Interviu cu primarul Ion NECHIFOR
Comuna Drăgănești este una dintre cele mai pure privind structura populației moldovenești din vechiul ținut al Neamț. Situată la doi pași de Cetatea Neamț și nu departe de două dintre fostele capitale ale Moldovei – Baia și Suceava – comuna Drăgănești poartă în spate o istorie extraordinară, locutorii așezărilor fiind părtași la marile bătălii pe care statul din stânga Munților Carpați le-a dus de-a lungul secolelor pentru a-și menține unitatea. Cât despre „Neamul Șoimăreștilor”, nu există elev care să fi parcurs paginile operei marelui scriitor Mihail Sadoveanu, dar și despre faptele celor de pe aceste locuri. Însă, dincolo de toate aceste aspecte, un lucru important este că în 2004, după o pauză de 35 de ani, comuna, prin referendum și prin Hotărârea Parlamentului României, și-a recăpătat statutul. Din acel moment, drumul unor investiții la nivel local s-a netezit, iar cel mai mare artizan al acestora este primarul Ion Nechifor. Cu toate că a făcut o pauză de 4 ani, edilul de la Drăgănești, cu tenacitate, a bătătorit drumurile spre Iași, Piatra Neamț și București, pentru a aduce fonduri, iar în final a reușit câteva investiții deosebite: asfaltarea de drumuri comunale, a ridicat un nou dispensar, va inaugura rețeaua de apă potabilă în toamna acestui an, a modernizat instituții locale și a participat la asfaltarea drmului comunal Drăgănești-Săvești-Răucești, drum vital pentru cei din acestă zonă. Evident, primarul Ion Nechifor nu va abandona lupta, iar de la anul va prelua misiunea atragerii de fonduri pentru înființarea rețelei de canalizare, care va încheia încă o etapă în procesul de modernizare al comunei.
– Domnule primar, cu ce ați ajutat școala în pandemie?
Am ajutat cu tot ceea ce a fost nevoie, având în spatele meu tot Consiliul Local. Nu a fost problemă care să nu fie rezolvată. În primul rând, am ajutat școala cu bani. Au fost cumpărate tablete la toți copiii, respectiv, 120 de bucăți. Apoi, măști, dezinfectanți, detergenți și tot ceea ce a fost nevoie.
– Au fost cazuri de Covid în comuna dvs.?
Da, însă nu a afectat activitatea școlară, care s-a desfășurat, în mare parte, online. Au fost cazuri de oameni în vârstă.
– A murit cineva?
Au murit vreo trei persoane în vârstă.
– Câte unități școlare mai are comuna Drăgănești?
Mai avem o singură școală și o grădiniță. Celelalte au fost închise, pentru că au fost copii foarte puțini. În centrul comunei funcționează amândouă, în două corpuri, iar copiii sunt transportați cu microbuzul, unul vechi, din prima tură, din 2006. Funcționează și astăzi, pentru că am avut șofer bun pe el. Ni s-a promis că în toamnă vom primi microbuz nou.
– Aveți programate investiții la Școala Gimnazială Drăgănești?
Nu. Școala este pusă la punct. Ar trebui doar antifonată la exterior, dar mai durează o perioadă. Clădirea școlii este foarte solidă și nu cred că necesită neapărat o astfel de lucrare. Când va fi nevoie, ne vom ocupa și de acest obiectiv.
– Într-o vreme spuneați că veți muta primăria în altă clădire.
O vom muta și am reluat demersurile. Reactualizăm proiectul și avem promisiuni de la Compania Națională de Investiții că vom primi fonduri pentru această investiție. Nu facem o primărie nouă, ci vom repara fostul magazin sătesc, pe care l-am achiziționat cu ani în urmă. În fond, vom reabilita fostul magazin și nimic mai mult.
Noua rețea de apă potabilă
– Ați terminat lucrările de alimentare cu apă potabilă?
Suntem pe ultima sută de metri. Ni s-a cerut stație de clorinare. Când am întocmit proiectul, a fost prinsă tratarea cu ultraviolete. Între timp, a fost schimbată legea și nu ni s-a mai aprobat vechea variantă. Ni s-a dat dispoziție să schimbăm instalația pe clorinare, iar acum ni s-a aprobat suma de 3 miliarde lei vechi, ca să construim stația de tratare. Mai sunt și câteva subtraversări și mai multe chestiuni, pe care le vom rezolva până în toamna acestui an. Inclusiv un echipament de supraveghere a instalației.
– Canalizare aveți în comună?
Deocamdată nu, dar avem de gând să facem un proiect, dar unul cu fose. În prezent nu știm exact cum se va proceda. Comuna este mică și nu are un număr mare de locuințe. Construirea unei stații de epurare numai pentru comuna noastră nu cred că se va justifica. Deocamdată, nu știu ce va fi. Sunt câteva idei, la care se va ajunge într-o bună zi. Indiferent ce soluție va fi, eu, ca primar, vă anunț că vreau să fac rețea de canalizare în comuna Drăgănești. Poate se vor așeza lucrurile din momentul în care vom da drumul la rețeaua de apă. Aici este cheia în jurul căreia ne rotim. Fără apă, canalizarea nu există. Important este că la toamnă toate satele comunei noastre vor avea apă, rețeaua având o lungime de 22 kilometri. În acel moment ne apucăm de racorduri la gospodăriile populației.
– Drumurile cum se prezintă?
În general, bine. Avem promisiuni pentru finanțarea unui nou proiect, în lungime de 6 kilometri. Asta ar însemna că drumurile sătești și comunale din Drăgănești sunt puse la punct. Avem proiect depus la CNI, iar din discuțiile cu primul ministru sunt promisiuni că din luna septembrie vom primi finanțare. În schimb, sunt doi kilometri de drum județean (155B), care face legătura cu comuna Boroaia, județul Suceava, și care nu este terminat de asfaltat. Este și intravilan. Dar, așteptăm.
– Se observă de o vreme că unele comune iau în administrasre drumurile județene, pe care le modernizează în locul Consiliului Județean?
Nu pot să iau acest drum, pentru că el a fost deja modernizat pe o porțiune de 6 kilometri. Mai sunt 2 kilometri, și cred că județul va reuși, într-o bună zi, să rezolve acestă problemă. Cum v-am spus, comuna noastră este mică, are o populație redusă, și nu are forță financiară să acopere un segment de 2 kilometri de drum județean. Este o povară prea mare pentru noi. Cred că, în final, Consiliul Județean Neamț se va îndura și de cei 2 kilometri, mai ales că este într-o zonă locuită, la un capăt al satului, respectiv, legătura cu județul Suceava.
– În zona centrală a apărut o clădire impozantă. Despre ce este vorba?
Am construit un nou dispensar uman. A costat 230.000 euro, cu bani de la Guvern.
Biserică nouă la Râșca
– Ce veți face în mai vechea și actuala primărie?
Dacă reabilităm construcția și mutăm primăria, nu știu ce va fi în această construcție. Probabil îi vom da o nouă folosință la școală, poate vom înființa un centru social, cine știe? Repet, deocamdată nu i-am găsit un scop. Important este că se va muta cumva centrul civic al comunei cu vreo 200 de metri mai spre nord. Acolo este Căminul Cultural, Dispensarul uman, Postul de Poliție și zona comercială a comunei.
– Câte biserici aveți în comună?
Am avut 7, dar mai avem 6, pentru că una a ars. A ars pe 30 noiembrie anul trecut, de Sf. Andrei. Lăcașul era pe ritul nou în satul Râșca. Este satul în care era numai o singura biserică, pentru că în celelalte sunt câte două, una pe vechi și una pe nou. Nu a rămas nimic din ea, fiind din lemn.
– Nu faceți alta?
Acum am terminat proiectul, avem strânși ceva bani, din donații și de pe la primărie, și ne vom apuca de alta nouă.
A consemnat Constantin NEGRU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 499, săptămâna 22 – 28 iulie.