În urmă cu câteva zile, s-a încheiat o nouă campanie de săpături arheologice în deja cunoscutul sit de la Topolița, din județul Neamț. Arheologi de la Complexul Muzeal Național Neamț, muncitori și voluntari au cercetat noi suprafețe din situl preistoric, iar rezultatele au fost dintre cele mai interesante. Ca și în anii anteriori, șantierul arheologic nu a fost doar spațiu de cercetare, ci și un loc unde tineri au venit să descopere tainele arheologiei, dar și frumusețea muncii în natură. Săpăturile arheologice au scos la iveală ruinele unei locuințe de acum 6.500 de ani, a cincea cercetată până acum în acest sit, și care au adus informații istorice valoroase. Pe lângă personalul de specialitate, la activitățile arheologice au participat tineri din zona orașului Târgu Neamț, unii dintre ei fiind studenți ai facultăților de istorie de la Iași, București și Suceava. Spre finalul campaniei de săpături li s-au alăturat și un grup de voluntari, sprijiniți de Rotary Club Cetatea Neamțului.
Surpriza săpăturilor din acest an a constituit-o descoperirea unor vestigii arheologice mai vechi decât cele cunoscute până acum și care confirmă locuirea acestui sit încă din neoliticul dezvoltat, adică de acum aproximativ 7.000 de ani. Conform celor declarate de responsabilul științific al cercetării, dintre obiectele mai deosebite descoperite în acest an se remarcă o serie de statuete de lut, dar și o piesă de cupru, de mici dimensiuni.
“Complexul Muzeal Național Neamț a finanțat în acest an trei șantiere arheologice, printre care și pe cel de la Topolița. Cercetarea din acest an s-a axat pe investigarea unei noi locuințe a culturii precucuteni, ale cărei mistere am reușit să le înțelegem. Am fost o echipă mai numeroasă în acest an și lucrul acesta s-a văzut în rezultatele muncii noastre. Tinerii cu care am lucrat au fost harnici și am făcut o echipă minunată. Pentru ca munca și condițiile din teren să fie mai ușor de acceptat, am încercat să le ofer tinerilor care au lucrat pe șantier și momente mai tihnite, motiv pentru care am și gătit pe șantier. Se pare că mâncarea la ceaun, pregătită la foc de lemne, are încă destulă căutare. Deși am descoperit un patrimoniu arheologic consistent, noutatea acestui an o reprezintă descoperirea unor materiale ceramice mai vechi decât cultura precucuteni și care ne confirmă faptul că aici au locuit și comunități neolitice”, a declarat dr. Vasile Diaconu, responsabilul științific al șantierului arheologic.
Deși arheologii au încheiat munca în teren, urmează alte etape ale muncii de muzeu prin care vestigiile descoperite trebuie prelucrate, conservate, restaurate, înregistrate, iar cele mai deosebite vor putea fi admirate în expozițiile Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț.
(Ciprian Traian STURZU)