În condițiile în care numărul bolnavilor Covid-19 în stare gravă este tot mai mare și spitalele din Moldova nu mai au locuri în ATI, Spitalul modular de la Lețcani încă nu a fost redeschis. Sunt mai bine de trei luni de când au apărut probleme tehnice și controale de la diverse instituții au constatat și alte nereguli.
Suntem în 21 aprilie și Spitalul modular pentru bolnavii Covid de la Lețcani – pentru achiziția căruia județul Neamț a contribuit cu 3,4 milioane euro – rămâne închis, dar se află în centrul unor declarații publice ale autorităților. Redeschiderea depinde de asumarea, pe bază de semnătură, din partea ADI Euronest că pe parte tehnică nu mai sunt probleme la Lețcani. Cât despre momentul când Spitalul Lețcani va putea interna din nou pacienți Covid-19 în stare gravă, Costel Alexe, președintele CJ Iași, declara ieri, 20 aprilie: „În urma discuțiilor de astăzi am convenit cu fiecare parte implicată să își ia angajamentul pentru ceea ce ține de competența sa. Spitalul de Boli Infecțioase se va asigura de calitatea actului medical, în timp ce ADI Euronest, proprietarul spitalului, își ia angajamentul că unitatea este complet funcțională din punct de vedere tehnic și că nu prezintă niciun risc pentru pacienți și pentru buna desfășurare a activității cadrelor medicale. Începând de mâine vor fi inițiate toate procedurile pentru redeschiderea spitalului în cel mai scurt timp posibil”.
Alina Popa, directorul general Euronest, ne-a declarat astăzi că i s-a cerut să semneze personal o declarație pe proprie răspundere: „Mi-am asumat răspunderea pe partea tehnică încă din 19 marie, când am comunicat tuturor factorilor implicați – sub semnătură și ștampilă, documente justificative – remedierea tuturor aspectelor constatate de Ministerul Sănătății și siguranța internării pacienților. Nu se poate, însă, să mergem la un notar, să dăm o declarație scrisă că îmi asum în nume personal, pe persoană fizică, răspundere patrimonială, contravențională, penală, civilă, așa cum au cerut. Conform contractului de comodat, noi ne-am asumat că le punem la dispoziție o infrastructură conformă din punct de vedere. Noi, Asociația Euronest, proprietarul!”.
De parcă toată acestea n-ar fi fost de ajuns, acum ADI Euronest speră să scape de amenda de 60.000 lei dată de Curtea de Conturi pentru nereguli în procedura de achiziție. Deși Judecătoria Iași a respins plângerea contravențională depusă de Euronest, Alina Popa susține că procesul nu s-a încheiat: „Avem două contestații: una pe amendă și una pe raportul Curții de Conturi”. Contestația raportului Curții de Conturi a fost introdus pe rolul instanței la finele lunii martie și încă nu a primit termen.
C.I.