Zilelele trecute, în cadrul Școlii Gimnaziale “Nicolae Buleu” Mărgineni s-a petrecut un eveniment mai rar întâlnit în învățământul nemțean. După ultimul concurs, în locul ex-directorului Dorina Surdu a venit prof. Oana Silvia Podaru, de fapt, o rocadă între mamă și fiică. Iată ce a delarat noul director, prof. Oana Silvia Podaru: ”Cred că sunt cel mai tânăr director de unitate școlară din județul Neamț. De aceea, îmi propun să colaborez cu toate instituțiile și cu toți partenerii educaționali, începând de la corpul profesoral, personalul auxiliar și nedidactic, elevi, părinți și comunitate, reprezentată de administrația publică locală. În acest sens, am semnat cu domnul primar un contract de management administrativ -financiar. Voi avea o colaborare foarte bună cu instituțiile locale – biserică, poliție, medicii din comună. Spun acest lucru, pentru că, punând toți sufletul, vom ști ceea ce trebuie făcut. Copiii noștri vor intra la licee, iar noi suntem cei care îi formăm ca oameni. Ca atare, avem o misiune foarte importantă. De aceea, trebuie să identificăm problemele fiecăruia. Acum, deja aplicăm proiectul derulat de ISJ Neamț, respectiv, Programul mațional de reducere a abandonului școlar. Am făcut deja înscrierea, iar zilele trecute am fost la o sesiune comună cu Ministerul Educației, de a vedea exact ce vom avea de urmat. Școala Gimnazială «Nicolae Buleu» se încadrează în cei 5 indicatori pe care ministerul, prin ISJ Neamț, le urmărește. Practic, se dorește reducerea abandonului școlar. Am avut doi ani de pandemie, iar în această situație am fost cu toții în online, iar lipsa internetului, a tabletelor au fost resimțite peste tot. În acest sens, primăria a depus un proiect prin Axa prioritară 6, pentru tablete și laptopuri. Este un proiect pe care Primăria, Consiliul Local l-au câștigat, iar finalizarea va fi în luna aprilie 2022. Vreau să vă spun că am o colaborare foarte bună cu domnul primar, dar și cu colegii mei din Consiliul Local. Mi-au promis tot sprijinul. Vom fi și parteneri la un proiect pe mediu, începând de la învățământul preșcolar, privind colectarea selectivă a deșeurilor. Cred că vom avea o colaborare excelentă cu toți factorii de răspundere din comună”.
– Ce a însemnat Școala Mărgineni pentru dvs?
Aici este cariera mea didactică. Prin 1980, când am vrut să merg la Bacău, la Liceul Pedagogic, tatăl meu s-a împotrivit dorinței mele. Am ajuns acolo, dar după vreo 11 ani, când am urmat cursurile Școlii Postliceale din cadrul Liceului Pedagogic Bacău, profil educatoare. Tata s-a opus dintr-un singur motiv. În familia mea erau mulți medici veterinari și ingineri agronomi și ar fi vrut să ajung și eu medic veterinar, fiind singura fată la părinți. Nu mi-a plăcut această profesie. Inițial, am dat examen la Liceul “Vasile Sav”, din Roman, profil chimie, unde am luat admiterea cu nota 8,33. Am învățat doar vreun trimestru și jumătate, după care m-am transferat la medicină veterinară, la Liceul Agroindustrial “Ion Ionescu de la Brad” Horia. Am plecat cu lacrimi în ochi. Repet, nu am iubit niciodată această profesie. Am terminat liceul, mi s-a oferit un loc de muncă la ORSA Neamț. După 5-6 ani, am continuat studiile la Școala Postliceală, din cadrul Liceului Pedagogic “Grigore Tăbăcaru” Bacău. Apoi, am urmat și două facultăți, de psihologie și pedagogie școlară. Cariera mea didactică a debutat în 1986. Atunci, directorul Școlii Mărgineni mi-a propus să preiau grupa de grădiniță. Acele clipe au fost momente deosebite pentru mine, iar zarurile destinului s-au rostogolit în favoarea mea. La acea vreme, aveam fetele mici, iar cea care va prelua funcția de director era la grădiniță. M-am dus cu mare drag. Am îndrăgit grădinița o viață. Apoi, o facultate am terminat-o în 2009, iar pe cealaltă în 2012. Au urmat definitivatul, gradele II și I. Toate aceste etape au fost depășite cu foarte multă muncă. În paralel, am mai urmat și o postliceală de bibliotecar, la București.
”Grădinița este opera mea”
– Ce a însemnat Dorina Surdu pentru școală?
Am preluat funcția de director acum 12 ani, iar de atunci și până astăzi am activat numai în această unitate. Totul s-a derulat la propunerea Consiliului profesoral din școală. Am fost chemată de doamna inspector Luminița Vârlan, la ISJ Neamț, unde mi s-a propus să preiau funcţia de director. Eu nici măcar nu am participat la acea ședință a Consiliului profesoral. Propunerea a venit de la prof. Ion Nohai. În acel moment, soțul era la PSD, iar județul era condus de PDL. Când am preluat funcția, la școală era un haos, fiind foarte mult de muncă. În acel moment, soțul, Dumnezeu să-l iearte!, a spus așa: ”Dacă domnii profesori au hotărât, și eu, ca primărie, voi pune umărul să te ajut”. Asta așa, ca să pot deschide anul școlar în condiţii acceptabile. Am făcut multe. Școlile nu aveau grupuri sanitare, garduri, era dezordine, nu erau manuale școlare, profesorii nu erau titulari.
– Dvs. ați fost inițiatorul proiectului pentru noua grădiniță?
Da, eu am fost. Fiind pe Măsura 322, cu fonduri europene, nu întruneam punctajul, dorindu-se grădiniță cu program prelungit, nu cu program normal. În acel moment, ISJ Neamț ne-a venit în sprijin. Astfel, lucrând ca educatoare în zonă, doamna Vădeanu, fost inspector școlar, avea doi nepoți arhitecți. Aceștia au venit, au întrebat unde vreau să fac grdinița. Cu ajutorul soțului, am primit teren de la Consiliul Local, proiectanții au modificat un after-school, de la comuna Dragomirești. Tot dumnealor au mai întocmit proiectele de la Dobreni și de la Rediu. Au fost trei grădinițe lucrate de aceiași proiectanți. În cele din urmă, proiectul pentru 50 de preșcolari a fost acceptat. Când profesorii au plecat în vacanța mare, clădirea era la roșu, iar când au venit în toamnă, grădinița era sfințită. Remarc faptul că am avut o colaborare foarte bună cu cancelaria, cu părinții, dar și cu elevii. Comitetele de părinți au venit și m-au sprijinit, la fel și cu cadrele didactice. Au început excursiile, dar și alte activități.
Muzeul și “Mugurașii Mărginenilor”
– Cine a înființat muzeul?
Tot eu, dar cu ajutorul copiilor, care au adunat cele mai multe obiecte. Am organizat, în vacanțele mari, Școala de vară, după care am înființat și Ansamblul Folcloric “Mugurașii Mărginenilor”. Am avut alături familia Coroi, de mari dansatori. Primăria s-a implicat financiar, ansamblul primind statut juridic. După, am câștigat și un proiect cu finanțare europeană, privind dotarea ansamblului cu costume populare. Copiii au venit, au avut încredere. Am fost la multe festivaluri naționale, dar și internaționale.
– Ce veți face în viitorii ani?
Voi continua activitatea la grădinița, cu ansamblul folcloric și voi căuta să extind muzeul satului. Mai mult, pentru că am diplomă de bibliotecar, voi avea grijă și de biblioteca școlii. După cum se vede, nu voi sta. (Rep.)