În condițiile în care facturile de energie electrică și gaze naturale au crescut considerabil, Primăria Piatra-Neamț propune, în regim de ședință extraordinară, marți, 14 septembrie, un proiect intitulat „Sărăcia Energetică în România: documentare, informare și acțiune”. El ar trebui să activeze și să crească capacitatea „cetățenilor afectați de sărăcia energetică de a–și cunoaște drepturile, de a accesa serviciile disponibile și de a le crește reziliența”. Altfel spus, să-i pregătească să înțeleagă de ce vor plăti facturi mărite.
Tot proiectul cu caracter extraordinar are în realitate mize extrem de mici pe plan local, dacă facem abstracție de un salariu de 874 euro pe o perioadă de 5 luni și cheltuieli de protocol în cuantum de 300 euro, pentru 3 întâlniri. cel mai probabil asocierea se face deoarece invitația de parteneriat cu Direcția de Asistență Socială Piatra-Neamț (DAS) a fost trimisă de Asociația ”Pur și Simplu Verde”, condusă de o persoană cu pedigree politic, Ioana Petrescu, fost ministru de finanțe pe vremea guvernului condus de Victor Ponta. Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021
Conform raportului de specialitate, prin încheierea acestui parteneriat, DAS trebuie să ajute la identificarea a doar 15 persoane care se încadrează în categoria vulnerabilă pentru a participa la un focus grup, pentru a „ajuta echipa de proiect să scrie un raport (…) și să creeze o broșură. Va sprijini ceilalți parteneri în organizarea de cursuri de informare referitoare la energie și educație financiară. Instituția va asigura prezența grupului vulnerabil și a altor stakeholderi relevanți.”
După proiect vor rămâne pe plan local o broșură și 15 cetățeni oarecum lămuriți. Plus o asociere care poate fi bifată de toate cele trei instituții ( Primărie, DAS și Asociație) la capitolul experiență relevantă și bătătorită pe drumul spre ”Griin Dil”. În plus, fostul ministru de finanțe îi recomandăm unul dintre documentele de referință al Comitetului Regiunilor al Uniunii Europene din 2019, unde se dau cifre relevante la temă: “În jur de 11 % din populația din UE – 54 de milioane de cetățeni europeni – sunt afectați de sărăcia energetică. Și totuși, majoritatea țărilor din UE nu au încă indicatori pentru identificarea sau cuantificarea consumatorilor vulnerabili de energie și nu direcționează în mod corespunzător măsurile împotriva sărăciei energetice.”
Despre impactul real al unui asemenea proiect la Piatra Neamț, nici nu merită să mai discutăm, va fi la fel de mare precum legătura de usturoi (amănunte aici, aici și aici) care i-a deschis Ioanei Petrescu apetitul pentru problemele sociale ale românilor.
Valentin Bălănescu