul România Mare.
Că marile partide n-au prevăzut apariția AUR o demonstrează că cei de la PNL, care au cerut operatorilor din filiale să nu se obosească să contabilizeze voturile AUR, că vor fi nesemnificative! Și nu le-au contabilizat decât după ce s-au trezit cu AUR în Parlament!
De ce a pierdut PNL în Neamț
Sunt câteva cauze care explică înfrângerea PNL, o parte care țin de contextul general, și altele care țin de realități județene.
PNL a decontat în Neamț, ca peste tot în țară, criza COVID. Pentru că a închis școli, piețe, a impus restricții de circulație, inclusiv la sărbători religioase, că nu a putut gestiona la parametrii așteptați de oameni situația din spitale, toate au dus la o ostilizare a populației. Care a văzut în partidul lăsat de PSD să guverneze acum un an cauza tuturor relelor.
La alegerile locale, unde a fost vorba despre oameni, nu de liste, au reușit, cu greu, să obțină un scor onorabil și să nu piardă cele două municipii. La generale s-a decontat totul: numirile politice făcute în diverse instituții, un mesaj ușor arogant către populație, de genul, uite, noi vă dăm fonduri, vă aducem gaze, facem drumuri, așa că nu se poate pune problema să nu ne dați votul, e obligatoriu. Față de mobilizarea de la locale, ultimele alegeri au arătat un PNL ușor obosit, fără coerență organizatorică, fără să mențină un stroc ridicat nici măcar în mediul urban.
Rușinea de la Piatra Neamț este greu de trecut cu vedere, ca și cea de la Roman. Nici măcar nu au scuza că au avut o opoziție puternică, în condițiile în care nu și-au putut păstra nici voturile de la alegerile locale. Noii primari au valsat vaporos în campanie, având ferma credință că de acum înainte vor aduce la partid doar pentru că există și apar în transmisiuni pe Facebook, în care răspund problemelor ridicate de cetățeni membri de partid. Iar conducerea partidului i-a lăsat să valseze, într-o lipsă clară de idei electorale. De fapt singurul lucru care a contat pentru PNL în această campanie a fost că deține guvernarea și că o va deține în continuare 4 ani, iar primarii toți, inclusiv cei ai PSD ar fi trebuit să convingă populația de necesitatea de a vota PNL. De aici a venit și rezultatul foarte slab.
Și mai este ceva, programul lansat cu surle și trâmbițe, de ajutorare prin granturi al IMM-urilor s-a dovedit un mare fâs, trecându-se dintr-o evaluare în alta, până ce toată lumea s-a plictisit și a mai bifat o bilă neagră pentru guvern.
PSD a câștigat clar, cu voturi mai puține ca la locale.
De la început trebuie să spunem că PSD a câștigat fără nici un fel de emoție alegerile în Neamț pentru că nimeni nu s-a opus. PNL nu a făcut campanie ca să se bată cu PSD, ei au considerat că este suficient să prezinte realizările Guvernului, nu să vorbească despre răul reprezentat în timp de PSD.
Candidații propuși de partid au fost foarte discreți în luările de cuvânt, fiind activi doar prin comunicate și like-uri în lumea virtuală. De exemplu Remus Munteanu, aflat pe listă cu singurul merit că este fiul lui Ion Munteanu, care i-a lăsat moștenire și postul de deputat. Singurul care a ieșit în public a fost Răzvan Cuc, care s-a bătut zilnic cu PNL, a tras din toate pozițiile în Guvern, a criticat măsurile impopulare și a punctat în felul acesta în mod semnificativ.
Ionel Arsene aproape că nu a participat la campanie, speriat de tragedia care s-a întâmplat la Spitalul Județean Neamț, în contextul în care putea fi considerat vinovat de lipsa de management a instituției. Trebuie recunoscută încă o dată capacitatea de supraviețuire a lui Arsene, care mai supraviețuiește unei lovituri devastatoare și conduce partidul spre o victorie de campanie.
Strategia de decredibilizare și decimare a liberalilor dusă în Roman, prin Lucian Micu și la Piatra Neamț prin Dragoș Chitic înainte de locale a dat roade la parlamentare, când PSD a câștigat municipiile. Oana Bulai a câștigat la Roman, când toată lumea prevestea că va fi trădată de primarii PSD și de activul din Roman, iar educatoarea Florentina Moisă l-a bătut clar pe profesorul fără definitivat Andrei Carabelea.
O altă strategie a lui Arsene, aceea de a scăpa de toate vocile care ar fi putut să-i facă probleme, a dat și ea roade. Emilia Arcan a plecat, s-a întors fără să mai poată emite nici un fel de pretenții și se va mulțumi cu orice i se oferă. Dan Manoliu a fost înlăturat fără nici o remușcare, iar lui Alexandru Rotaru i s-a explicat că e mult mai bine să lucrezi pe contracte sigure și să stai lângă familie decât să faci drumuri la București. Încă o dată, Arsene a câștigat iar dintre actualii parlamentari deocamdată nimeni nu va emite pretenții de șef în partid.
Victoria PSD de acum permite partidului să respire și să se pregătească de lupte viitoare. Mai rămâne de văzut dacă PSD va reuși să facă majoritate în Consiliul Județean, ca bucuria să le fie deplină. Dacă reușesc și în Consiliul Local, va fi sărbătoare și o adevărată belea pentru liberali.
USRPLUS rămâne tot cu un deputat
Prea multe lucruri noi nu se pot spune despre rezultatele partidului în aceste alegeri. A rămas partidul cel mai important în zona catolică a județului, unde se dovedește că este bine primit de locuitori. Tămășeni, Săbăoani, Gherăiești, chiar și Cordun demonstrează acest lucru. La Piatra Neamț rezultatul este foarte bun, este și locul unde mesajul electoral a putut fi recepționat cel mai bine și unde USRPLUS s-a apropiat la câteva voturi de PNL.
În campanie mesajul a fost la fel de tranșant și față de PSD și față de PNL! Acest fapt nu a deranjat PSD, dar a cauzat daune clare PNL, adică unor viitori aliați la guvernare. Această tactică a partidului condus de cuplul Barna-Cioloș a bulversat electoratul de dreapta și pe cei nehotărâți, care sau nu au mai mers la vot sau au dat votul unui partid antisistem, care de data acesta s-a numit AUR.
Raportat la alegerile parlamentare trecute, rezultatul este la fel, chiar dacă s-au obținut mult mai multe voturi. Raportat la dorințe și posibilități, este un rezultat prost, partidul pierzând un post de senator care se profila ca fiind destul de sigur.
Luate împreună, alegerile locale și cele parlamentare au însemnat un plus pentru partid. Au 2 primari, au consilieri locali, viceprimari, au început să aibă structuri de partid și nu au pierdut postul de deputat. Au câștigat mulți oameni care s-au înscris în partid, au acumulat experiență și dacă vor intra într-o coaliție de guvernare stabilă pot spera într-o creștere a partidului, cu condiția să nu intervină o erodare prematură.
Performanțele AUR în Neamț
Rezultatele AUR merită scoase în evidență, pentru că ele arată o constanță care nu era anunțată de nimic. Luăm ca exemplu Camera Deputaților, unde a avut doar 13 localități în care a obținut sub 10% din voturi. În 58 de localități au avut între 10% și 20% din voturi și în 13 localități au avut peste 20%, ceea ce este practic imposibil pentru un partid cu program, dar fără structuri, fără oameni cunoscuți și fără campanie electorală coerentă. Ideea acreditată că s-a făcut campanie pe Facebook este o șmecherie menită să ascundă canalele oculte prin care s-au obținut voturi.
Alte lucruri de consemnat la capitolul performanțe, AUR a depășit competitorul direct USRPLUS în 69 localități din Neamț! USRPLUS a obținut rezultate mai bune în doar 14 localități, dar nu la diferențe foarte mari în Alexandru cel Bun, Botești, Cordun, Doljești, Gherăești, Ghindăoani, Piatra Neamț, Bicaz, Pâncești, Pângărați, Săbăoani, Tămășeni Tazlău.
În fața PNL, partid aflat la guvernare, cu structuri locale bine structurate și deja călite în lupte electorale AUR a câștigat în 16 localități: Agapia, Borca, Borlești, Brusturi, Cândești, Crăcăoani, Dobreni, Dochia, Oniceni, Petricani, Poiana Teiului, Rediu, Români, Tașca, Urecheni, Zănești, iar în două se află la egalitate perfectă, Păstrăveni și Războieni, ceea ce ar trebui să dea gândit liberalilor cu privire la eficiența structurilor locale de partid.
În final să mai spunem că AUR a devansat PSD în 3 localități: Bicazu Ardelean, Moldoveni și Tămășeni, atenție, primele două cu primar liberal și ultima cu primar USRPLUS.
Valentin BĂLĂNESCU