Comisia de cercetare a cauzei incendiului izbucnit pe 30 noiembrie pe muntele Pietricica a stabilit că focul deschis în spații deschise a generat acel incendiu de proporții care a panicat populația orașului Piatra Neamț.
Anchetatorii au luat în calcul trei variante: scurtcircuitul electric, acțiunea intenționată și focul deschis în spații deschise. Pentru primele două nu au fost găsite suficiente probe în susținere.
“Din analiza amprentei incendiului a rezultat faptul că acesta a fost inițiat din zona de jos a muntelui Pietricica extinzându-se cu rapiditate la vegetația uscată, extindere favorizată și de vântul foarte puternic. Astfel, la sosirea primelor echipaje de intervenție, incendiul se manifesta cu flacără pe o suprafață de aproximativ de 8 ha. Pe timpul cercetării la fața locului comisia a identificat următoarele aspecte:
– existența unor focare răzlețe în zona de jos a muntelui unde se disting poteci / căi de acces în vegetația uscată, posibile trasee de deplasare / scurtături ale persoanelor care cunosc zona;
– la verificare zonei sau găsit mai multe recipiente în care se punea mâncare pentru animale fără stăpân.
– au fost identificate o serie de materiale care au întreținut arderea cum ar fi: vegetație uscată înaltă, materiale din plastic, cartoane, arbori uscați”, precizează ISU Neamț.
Ipoteza scurtcircuitului electric a fost eliminată, deoarece în zonă nu existau conductori electrici căzuți și nu au existat avarii sau semnalizări înregistrate de sistemele SCADA și de monitorizare a parametrilor energiei electrice din rețeaua de distribuție a Delgaz Grid S.A.
Ipoteza acțiunii intenționate a fost eliminată pentru că nici pompierii, nici poliția nu au găsit elemente care să susțină această cauză.
“Din analiza celor prezentate, în conformitate cu prevederile art. 11 lit. s) din H.G.R. nr. 1492/2004, comisia a stabilit următoarea cauză ca fiind cea mai probabilă:
Locul focarului: vegetație uscată;
Sursa probabilă de aprindere: flacără (focuri în aer liber, chibrit etc.);
Mijlocul care puteau produce aprinderea: foc în aer liber;
Primul material care s-a aprins: mărăciniș, lăstăriș și altă vegetație uscată;
Împrejurarea determinantă: focul deschis în spații deschise”, au conchis anchetatorii.
Detalii despre incendiul din 30 noiembrie puteți găsi aici și aici.
Angela Croitoru