Actualizare: Prezență mare la proba scrisă obligatorie, cu doar 8 absolvenți de liceu absenți la istorie și 71 la matematică. „În cele 11 centre de examen constituite în județul Neamț s-au înscris pentru susținerea probei obligatorii a profilului un număr de 3.118 candidați, din care 956 candidați la istorie și 2.162 candidați la matematică. Procentul de prezență a candidaților la proba scrisă obligatorie a profilului a fost de 97,43%. Pe discipline, procentul de prezență a fost de 99,05% la istorie și de 96,71% la matematică. Nu s-au prezentat la această probă scrisă 79 de candidați, din care 8 candidați neprezentați la istorie și 71 candidați neprezentați la matematică. Un elev, înscris pentru susținerea probei la disciplina istorie, a fost eliminat din examen”, potrivit IȘJ Neamț.
Știre inițială: Liceenii au susținut astăzi, 21 iunie, proba scrisă obligatorie a profilului. Examenul a început în Neamț fără probleme tehnice sau de altă natură. „Sunt în teritoriu împreună cu reprezentantul Ministerului Educației. Am făcut vizite la două centre de examen din Piatra-Neamț și la două centre din Târgu Neamț. Nu ni s-au semnalat probleme și nici nu am constatat probleme în cursul monitorizării”, a declarat prof. Cătălin Bălțătescu, președintele Comisiei județene de bacalaureat. Proba durează 3 ore din momentul distribuirii subiectelor, sistemele de supraveghere video din fiecare sală trebuie să fie funcționale.
Absolvenții de mate-info, inclusiv de la liceele militare, au avut de rezolvat subiectele din varianta 1 extrasă, oarecum asemănătoare cu testele de antrenament.
Liceenii de la tehnologic au avut subiecte diferite în varianta 1 extrasă, elaborată tot de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.
Subiectele pentru absolvenții de matematică-științele naturii sunt, la rândul lor, diferite de celelalte din varianta 1.
Liceenii absolvenți de pedagogic, de la specializarea învățător-educatoare, au avut varianta 1 de rezolvat la matematică.
Absolvenții de uman și vocațional, inclusiv pedagogic, au dat a doua probă scrisă obligatorie la istorie. A fost extrasă varianta 1, unde unul din cele două texte suport este un fragment din „Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova” semnat de Aurel Ioan Pop și I. Bolovan. La subiectul III elevii au de realizat un eseu pe circa două pagini despre evoluția spațiului românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale secolului al XX-lea, având în vedere:
– precizarea unui fapt istoric desfășurat de români în perioada 1851-1859 și menționarea a două aspecte referitoare la acesta;
– menţionarea a două măsuri adoptate de statul român în plan intern, între anii 1862-1870;
– prezentarea unui fapt istoric desfășurat de România în contextul „crizei orientale‟ din a doua jumătate a secolului al XIX-lea;
– formularea unui punct de vedere referitor la implicarea statului român în relațiile internaționale din primele două decenii ale secolului al XX-lea şi susținerea acestuia printr-un argument istoric (sursa edupedu).
Baremele de corectare vor fi publicate la ora 15 de Ministerul Educației. Mâine, 22 iunie, va avea loc ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate vor fi afișate în 27 iunie și notele finale pe 1 iulie.
C.I.