Temperaturile neobișnuit de mari pentru această perioadă (au fost zile săptămâna trecută când s-au înregistrat 7-8 grade în Durău) au determinat urșii să iasă din hibernare și să caute mâncare. Și cum a fost vacanță, foarte mulți turiști au urcat pe Ceahlău, fiecare cu pachețelul lui de mâncare și cu dulciurile lui.
”În zona cascadei Duruitoarea, în zile diferite două grupuri de turiști au avut întalniri tensionate cu urșii, întâlniri care, din fericire, s-au soldat numai cu atacuri de panică”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. ”Numai în cărțile pentru preșcolari, ursul hibernează toată iarna. Săptămâna trecută a fost cald și urșii au ieșit. Sunt flămânzi când ies, ca după orice perioadă de repaus, și agresivitatea lor crește. Noi cunoaștem ursul de la Duruitoare, e acolo de foarte multă vreme și e stăpânul locului. Este ușor antropizat, el stă toată vara într-un vacarm de turiști și n-a fost agresiv până săptămâna trecută când a mârâit la niște turiști. În asemenea situație, cel mai bine este să te retragi în liniște. Iar cine are ciocolată sau dulciuri nu trebuie să le mănânce în mers ca să lase dâre de miros, care să-l tenteze”.
Săptămâna trecută, în timpul vacanței intersemestriale, nu doar potecile turistice din Ceahlău au fost luate cu asalt de iubitorii de mișcare, ci și pârtia de schi, motiv pentru care Serviciul Salvamont a lucrat cu întreg efectivul la ambele baze – Durău și Dochia.
”Bilanțul acestei săptămâni ar putea fi unul îngrijorător dacă nu l-am raporta la afluxul de turiști. Acest bilanț se menține foarte crescut de la începutul anului, media de accientare situându-se undeva la 1,2 cazuri pe zi cu mențiunea că nu toate cazurile au necesitat predare la ambulanță sau la SMURD. Din cazurile menționăm două fracturi ale membrelor inferioare și superioare, trei traumatisme grave de genunchi cu rupere de ligamente, plăgi, escoriații, rupturi musculare și entorse, cazuri asistate la punctele medicale și care au refuzat ambulanța. În zona superioară, echipele de serviciu au avut parte de un viscol crunt care a generat situații pe alocuri dramatice, dar care s-au finalizat cu succes , 12 turiști fiind exrași din viscol în diverse stări de epuizare, dar fără a fi hipotermici . Deoarece de mâine, 9 februarie, intensificările vântului vor atinge din nou cote periculos de mari, estimate la peste 120 km /h, iar temperaturile din zona superioară vor ajunge la -15, -20 de grade Celsius începând de joi seara, facem din nou un apel la responsabilitate și prudență în alegerea traseelor cele mai puțin expuse în vânt Dispeceratul nostru stă la dispoziția turiștilor, cu toate informațiile necesare 24 de ore din 24”, a mai precizat Raul Papalicef.
C.M.