Actualizare: Ședința de la Publiserv prin ochii lui Cosmin Asandei, membru al Adunării Generale a Acționarilor
Furtuna intr-un pahar de apa… la Publiserv
Știu ca nu sunt vreun campion la postări pe Facebook însă având in vedere că ieri a fost o ședința interesantă de Consiliu de Administrație la Publiserv, la care am fost și eu prezent, (membrii AGA putând participa fără drept de vot la aceste ședințe) și care a tot fost pomenită intens prin diferite medii mi se pare oportun să astern și eu aici câteva constatări personale mai mult sau mai puțin obiective.
Principalul punct pe ordinea de zi și care părea sa fie doar o formalitate: numirea noului director general al Publiserv in condițiile in care procedura de selecție făcută de membrii CA se încheiase. Se pare ca nu a fost chiar așa…
Spre surpriza mea, o parte dintre membrii CA care au selecționat, intervievat si validat directorul in baza unei proceduri legale foarte clare, deodată au o reținere in a numi persona deja validată având la baza o serie de motive referitoare la performanța acesteia in perioada de interimat, deși din punct de vedere juridic nu poate exista o relație de cauzalitate între cele doua aspecte, numirea și interimatul, in sensul ca pentru numirea in funcție trebuie respectata o procedura legală foarte clară ce nu are nicio legătura cu temeiurile legale referitoare la perioada de interimat. Pornind de la așa-zisele performante economice slabe ale societății (asupra cărora o sa revin ulterior) in cele doua luni de mandat interimar, membrii CA ar fi dorit prelungirea interimatului cu încă o “perioada de proba” de minim o luna in care directorul sa își arate competentele. Țin sa subliniez ca in cazul contractului de mandat nu exista perioada de proba așa cum exista in contractele de munca. Subsemnatul întrebând care ar putea fi finalitatea unei astfel prelungiri in cazul care directorul nu se va ridica la înălțimea așteptărilor, membrii CA au recunoscut ca tot nu pot împiedica numirea persoanei deja validate deoarece nu au baza legală deoarece procedura de selecție a fost legal desfășurată, cu alte cuvinte s-a recunoscut ca s-ar fi prelungit o perioada de instabilitate a societății Publiserv fara vreo finalitate juridică sau economică benefică pentru firma.
Se poate observa paradoxul situației precum si precaritatea juridică a acesteia: sa prelungești fara temei juridic un interimat pentru o așa zisa perioada de proba in urma căreia, indiferent de performante, tot pe persona respectiva trebuie sa o numești pentru ca ia ghici: așa prevede legea.
Dar atentie lucrurile devin și mai interesante. In iureșul discuției s-a omis a se întreba dacă directorul interimar mai este dispus sa își prelungească mandatul. Picandu-mi fisa l-am întrebat. Răspunsul a fost ca nu. O oarecare ușurare, bucurie pe unii membri CA, aceștia considerând ca pot numi alta persoana ca interimar, sărind din lac in puț si anume: sa puna un alt interimar pe o perioada oarecare in condițiile in care exista deja o persoana validata de același CA, cu care se poate semna contractul de mandat, mai pe scurt … noi te-am considerat competent dar găsim de cuviință sa te numim mai încolo pentru ca ni se pare mai potrivit încă un interimat de câteva luni. Am atras atentia asupra situației.
Luni se vor depune probabil o serie de înscrisuri la Registrul Comerțului si vom vedea deznodământul.
Ceea ce am vrut sa subliniez in randurile de mai sus sunt faptele, situațiile si implicațiile juridice, economice, de stabilitate sau mai bine spus de instabilitate la Publiserv si nu sa pun accentul pe persoane, apartenența lor politica sau diferite interese personale ale celor implicați.
In concluzie o consider o ședința de 5 ore pierdute inutil.
Mi-ar fi plăcut o ședința de 5 ore pentru dezbaterea unui plan economic sau de management sau de orice altceva care sa aducă un plus valoare.
Actualizare. Ședința a ținut vreo 7 ore și nu s-a ajuns la nici un acord. Consiliul de Administrație nu a fost de acord cu semnarea mandatului, dl. Savin a atras atenția că el a cîștigat un concurs de dosare ( evident, confidențial pe plan local) și trebuie să i se semneze contractul de mandat. Până luni ar trebui să prezinte un fel de raport în care să justifice de ce societatea a luat-o la vale în doar două luni, în condițiile în care existau comenzi suficiente și cei din CA să vadă dacă pot semna mandatul sau, mai corect, dacă pot face față presiunilor celor care doresc să impună un director de partid.
Partea interesantă este că de astăzi dl. Savin nu mai are raporturi contractuale cu Publiserv și luni dimineață paznicul ar putea să-l întrebe cu ce treburi în zonă, ca să nu mai vorbim de celelalte mici inconveniente de la Registrul Comerțului.
Știre inițială. De aproximativ 3-4 ore, la Publiserv este în desfășurare un fel de ședință comună a celor din Adunarea Generală a Acționarilor și din Consiliul de Administrație. Miza o reprezintă semnarea contractului de mandat de către actualul manager interimar, Valentin Savin. Cei din AGA insistă pentru semnarea mandatului iar din din Consiliul de Administrație, care au de partea lor rezultatele financiare ale societății din ultimele două luni, nu sunt de acord cu acest demers, considerând că noul manager nu a făcut dovada că poate conduce societatea.
Surse din rândul participanților la ședință au vorbit și despre o propunere de compromis cu o perioadă de încă 30 de zile de mandat interimar, care ar fi fost refuzată de domnul Savin, care ăși dorește un mandat de patru ani.
În cazul în care nu se va ajunge la un acord, probabil de luni ar trebui să aflăm numele noului director interimar de la Publiserv. Evident că toate aceste aspecte ar putea fi lămurite rapid printr-un comunicat al participanților la ședința cu scântei.