Despre bani există multe zicale, că n-au miros, că-s ochiul dracului, dar dincolo de aceste trimiteri peiorative, toți economiștii sunt de acord că ei trebuie să circule pentru a-și îndeplini menirea. Aceasta pare să fie și ideea celor care conduc Consiliul Județean Neamț, care s-au gândit să nășească un cluster, apoi să contribuie la funcționarea sa cu o sumă de bani.
Așa a luat naștere Asociația Cluster ”Produs în Neamț” din 2021, devenită funcțională din 15 iunie anul trecut. În data de 25 ianuarie 2022, după ce a început să meargă de-a bușilea, printr-o adresă, asociația reamintește celor de la județ că sunt obligați să asigure plata cotizației până la 1 aprilie, conform statutului. Se mai amintește că aceasta se stabilește ”diferențiat, pe categorii de membrii”, în cazul Consiliului Județean suma fiind de 0,05 eurocenți pe cap de locuitor. Nu se spune nimic cu cât contribuie ceilalți parteneri, dar clar diferențierea se face în funcție de potență financiară și importanță.
Pe baza unui calcul făcut de cei de la asociație s-a ajuns fix la suma de 27.952 Euro care vor trebui transferați din bugetul județului în cel al Asociației.
Adresa către Consiliul Județean este semnată Florentina Luca – Moise, în calitate de președinte al Asociației. Este util să precizăm că ea ocupă și poziția de șef al organizației municipale Piatra Neamț a PSD. Poate fi și mai util și instructiv să reamintim că Florentina Luca – Moise este și angajata Consiliului Județean Neamț, în calitatea de director adjunct al Direcției de Dezvoltare Turistică, Mediu și Guvernanță Corporativă, una dintre cele mai importante direcții ale Consiliului Județean Neamț.
Luând în calcul toate aceste elemente, este clar că nu-i în neregulă ca banii să circule de la județ spre asociație, având în vedere faptul că există toate garanțiile, atât administrative cât și de partid, că ei vor fi folosiți potrivit destinației lor – mai binele producătorilor din județ, evident al celor primiți/acceptați/înscriși. (V.B.)