Pe site-ul ADR Nord-Est există o secțiune care se numește „Atragere de investiții străine în Regiune”, unde, dacă ești atent și răbdător, poți găsi un ghid al investitorului. În limba engleză, că orice investitor serios musai are engleza în bagaj sau măcar un translator la purtător. Dacă continui navigarea intri într-un PDF care îi explică potențialului investitor străin oportunitățile de afaceri ale regiunii. Iar un investitor serios un loc în care să beneficieze de utilități cât mai rapid. Potrivit documentului amintit, avem 7 parcuri industriale funcționale în regiune, două la Miroslava – Iași, unul la Lețcani, tot în Iași, unul în Siret, unul în Botoșani și, surpriză, unul în Neamț. El se numește Parcul Industrial Mecanica Ceahlău și, dacă întrebi 10 oameni de afaceri, îți spun că habar n-au că un asemenea parc funcționează și pentru terți.
De promovat, este promovat la nivel de regiune de către ADR Nord-Est, probabil din lipsă de altceva. Rezultatele lui nu par a fi de luat în seamă în vreun fel, din punctul de vedere al activității unui asemenea obiectiv.
Dacă ai curiozitatea să vezi în ce anume a constat activitatea parcului, poți lucra cu materialul clientului. Iată cum se prezintă chiar cei de la Mecanica Ceahlău: „Din anul 2004, S.C. Mecanica Ceahlău S.A. deține titlul de Parc industrial pentru suprafața de 10.42 Ha în conformitate cu Ordinul M.D.R.A.P. nr 128/2004 și prevederile Legii nr.186/2013 privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale. În conformitate cu Ordinul nr. 128/2004 privind acordare titlului de parc industrial Societății Comerciale Mecanica Ceahlău S.A. și Legea 186/2013 privind constituirea şi funcționarea parcurilor industriale, s-au obținut pentru anii 2015 şi 2016 o serie de facilități, precum: scutirea de la plata impozitului pe teren și clădiri în cuantum de 141.922 lei.
Pentru anii 2017-2020, în conformitate cu Ordinul nr. 128/2004 privind acordare titlului de parc industrial Societății Comerciale Mecanica Ceahlău S.A., Legea 186/2013 privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale și Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, HCL 354/21.12.2017, scutirea de la plata impozitului pe teren și clădiri a fost în cuantum de 316.907 lei”.
Cine spunea că nu este avantajos pentru comunitatea locală să ai un parc industrial care să genereze dezvoltare reală, bunăstare, profit și mai mulți bani la bugetul local? În câțiva ani a beneficiat de scutiri de taxe și impozite în valoare de 458.829 lei. Ultima, de 316.907 lei, și cu sprijinul unei Hotărâri a Consiliului Local Piatra Neamț, după cum se poate constata din lectura prezentării.
În 25 martie 2016, un parlamentar serios și bine informat vorbea despre înfințarea unui parc industrial în Neamț și „Mesagerul de Neamț” consemna: „În România, la nivelul anilor 2003-2004, exista o strategie de înființare a parcurilor industriale, strategie care prevedea ca, la nivelul anului 2013, să fie create 100.000 de locuri de muncă datorită acestor parcuri. Din păcate, în 2013, s-a constatat că există doar 40.000 de locuri de muncă astfel create. Trebuie să știm ce fel de parc industrial putem să facem la Piatra Neamț – greenfield, pornind de la zero, sau brownfield, pornind pe zona unui fost colos industrial care a rezistat până în 1989. Infrastructura de la Săvinești, de exemplu, ar putea fi transformată în parc industrial”, a spus Cătălin Drăgușanu, adăugând că „Realitatea arată că, din cele 65 de parcuri din țară, doar 15 sunt puternice și menirea lor e îndeplinită – de a crea locuri de muncă pentru zona respectivă. Noi, în prezent, la Minister, apărem cu parcul industrial Ceahlău, pe platforma celor de la Mecanica Ceahlău. Chiar aș vrea să știu cum a funcționat acest parc la nivelul orașului Piatra Neamț și a județului Neamț”.
Chiar așa, o întrebare pe adresa ADR Nord-Est: corespunde parcul cerințelor europene pentru acest gen de activitate, astfel încât să fie promovat ca un loc de luat în seamă de investitori. Sau a fost o oportunitate de afaceri de care cei de la Mecanica Ceahlău au profitat pentru binele societății?
V.B.