A început școala de o lună, timp în care Inspectoratul Școlar Judeţean Neamț a avut o mulțime de provocări: de la mutări de copii, la distribuit de tichete, de la repartizări de profesori, la ședințe privind noile legi ale Educației. Aceste lucruri le știm cu toții și le auzim zi de zi. Vă propunem în acest număr un interviu cu inspectorul general Florentina Luca-Moise din alte perspective: cea de femeie cu o lungă carieră în spate, politician, mamă, soție. Și-a găsit timp să ne răspundă la ora 21:00, când a terminat treaba la birou.
– Nu mai e o surpriză să vedem femei la nivel înalt în politică. Dar puțini știu ce presupune asta. Poate ne explicați. Iată că din 11 parlamentari de Neamț, doar 3 sunt doamne. Deci, nu e chiar egalitate…
Încă nu este, dar să sperăm că va fi. Aceste schimbări au nevoie de timp. Dacă ne uităm în urmă cu 50 de ani, vedem cât de mult au evoluat toate. Pe de altă parte, și în organizațiile de tineret sunt încă mai mulți băieți decât fete. Fetele au o înclinație spre frumos, spre pozitiv, ori la noi politica e încă departe de a fi ceva pozitiv. De 30 de ani vedem mai mult scandaluri, crize, căderi de guverne. O tânără care iese de pe băncile școlii cu greu va face pasul spre această lume. De ce l-ar face? Eu am răspuns de multe ori la această întrebare și e același răspuns pe care îl știm cu toții: Fii tu schimbarea pe care o vrei să o vezi în lume! Implică-te, ajută, susține, vino cu idei, vino la acțiuni, vino să ajutăm oameni, hai să propunem legi, hai să ne opunem altor legi și tot așa. Ideea e să nu stai pe margine. Și am, la PSD Piatra-Neamț, o mulțime de tinere, una și una! Le iubesc! Revenind la „Ce presupune politica?”… Presupune să ai timp, să ai spirit de echipă, să îți fixezi obiective și să muncești. În ce mă privește, am învățat foarte mult de la politică. Într-un partid mare, cum e PSD, ai absolut toate palierele și cunoști foarte mulți oameni, înțelegi lucrurile din multe perspective, e un permanent training de leadership. La rândul meu, am muncit și muncesc în continuare mult pentru partid, pentru că fiecare poziție vine cu responsabilități. Pentru o femeie, nu este astăzi greu să facă politică. Dar nu este suficient.
– Vă referiți, probabil, la carieră…
Bineînțeles. Pe mine m-au învățat părinții că meseria nu ți-o poate lua nimeni. M-am dus spre politică din dorința de a face mai mult, nu pentru a urca o treaptă socială. Mereu am fost o persoană activă, mi-a plăcut să adun în jurul meu oameni, să facem ceva, să susținem cauze, să nu ducem o viață egoistă, în care să ne fie nouă bine și restul să se descurce… Nu. Degeaba mi-e mie bine, dacă văd în jur suferință sau nedreptate. Nu am stare, nu pot să stau pe margine. Uitați-vă și la colegii mei, mulți sunt implicați mereu în câte ceva. Domnul președinte Ionel Arsene, nu mai vorbesc. Mereu planuri, proiecte, mereu încă un pas înainte, încă ceva.
– Politica vine însă și cu expunere. Cum se împacă asta cu viața de familie?
Eu mi-am asumat expunerea și tot ce înseamnă această… etichetă de om politic. Mi-am ținut departe familia de viața publică, așa cum bine știți. Consider că trebuie să existe o linie pe care nu o treci. Familia este pe primul loc în viața mea și mă străduiesc să mențin echilibrul. Din familie, din căminul meu, din căldura alor mei îmi iau puterea de a începe mereu o nouă zi.
– Având în vedere că stați atât de mult la birou, mai aveți și organizația municipală, și deplasări, acțiuni, când mai aveți timp și de familie?
Am timp, pentru că sunt o persoană foarte organizată, așa am fost mereu. Dacă detest ceva, detest haosul. Chiar dacă stau doar câteva ore cu ai mei, folosim acel timp din plin să facem lucruri împreună. Am gătit mereu cu copiii lângă mine, am stat și am ascultat muzică împreună, am desenat sau am citit cu ei. Niciodată nu mi-au reproșat că îi neglijez, nici direct, nici prin vreo aluzie. Când le-am promis ceva, mi-am ținut vorba. Le-am respectat fiecare pas, fiecare gând, fiecare emoție și am fost acolo pentru ei. Și voi fi mereu. Nimeni nu le face pe toate perfect… Mi-aș dori să am mai mult timp ca să călătorim, dar încerc să fac asta vara, în concediu. Avem o familie frumoasă și nu e zi să nu-i mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta.
– Ce au zis când au aflat că veți fi șefa inspectoratului școlar? Sunteți, totuși, șefa profesorilor lor!
Nu există această abordare. Eu nu sunt „șefa” profesorilor. Sunt un profesor numit inspector general, iar profesorii sunt colegii mei. Copiii nu simt în niciun fel și nici nu spun ceva despre asta. Nu există interferențe între familie și munca mea. Nu îmi duc copiii la birou, nu îi iau cu mine în deplasări, nu amestec lucrurile. Acasă nu discutăm despre munca mea.
– Am observat că sunteți apropiată de biserică. Se vede și din postările de pe Facebook, nu vă feriți să afișați acest lucru, într-o perioadă în care vedem că trendurile merg spre alte lucruri…
Din păcate, nu ajung la biserică atât de des cât mi-aș dori. Am fost de mică învățată să merg la biserică, e ceva ce ține de ființa mea interioară, e parte din mine. Am un mare respect pentru preoți, pentru călugări și măicuțe și pentru că au grijă să ne păstrăm dimensiunea spirituală. Viața asta nu e doar despre bani, mâncare și ce ne mai cumpărăm… Suntem oameni atâta timp cât ne păstrăm și partea spirituală. Cât despre trenduri… Ce pot să spun? Moda trece.
– Suntem într-o perioadă grea. Venim după pandemie, e război, e criză economică, vine iarna, oamenii o duc tot mai greu. Ca om politic nemțean, ce le spuneți?
Le spun că în astfel de momente social-democrația e singura doctrină politică apropiată de ei, de nevoile lor. Le spun că, în astfel de momente grele, cheia e omenia, bunătatea, răbdarea cu cei de lângă noi. Că trebuie să fim uniți, să ne întărim unii pe alții, cum spune Sfântul Pavel. Sunt măsuri luate de Guvern care susțin populația, am convingerea că vom depăși toate greutățile. Cred că suntem un popor cu resurse interioare uriașe. Dar avem și resurse concrete, iar dacă până acum poate că le-am privit cu prea mare ușurință, acum le descoperim justa valoare.
– La ce vă referiți?
Față de multe alte țări din jurul nostru, avem resurse energetice. Avem o agricultură tot mai performantă. Avem păduri. În aceste vremuri, lemnul ne încălzește și casele, dar este și o materie primă foarte bună pentru industrie. Eu știu că suprapunerea de crize ne afectează pe toți, dar avem capacitatea de a găsi oportunități în momentele grele. Suntem la zi cu măsurile din PNRR, se lucrează peste tot la infrastructură, ar fi păcat să îl mâniem pe Dumnezeu negând lucrurile pe care le fac românii și care se văd.
– Sunteți optimistă…
Puteți să spuneți că sunt optimistă, dar optimismul rezonabil se bazează pe realitate. Iar realitatea ne arată că am învățat tot timpul din ce ni s-a întâmplat și, în 32 de ani, țara noastră a progresat în mod evident. Iar problemele inerente unei perioade de timp relativ scurte pe care le-am înfruntat ca popor au fost foarte mari, dar le-am depășit. Și le vom depăși.
– Între oameni și cei aleși, politicienii, ar trebui să fie o distanță cât mai mică. Mai nou, mulți scurtează această distanță prin rețelele de socializare.
Da, este adevărat. Și eu folosesc acest mod de comunicare. Rețelele de socializare sunt însă valoroase atunci când mesajele politicienilor au conținut real. Eu comunic fapte, acțiuni la care am fost, decizii pe care le-am luat. Nu critic, nu îmi dau cu părerea. Tehnologia ajută, dar numai dacă este bazată pe o realitate a faptelor. Până la urmă, cel mai important lucru este să fii în permanent contact cu oamenii, să îi înțelegi, să le vezi problemele și să pui pe masă soluții pentru o viață mai bună. Acesta este sensul profund al politicii. Iar pentru mine politica este modul prin care pot contribui la îmbunătățirea vieții semenilor mei.
A consemnat Cristina IORDACHE