– Domnule primar, iată, a trecut mai bine de un an de la ultimele alegeri locale.
Principala noastră misiunea a fost să întocmim documentațiile pentru viitoarele investiții. Primul mare proiect este cel privind extinderea rețelei de apă și canalizare. Este vorba de o extindere a a actualei rețele de canalizare, încă aflată în lucru, în lungime de 7 km. Uneori se constată că nu a fost efectuată cantitatea de săpătură, dar se remediază problemele. Mai avem și o rețea de apă construită în 2016, care a fost dată în folosință, dar nepreluată de un agent specializat. Abia acum ne chinuim să obținem avizele de funcționare, pentru că nu le-am avut până acum. Puțurile nu respectă zona de protecție sanitară și avem destule probleme. Așadar, am întocmit un proiect pentru o rețea de apă, dar și de canalizare – 12,5 km. Canalizarea este făcută în acest moment doar pe o parte a drumului județean care duce spre Tazlău. Abia acum se vor putea racorda oamenii la ambele coloane. Proiectul este depus pe Programul Național „Anghel Saligny”, fiind cu mari șanse de finanțare. Este prioritatea numărul unu. Va avea un traseu interesant, de la limita cu Roznov, până pe Dealul Mare, care ne desparte de comuna Tazlău, dar și spre Borlești de Sus. Cu apă, am prins strada Muntelui, de la Bălanu, cu cele două anexe, până în Dealul Mare, fiind vorba de o rețea de peste 25 km lungime. Ambele lucrări sunt prinse în același proiect, care valorează 12.805.615, 45 lei, ceea ce înseamnă aproape 130 miliarde lei vechi. Este o sumă destul de mare. O parte din rețea va continua spre Rediu, până la ultima casă din comuna Borlești, inclusiv spre Rediu, pe sub deal. Am prins aceste zone, pentru că nu au apă. Pe Dealul Mare nu este apă deloc, iar oamenii cară apă de la baza dealului cu bidoanele. La fel și în Satul Nou, unde nu este apă. După ce vom extinde rețelele în zonele cu necazuri, vom vedea ce se poate face, iar pe parcurs se pot realiza rețele mai scurte, dar foarte eficiente. Pentru alte zone cu probleme, de 20 de case, vom rezolva cu apa apelând la resursele locale. Nu este o problemă să aducem apa într-o anumită zonă, important este să o ducem unde nu este apă. Prioritățile sunt la Satul Nou și Dealul Mare. Unii au fântâni la 40 metri adâncime și nu mai dau de apă.
”Pe 1 septembrie va fi dată în folosință Școala Borlești”
– Școala de la Borlești, în ce stadiu al execuției se află?
La această unitate se lucrează binișor. Constructorul a depus o situație de lucrări, pe care am primit-o zilele astea. Banii trebuie plătiți, iar în această perioadă se lucrează intens. Dacă, Doamne ferește!, nu mai intervine alt necaz, alt tip de blocaj, cum am întâlnit în trecut, când în iunie 2021 s-a sistat tot, ar trebui ca în toamnă elevii să meargă la școala din centrul comunei.
– În procente, cam cât s-a executat până acum?
Cred că s-a depășit 50% din volumul lucrărilor. Acum se vor derula mai repede, pentru că s-au terminat lucrările cu o execuție dificilă, de consolidare a structurii de rezistență. Acum se va merge doar pe interioare: instalație electrică, tencuieli, finisaje, gresie și faianță, etc. Acestea se realizează repede. Constructorul are mai multe echipe, care să lucreze în paralel. Cum spuneam, până acum s-a lucrat la structura de rezistență. S-au făcut stâlpii de susținere, a fost injectat beton și multe altele. Specialistul a dat soluția tehnică, iar constructorul execută.
– Ce se face în centrul satului Mastacăn?
Deocamdată, avem în construcție un Centru social în satul Mastacăn, căruia trebuie să-i facem recepția într-o lună. Este situat în centrul satului. Obiectivul va deservi cazurile sociale din comună. Aici nu sunt cazați oamenii. Acolo vor avea acces persoane după o anchetă socială, fiind vorba tot de persoane vârstnice, dar fără cazare. Sunt oameni care au posibilități materiale și financiare, iar alții nu au. În acest centru, nu se pot derula decât activități în conformitate cu domeniul de activitate prins în proiect. Cât privește școala de la Șovoaia, încă nu i-am găsit o destinație. Poate, în timp, vom găsi resurse financiare, pentru a înființa un centru de bătrâni, numai că obiectivul nu poate fi coordonat de primărie, ci de un ONG. Așa este legea. Primăria doar construiește centrul. Însă, mai nou, toate comunitățile trebuie să aibă o strategie de dezvoltare locală, pentru perioada 2021-2027. Dacă aceste obiective nu sunt trecute în strategia de dezvoltare, proiectele nu pot fi finanțate. Însă, problemele care ard la Borlești sunt cele legate de apă, canalizare și drumuri. Evident, în paralel sunt prinse în strategie și alte obiective, cultură, infrastructură școlară, ocrotirea sănătății, etc. Recent am reabilitat parcul de la Mastacăn, pe care l-am modernizat prin forțe proprii.
Asfaltarea drumului Mastacăn-Balanu
– Din păcate, niciodată acel parc nu a fost îngrijit așa cum trebuie.
Acum i-a venit vremea. Au fost reparate aleile. Am refăcut gardurile, le-am vopsit și am luminat parcul de la Mastacăn cu instalații înainte de Crăciun. Am cumpărat lampioane și am tras fire prin pământ. Parcul a fost refăcut așa cum trebuie să fie. Apoi, am achiziționat vreo 70 de puieți de la Ocolul Silvic Tazlău. Înainte i-am tăiat pe cei care se uscaseră. Am avut scandal cu oamenii de acolo, care au crezut că distrugem copacii și implicit parcul. Copacii erau plantați de bunici și părinții lor, iar acum primăria vine și îi taie. Unii erau pericol public, iar unul căzuse deja. Când oamenii au văzut că arborii erau putrezi și trebuiau tăiați s-au mai domolit. Inițial au sărit la scandal, dar când au văzut și puieții care urmau să fie plantați, și-au dat seama că vrem să ajutăm parcul.
– În ce fază este proiectul cu noul monument din fața Căminului Cultural Borlești?
Acum câteva zile a fost făcut anunțul pe SICAP, urmând ca să semnăm contractul zilele acestea cu firma câștigătoare. După, se va da ordinul de începere a lucrării, iar constructorul se apucă de treabă. Este vorba de o valoare de 38.000 euro, obținută prin GAL „Drumurile Bistriței”.
– A scăpat primăria de datoriile mai vechi?
Ultima plată a fost la iluminatul public, în valoare de 207.000 lei, pentru satele Mastacăn, Nechit și Satul Nou (Ruseni), proiect care a fost făcut înainte de a fi eu primar. În luna decembrie 2021, am alocat suma de 800.000 lei, pentru terasamentul la ceea ce va urma în curând, privind continuarea lucrărilor la drumul Borlești-Mastacăn-Bălanu, lumina cu orașul Roznov. Am avut un mare ajutor din partea Consiliului Județean Neamț, a domnului președinte Ionel Arsene, care ne-a dat peste 800.000 lei, pe care i-am alocat doar pentru terasamentul acestui drum. Noi vrem să punem asfalt pe drum anul acesta. În schimb, un proiect cu acest drum este depus pe Programul Național „Anghel Saligny”. Dacă voi apuca să aloc bani pentru acest drum, sunt bine băgați și nu mai primim surse de finanțare decât pentru restul de lucrări. Așa că, prefer să așteptăm un pic, pentru că banii pe care îi avem, vreau să-i folosim la modernizarea altor străduțe. Ca atare, acum suntem în așteptare.
Școala Ruseni 3, folosită în scop social
– Ce proiecte ați dori să mai faceți?
Noi vrem să facem multe, dar trebuie să fim realiști. Vreau să văd terminat drumul Mastacăn-Balanu, începute rețelele de apă și canalizare, ca să arătăm oamenilor că s-a făcut ceva în acestă comună. Mai sunt și alte obiective mici, care nu se văd, dar care consumă bani foarte mulți. Apoi, am demarat actualizarea PUG, dar și acolo trebuie bani. Apoi, trebuie să intabulăm toate izlazurile, pentru că în 2023 se scot la licitație cele 754 ha. De asemenea, la școală trebuie să plătim și noi cofinanțarea, numai în acest an peste două miliarde lei vechi. La fel, la centrul social încă 1,7 miliarde lei, tot cofinanțare, obligatoriu, ca să închidem ambele lucrări. Mai avem de executat și reparații curente la drumul de la Satul Nou, dar și de la Nechit. Și pe aceste lucrări se vor cheltui bani, minim 1,5 miliarde lei vechi. Toate aceste lucrări de investiții nu prea au efect în fața oamenilor, dar trebuie să le faci.
– Aminteați anul trecut de reabilitarea Școlii Ruseni.
De la 1 martie anul acesta, se va deschide Programul Național de Redresare și Reziliență. Vom merge la București și vom depune proiectul acolo. Avem două școli cu statut juridic, la Borlești și Ruseni, dar și comuna este mare. Sunt peste 800 de elevi. Acum avem grădinița cu orar prelungit la Ruseni, apoi grădiniță la Borlești, iar părinții au unde să ducă, pe timpul zilei, copiii. Mai mult, în clădirea școlii de la Balanu, cunoscută și drept Ruseni 3, activitățile care ar trebui să se desfășoare la Mastacăn, conform proiectului social, se derulează la Balanu. Spun asta, pentru că proiectul este în derulare. Noi am demarat construirea centrului social, dar, în același timp, au fost demarate și activitățile acestui centru, chiar dacă activitatea se desfășoară în altă locație. Este vorba de un grup țintă, format din copii, elevi și oameni în vârstă. Acolo desfășurăm activități aproape în fiecare zi. Mai mult, am împărțit spațiul din școală atât pentru centrul social, cât și pentru cei de la DJAPS, pentru diverse activități de recuperare pentru copii cu probleme. Cu toate că școala nu mai este funcțională, clădirea chiar este folosită pentru oameni. Inițial, am dorit să înființăm un centru de vaccinare, dar nu am reușit, pentru că nu am găsit cadrul medical.
”Cel cu panglica adună laurii”
– Totuși, școala a fost reabilitată anii trecuți.
Așa este. Important e că spațiul este folosit. La școala din satul Șovoaia, dezafectată, nu am găsit nicio activitate, care să se plieze pe acel spațiu, cu toate că imobilul nu arată rău. Totuși, pentru reabilitare este nevoie de o sumă importantă. Acolo sunt sobe cu lemne, iar dacă faci foc iese fum. La fel se întâmplă și la Școala Borlești de Sus, imobil care ar trebui demolat. Pe terenul respectiv se poate construi un alt edificiu de interes local. Acolo se poate construi o Casă a specialistului, în care să fie apartamente pentru medici, profesori, ingineri, polițiști, care au activitate în comuna noastră. Ideea este prinsă și în PNRR. Acolo este spațiu și pentru curte, inclusiv un spațiu de joacă pentru copii. Este păcat să nu dăm utilitate acelui loc, acum nefolosit.
– Veți construi altă primărie?
Amplasamentul actual al Primăriei Borlești a fost predat Companiei Naționale de Investiții, iar proiectul noii clădiri a primăriei va fi ridicat tot aici. Practic, este vorba de demolarea vechii construcții și înființarea unei alt edificiu. Așa au fost gândite de fosta conducere, așa ne vom plia și noi, pentru că acum suntem nevoiți să mergem mai departe.
– Comuna dvs. nu are un centru civic bine definit, instituțiile locale fiind întinse pe aproape un km.
Așa este, dar nu se poate ca o dată la patru ani toate proiectele să se schimbe, pentru că așa vrea noul primar. Nici noi nu le vom schimba, ci vom continua ceea ce s-a început în mandatul trecut. Dacă le-am lua de la zero, am întârzia foarte mult. Noi suntem în luptă cu timpul și nu ne permitem rateuri. Dacă am schimba anumite lucruri, nu am mai da înainte. Iată, proiectul cu școala de la Borlești este unul vechi, dar pe care trebuie să-l ducem la bun sfârșit. Este foarte posibil ca tu, ca primar, să nu te bucuri de proiectele pe care le faci, pentru că după o vreme nu mai ești în funcție. În final, cel care taie panglica este și realizatorul unui proiect. Nu putem bate pasul pe loc, iar comunitatea trebuie să se dezvolte indiferent cine conduce o comunitate.
”Mulțumirile apar la lucrări mari”
– Sunteți mulțumit de ceea ce s-a făcut în ultimul an?
Nu. Până nu am să realizez o investiție mare, nu cred că voi fi mulțumit. Noi lucrăm în fiecare zi pentru comună, pentru oamenii ei. Dacă mai înainte vă spuneam de parcul de la Mastacăn, iată, acum lucrăm la cel de la Satul Nou.
– Acolo au fost sparte toate lămpile electrice.
Nu știu, vor sparge sau nu, important este să modernizăm parcul. O să punem camere de luat vederi peste tot, ca să nu se mai întâmple ceea ce s-a petrecut până acum. Noi îl vom pune la punct și sper să nu mai fie ca înainte. Cei care vor să distrugă vor plăti pentru ceea ce vor face. Acolo o să reparăm gardurile, o să semănăm iarbă, plus alte lucrări. Tot acolo vor fi reparate aleile cu pavele. Totuși, revin și spun, nu sunt mulțumit până nu văd anumite proiecte mari realizate. Măcar să fie începute, pentru că se vor termina ele în cele din urmă. Vreau să văd în urma mea drumuri asfaltate, rețele de apă și canalizare, iar după vom vedea ce vom mai face. Abia atunci voi fi și eu mulțumit de activitatea pe care o desfășor în comunitatea mea. Deocamdată, nu pot să fiu bucuros doar pentru că am depus anumite proiecte, că am depus niște dosare care stau pe rafturi. Mulțumirea va apărea atunci când voi vedea că se și realizează aceste proiecte. Poate și pentru o idee de a mea. Abia atunci vin și bucuriile în suflet. Vedeți, v-am prezentat anumite proiecte mici, dar nu de anvergură. Doar la investiții mari poți fi mulțumit. Acum, stau rezervat. Până la urmă, sper să fie ceva frumos. Iar dacă oamenilor nu o să le placă, este treaba lor.
– Se poate construi un monument al eroilor și la Ruseni?
Cred că da, numai să găsim vreo sursă de finanțare. Și eroii din Ruseni au dreptul la o astfel de lucrare, construită cu decență și cu eleganță. (Rep.)