Grație unui proces deschis de sindicaliștii vasluieni, cadrele didactice ar urma să beneficieze de drepturi bănești mai mari pe ultimii 3 ani. Salariile vor trebui recalculate, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat asupra raportării eronate făcute la salariile profesorilor. Decizia trebuie aplicată în toată țara, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
Prof. Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț și vicelider al FSLÎ declară că vor trebui recalculate anumite sporuri: „Noi tot spunem de multă vreme că ei calculează dirigenția și gradația de merit la salariul în plată. Colegul nostru Sorin Țiplea a făcut o acțiune în instanță și s-a cerut punctul de vedere al Înaltei Curți de Casație și Justiție care spune că într-adevăr trebuie calculate la salariul de la 1 ianuarie 2018”.
În ce privește aplicarea deciziei ÎCCJ, care are caracter obligatoriu, Gabriel Ploscă afirmă că există șanse ca profesorii să-și primească banii din urmț: „S-a așteptat pronunțarea Înaltei Curți și în aceste condiții, noi când am discutat cu primul- minsitru, în 17 februarie, am cerut calculul corect. Cei care au decizia politică trebuie să facă acest calcul pe ultimii trei ani. La discuțiile avute cu domnul Florin Cîțu, el a spus că există o rezervă în bugetul Ministerului Educației de 100 milioane lei pentru cheltuielile salariale și ar mai trebui 375 milioane lei pentru aceste drepturi bănești și că se pot găsi soluții, la rectificări. Noi am atras atenția că în cazul în care nu vor fi acești bani, va fi o avalanșă de procese și vom cere și cheltuieli de judecată”.
Uniunea Sindicală Didactica Vaslui a câștigat în instanță mai multe procese deschise pe această chestiune. Sorin Țiplea, liderul Didactica, declară citat de presa vasluiană: „De trei ani de zile salariile nu ne sunt plătite în mod corect. Noi am făcut mai multe demersuri la nivelul Ministerului Educației și acesta a refuzat sistematic să modifice programul privind salarizarea personalului din învățământ. Aceștia au refuzat, nu am avut ce face, a trebuit să ne adresăm instanței. Iniţial, am pornit proces cu un grup restrâns de persoane, am câştigat la Tribunalul Vaslui şi la Curtea de Apel Iaşi. Apoi am pornit procesele cu toţi membrii de sindicat, din nou am câştigat la Tribunalul Vaslui şi s-a ajuns la Curtea de Apel Iaşi, care a sesizat Înalta Curte de Casatie şi Justitie pentru a se emite o decizie general valabilă cu privire la modalitatea de calcul a salariilor din învățământ, iar aceasta a constatat că se face o nedreptate salariaţilor din învățământ”.
C.I.