Duminică, 8 mai 2022, curtea Școlii Gimnaziale ”I.Gr. Teodorescu” Ruseni, comuna Borlești, va fi plină de copii, elevi, părinți, bunici, dar și de iubitori de folclor din satele comunei Borlești, prezenți la cea de a VIII-a ediție a Festivalului ”Nestemate populare pe plaiuri nemțene – Valerica Patrichi”. Organizatori sunt cadrele didactice de la această unitate școlară, în frunte cu prof. Veniamin Cristinel Constantin, în calitate de director, Școala Gimnazială Vaduri, dar și ISJ Neamț, Centrul Cultural ”Carmen Saeculare” Neamț, Primăria Borlești și mulți alții. Ca și în anii trecuți, dacă vremea va fi prielnică, succesul este asigurat, pentru că și-au anunțat prezența concurenți din mai multe județe ale Moldovei, în fond, viitorii mari păstrători de nestemate folclorice din spațiul estic al Munților Carpați. Pentru câștigătorii din județul Neamț, festivalul de la Ruseni este o treaptă importantă, pentru că de aici, cu girul ISJ Neamț, cei mai talentați și mai bine pregătiți vor participa la concursurile naționale.
**********
**********
– Domnule director, se apropie o nouă ediție a Festivalului folcloric organizat la Școala Ruseni, comuna Borlești.
Suntem la a VIII-a ediție a Festivalului ”Nestemate populare pe plaiuri nemțene – Valerica Patrichi”. În acest an, festivalul se va desfășura pe data de 8 mai, în curtea Școlii Gimnaziale ”I.Gr. Teodorescu” Ruseni. În fond, identificăm satul Ruseni cu organizarea acestui festival, localitate în care a copilărit regretata interpretă Valerica Patrichi, dar și cu Școala Ruseni, care a inițiat acest proiect de anvergură. Proiectul este în parteneriat cu Școala Gimnazială Vaduri, comuna Alexandru cel Bun, acolo unde profesează una dintre fiicele Valericăi Patrichi, doamna Mihaela Sofrone.
– Ce invitați de marcă veți avea?
Adevărul este că în aceste momente încercăm să încropim un juriu valoros și exigent, cu specialiști în domeniu. Nu uităm că suntem după doi ani de pandemie, practic, de întrerupere a acestui festival. De aceea dorim să aducem un juriu bun, care să evalueze corect valoarea participanților. O să fie un membru al juriului specialist în canto, altul pe coregrafie.
– Pe câte secțiuni se va desfășura festivalul?
Noi avem secțiunile dans și cântec popular. Concurenții se pot înscrie, ca vârstă, de la clasa pregătitoare până la a XII-a.
– Cine vă ajută?
Primăria Borlești, reprezentată de domnul primar George Mutu, prin închirierea scenei, iar noi, ca școală organizatoare, cu trofee, diplome și bani din bugetul școlii. Apoi, suntem în parteneriat cu Centrul de Cultură ”Carmen Saeculare” Neamț, condus de doamna Carmen Nastase. Cu această instituție continuăm colaborarea de 8 ani și la acest proiect sperăm să primim o mână de ajutor și din partea acestui centru. Practic, festivalul este o etapă preliminară, dar și o etapă județeană, iar câștigătorii pe secțiuni vor fi delegați de Inspectoratul Școlar al Județului Neamț la concursurile acreditate de Ministerul Educației Naționale. Acesta este elementul de noutate al festivalului din acest an, pentru că participanții – copii și elevi, primii clasați, au posibilitatea să meargă la concursurile naționale cu buget MEN. Ei vor avea asigurată cazarea și masa la aceste concursuri naționale. Transportul urmează să fie asigurat de școală.
Investiții cu banii școlii
– Și-au anunțat prezența mulți concurenți?
Am dat deja drumul la înscrieri, iar acum avem confirmări din județele Suceva, Iași, Vaslui, bineînțeles și de la Neamț, chiar foarte mulți care vor urca pe scenă. Mai așteptăm confirmări de la Galați. Am luat legătura și cu județele din Oltenia, dar vom vedea dacă vor reuși să ajungă la acest festival. Din Basarabia, având în vedere și problemele din Ucraina, nu vom avea musafiri prea mulți. Va fi greu chiar și din județul Suceava, pentru că sunt mari cheltuieli de deplasare. Dar, vom vedea ce va fi. În anii din urmă, festivalul începea dimineața și se termina seara, târziu.
– Anul trecut ne-ați informat că au fost efectuate investiții din banii școlii. Anul acesta, cum va fi?
Așa vom face și în acest an. Vom continua seria de investiții. Anul trecut am eliminat tot lambriul de pe casa scărilor a cadrelor didactice și a elevilor, dar și pe holul de jos, pentru că așa ne cere ISU Neamț. Anul acesta vom continua reabilitarea corpului nou, parter. Cu o sală de clasă – cl. I A , plus sala de gimnastică. Totul se va realiza prin autofinanțare. De la domnul primar avem promisiuni că suprafața de la sala de gimnastică va fi achiziționată de Primăria Borlești. Nu mai punem parchet, ci va fi o suprafață specială, pe care nu am folosit-o până acum. Vom turna o șapă din beton, peste care va veni acest linoleum, dar un pic mai gros, ca să reziste. Dorim ca elevii să aibă aderență la suprafață.
– Se aud vești că Guvernul, prin PNRR, va acorda câte 324.000 euro, pentru eficientizare termică și energetică a clădirilor de școală, pentru fiecare UAT.
Este depus un proiect în acest sens, dacă nu mă înșel la Ministerul Mediului, de către domnul primar George Mutu. Sunt făcute toate măsurile. Vom renunța la centrala termică și vom avea încălzire cu centrală electrică și panouri fotovoltaice. Mai mult, școala va fi izolată cu piatră bazaltică, practic, refăcut tot exteriorul, plus schimbarea geamurilor din termopan. Caloriferele și ceea ce înseamnă rețea termică va fi schimbată. Suma va fi mult mai mare decât ați anunțat dvs. Știu că domnul primar a depus acest proiect și acum așteptăm vești bune de la București.
”Visez o sală de sport nouă”
– Ce proiecte didactice sunt prevăzute pentru acest an?
Mai avem o proiect în derulare cu frații și prietenii noștri de peste Prut, de la Gimnaziul Văsieni, din raionul Telenești, Republica Moldova. Apoi, suntem la a doua ediție a proiectului ”Tradiții și obiceiuri de Paști la români”. Anul trecut am finalizat un simpozion cu un ”Schimb de bune practici”. Anul acesta, după Paști, va fi finalul proiectului, și, poate, odată cu finalizarea pandemiei și a tuturor problemelor care sunt în acest moment, să avem parte și de vizita colegilor noștri de la Văsieni, ca să-i primim la noi acasă. Am mai avut un proiect de Crăciun, care a ieșit super.
– Ce efectiv de elevi are Școala Ruseni?
Avem 326 de copii, preșcolari și elevi de gimnaziu.În anul școlar viitor, vom avea 359 de copii.
– Natalitate bună?
Da. În anul 2019, în satul Ruseni au fost născuți 45 de copii. Ca atare, vom avea două grupe de grădiniță numai din acest sat, plus că mai avem cereri și din comunele învecinate, dar și din satele comunei Borlești, pentru grădinița cu orar prelungit. La noua grădiniță, singura problemă a fost că nu aveam mobilier suficient. O să facem adresă, ca și anul trecut, ca primăria să achiziționeze pătuțuri pentru copii. În acest an avem paturi pentru o grupă, dar la anul vom avea două grupe – mică și mijlocie.
– Credeți că Școala Ruseni va avea vreodată sală de sport ?
Sper ca în acești 4 ani de mandat la conducerea școlii, pe care i-am obținut în urma concursului de director, să desăvârșesc și sala de sport la Școala Ruseni. Așteptăm reabilitarea unității, așa cum va fi. Deja proiectul este în capul meu, nu la dimensiuni normale, dar să fie măcar o sală unde să ne putem organiza orele de educație fizică, cu un efectiv de 30 de copii. Spun asta, pentru că efectivele la clase sunt mari la noi, la Ruseni.
– Sala de sport de la Costișa nu are dimensiuni regulamentare de handbal.
Nu este nici o problemă. Am fost, am văzut această sală, care este și foarte frumoasă, chiar dacă nu are o dimensiune regulamentară pentru handbal. Eu sunt șef de cerc în toată zona în care ne aflăm și cunosc foarte bine sala respectivă. Ideea este să demolăm toaleta veche, să tăiem jumătate din magazia de lemne și vom avea spațiu pentru sala de sport. Mutăm poarta de intrare, iar atunci nu o să mai avem lemne, care ne ocupă foarte mult spațiu. Va fi doar pentru microbuzul școlar. Eu sper că vom găsi oameni de bine, așa cum am găsit posibilitatea de a realiza și noile toalete. Cu siguranță, vom găsi oameni care să ne ajute.
A consemnat Constantin NEGRU