Români din țară și din diaspora, dar mulți și din Neamț s-au oprit astăzi în portul Bicaz pentru a se bucura de Ziua Marinei. Coada de mașini parcate pe dreapta începea de la capătul Barajului Bicaz, urca pe drumul forestier din dreapta, continua și după intrarea din stânga spre port și cobora spre locul de maxim interes al dublei sărbători din 15 august. Tarabele cu suveniruri, floricele de porumb și sucuri la dozator, miere de albine, artizanat te întâmpinau încă de la capătul drumului pietruit ce șerpuiește spre port. Prețuri acceptabile pentru această perioadă de sezon și pentru fluxul de turiști: 5 lei o vată de zahăr, 7 lei paharul de 400 ml de suc, 45 lei borcanul de miere de albine polifloră și 50 lei cel de miere de salcâm. Ca să ajungi pregătit în port, unde festivitățile stăteau să înceapă la ora 12 fix, îți puteai cumpăra un accesoriu specific – șapca de mariner la 25 lei sau șapcă de marinar la 25 ron, cu care te integrai în atmosferă și o păstrai ca souvenir. Pe platoul pietruit era destul de aglomerat și oaspeții se împărțeau între terasele cu mici sfârâind pe grătare – 4 lei micul, 3 lei chifla și cu muștar din partea casei, bere de la dozator la 300 ml la doar 7 lei – și portul unde tocmai se anunța începerea paradei navale.
Surpriza sărbătorii din acest an a constituit-o prezența în premieră la Bicaz a marinarilor de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța și echipajul de scafandri care a și oferit o demonstrație înainte de paradă. Vasul-restaurant din port s-a dovedit a fi neîncăpător pentru cei care s-au așezat la mese sau au așteptat în picioare, cu gadget-urile pregătite să filmeze momentul mult așteptat. Nu mai puțin de 10 nave militare și civile au defilat pornind de lângă baraj și salutând cu sirenele publicul și oficialitățile locale aflate la punctul belvedere de la ultimul etaj. Aplauzele din public au însoțit festivitatea și au răsplătit deopotrivă și navele portului, dar și pe ale localnicilor – dintre care una trăgea două plute, una având un aranjament cu brăduți, o masa și scaune, în amintirea vechii ocupații a plutăritului pe Bistrița.
Turiști din Brașov, Bacău sau Iași aflați în tranzit ori veniți anume pentru Sărbătoarea de Sânmărie Mare și Ziua Marinei s-au arătat încântați de prilej, după mai bine de doi ani de pandemie, chiar dacă festivitățile n-au fost la fel de grandioase ca-n trecut.
Rep. Cristina Iordache, imagini Bogdan Călian