Mâine, 18 ianuarie, începe vaccinarea împotriva coronavirusului pentru persoanele din domeniile esențiale care se încadrează în etapa a doua. În județul Neamț vor funcționa doar 3 centre de vaccinare, fiindcă sunt puține doze de vaccin disponibile, potrivit Direcției de Sănătate Publică Neamț. În acest moment, s-au programat 481 de persoane, dintre care 360 sunt înscrise și există 385 doze de vaccin.
Centrele organizate sunt în Piatra-Neamț – la Piața Centrală, strada Baltagului, amenajat la etajul clădirii, în Roman – la internatul Colegiului Tehnic „Miron Costin” situat pe str. Ștefan cel mare, nr. 268 și la Târgu Neamț – în sala de sport a Clubului Sportiv situat pe str. 1 Decembrie, nr. 48.
Persoanele care lucrează în domenii esențiale se programează prin:
- angajator, care poate valida și programa persoana pe platforma https://programare.vaccinarecovid.gov.ro/
- pagina web https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ , numai după ce a fost validata de angajator.
Primii care au fost vaccinați în a doua etapă, începând cu data de 15 ianuarie, sunt beneficiarii din centrele rezidențiale, de echipele mobile. În prima zi au primit vaccinul 329 de beneficiari ai acestor centre.
Până acum, s-au primit 2.095 doze de vaccin în județ și au fost vaccinate 2.084 de persoane, fiind raportate 3 reacții adverse generale, potrivit DSP Neamț.
Programarea în etapa a doua se face, pentru persoanele peste 65 de ani, prin:
- medicul de familie pe lista căruia este înscris sau prin alt medic de familie,
- pagina web de programări https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ ,
- call center, la numărul unic 021 414 44 25 sau 021 414 44 33,
- direcția de asistență socială din localitate.
Persoanele sub 65 de ani cu boli cronice se programează prin:
- medicul de familie pe lista căruia este înscris,
- call center, la numărul unic 021 414 44 25 sau 021 414 44 33,
- direcția de asistență socială din localitate.
Bolile cronice care se încadrează în etapa 2 a campaniei de vaccinare:
- diabet zaharat,
- obezitate și alte boli metabolice, inclusiv congenitale,
- afecțiuni cardiovasculare,
- afecțiuni renale,
- afecțiuni oncologice,
- afecțiuni pulmonare,
- afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down,
- afecțiuni hepatice moderate sau severe,
- afecțiuni autoimune și boli rare.
„În situația în care o persoană nu se prezintă la vaccinare la data planificată, programarea se anulează fără a mai fi nevoie de operațiuni suplimentare, fiind posibilă o nouă programare începând cu următoarea zi. De asemenea, sistemul permite ca persoanele înregistrate să anuleze programările efectuate deja, iar ulterior să realizeze programări pentru altă zi sau alt centru de vaccinare, după caz. Pentru a fi evitate pierderile de vaccin, recomandăm persoanelor care nu se pot prezenta la vaccinare, dar s-au programat prin intermediul platformei informatice, să anuleze programarea cu cel puțin 24 de ore înainte. Detalii suplimentare puteți obține accesând https://vaccinare-covid.gov.ro/ sau telefonic la numărul unic 021 414 44 25 sau 021 414 44 33”, precizează DSP Neamț.