În urmă cu doar câteva zile, un grup de arheologi de la Complexul Muzeal Național Neamț a desfășurat o cercetare arheologică într-o pădure din apropiere de comuna Dobreni și la doar câțiva kilometri de Piatra Neamț. Unul dintre membrii echipei participante la proiect, arheologul dr. Alexandru Gafincu, de la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț a identificat, în urmă cu câteva luni, în respectiva pădure, mai multe movile funerare, cunoscute de specialiști drept tumuli. Pentru a stabili momentul cronologic al ridicării acestor construcții funerare, s-a efectuat o cercetare arheologică restrânsă, care a avut rezultate foarte interesante și a scos la iveală piese arheologice necunoscute până acum pe teritoriul județului Neamț.
Echipa de arheologi, condusă de dr. Vasile Diaconu, de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, a avut ca principal obiectiv stabilirea numărului și a gradului de conservare a acestor movile funerare în raport cu diversele activități umane care s-ar putea desfășura în zonă. Din acest motiv s-a decis cercetarea unui tumul care se afla într-o zonă expusă eroziunii solului. În interiorul movilei a fost descoperită o groapă rectangulară, care avea la bază resturi osteologice umane, arse, dar și câteva piese de podoabă din bronz și sticlă sau chihlimbar. Pe baza tipologiilor realizate de arheologi, piesele metalice ar data de la jumătatea mileniului I î. Hr., constituind o adevărată raritate.
„În ultimii 30 de ani în județul Neamț nu au mai fost cercetate asemenea movile funerare, motiv pentru care, împreună cu colegii mei de la Piatra Neamț și Târgu Neamț, am decis să redeschidem acest capitol al investigațiilor arheologice. Chiar dacă am muncit din greu câteva zile, pentru că a fost vorba de o săpătură manuală, și eram pe punctul să ne resemnăm pentru că nu aveam vestigii concludente, am avut șansa de a găsi resturile incinerate ale unui individ, probabil femeie, la care s-au adăugat o serie de obiecte de podoabă destul de rare pentru zona răsăriteană a României. Mormântul în sine ne oferă informații valoroase despre comportamentul funerar de acum 2500 de ani, dar și despre obiectele de podoabă purtate de oamenii acelor timpuri. Urmează acum o altă etapă importantă a cercetării, respectiv restaurare pieselor descoperite și apoi valorificarea lor științifică” a declarat dr. Vasile Diaconu, coordonatorul cercetării.
Conform specialiștilor, urmează determinarea antropologică a resturilor osteologice, restaurarea artefactelor, dar și o altă serie de studii interdisciplinare care ar trebui să aducă un set mult mai complet de informații despre comportamentul celor care au ridicat aceste movile funerare.
C.T.S