Atestată documentar încă din 1409, la doar două-trei decenii de la emiterea primelor documente voievodale din Moldova, satul, fost Porcești, astăzi Moldoveni, a fost al boierului Porcu. Locuitorii au beneficiat, de-a lungul vremii, de condiții excelente de agricultură și creșterea animalelor, principalele preocupări ale celor care au viețuit pe aceste locuri. Faptul că terenurile acestei comune au o calitate extraordinară, probează nu numai priceperea și hărnicia oamenilor de pe aceste locuri, dar și alte calități răsplătite de divinitate. De aceea, cele două sate componente deveniseră exemple pentru întreaga suflare agricolă a părții de est a țării, cu producții foarte mari la hectar și cu care se mândrea întreg județul. În aceste condiții, agricultura a rămas şi astăzi principala activitate economică şi există semne ce probează că această activitate va rămâne principalul domeniu şi în viitor.
Ediția din acest an a Zilei comunei s-a desfășurat, conform tradiției, cu prilejul marii Sărbători a Adormirii Maicii Domnului. În tribuna teatrului au luat loc peste 500 de spectatori, pe o vreme super, fără niciun strop de ploaie, deși cu o zi înainte, nori grei și-au slobozit apele și spre această comună, spre bucuria tuturor. Organizatorul principal al acestei manifestări a fost primarul Ioan Marcel Bârjoveanu, un edil care, de când deține această funcție, a organizat în fiecare an marele eveniment.
Diplome pentru cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie
Programul după tradiție, a fost deschis de primarul Ioan Marcel Bârjoveanu, care a transmis locuitorilor comunei Moldoveni următorul mesaj: ”Mă bucur că sunteți iarăși în număr mare astăzi, la sărbătoarea comunei noastre. Sunt bucuros că alături de noi sunt și concetățeni plecați la muncă în străinătate și care nu uită niciodată de noi, de locurile natale. Vin cu bucurie acasă ca să ne reîntâlnească, să fie alături de cei dragi. De asemenea, mulțumesc domnuluii deputat Dan Laurențiu Leoreanu și domnului George Lazăr, liderul PNL Neamț, consilierilor județeni, consilierilor locali, care nu au uitat să ne onoreze sărbătoarea. Sunt momente la care noi ținem cu toții. Am multe satisfacții sufletești atunci când văd că sunteți în număr mare alături de noi, cei din administrația comunei”.
Cu acest prilej, Primăria și Consiliul Local Moldoveni au oferit diplome de fidelitate familiilor care, în acest an, împlinesc 50 de ani de căsnicie. Au fost invitate și premiate familiile: Nichita Jănică și Jănița, Nechita Constantin și Elena, Donose Ioan și Veta, Palade Vasile și Elena, Chelaru Mircea și Elena. Cu această ocazie, au fost înmânate daruri și flori oferite cu toată dragostea și respectul cuvenit celor care au răzbit împreună jumătate de secol. Firește, au fost oferite aplauze din belșug, iar la final, toată asistența, ridicată în picioare a cântat, împreună cu interpreta Diana Sârbu, care l-a ajutat pe primarul Marcel Bârjoveanu să oficieze această premiere, tradiționalul Mulți ani trăiască! Pe scenă, în mega-spectacolul dedicat de tinerii interpreți locuitorilor comunei Moldoveni, artiştii au fost la înălțime, iar cei prezenți au răspuns cu aplauze. Ne referim la interpreții Riana Maria Asandei, Diana Sârbu, Călin Codină, Iustin Radu, Andra Marian Trifan, Ioana Bârjoveanu, Edward Sanda și Ansamblul Folcloric ”Floricică de la Munte”, al Centrului pentru Cultură și Artă “Carmen Saeculare” Neamț, condus de directorul Carmen Năstase. Cu toate că pe scena tetrului de vară de la Moldoveni nu au urcat mari artiști ai scenei interpretative românești, tinerii care au susținut spectacolul au oferit momente de neitat. Cu această ocazie, locuitorii satelor Moldoveni şi Hociungi au demonstrat, încă o dată, că sunt o adevărată familie, că dragostea lor pentru biserică, marile sărbători creștine și tradițiile locale nu are limite. (Rep.)