Asociaționismul a fost un fenomen de mare importanță în istoria României, mai ales pentru teritoriile aflate sub stăpânire străină, când acțiunile cultural au fost îmbinate cu cele naționale. Și amintim celebrele „ASTRA”, „Arboroasa”, „Junimea” sau „Liga culturală”. Asociaţiile (fundaţiile, erau numite astfel de cele mai multe ori), de cele mai diverse tipuri, au cunoscut o proliferare deosebită după 1989. Dar scopurile au fost de cele mai multe ori diferite de cele enunţate în statute. Şi neîncrederea s-a instalat, iar societatea civilă a avut de pierdut. Pe fondul promovării tradiţiilor, a turismului cultural, rolul asociaţiilor poate fi unul important. Ceea ce ar conta ar fi concentrarea membrilor pe ceea ce trebuie să facă o asociaţie de acest fel. Nu doar colectare de cotizaţii, schimburi de experienţă costisitoare, întâlniri care se transformă în chiolhanuri şi şedinţe de partid sau apropiere de un electorat sensibil la discursurile naţionalist-identitare. Ne-am propus să prezentăm o grupare mică, dar care şi-a depăşit limitele prin acţiunile sale.
Asociaţia „Pro Grinţieş” este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi apolitică înfiinţată în 2009, având drept scop punerea în valoare a tradiţiilor şi a patrimoniului cultural al regiunii regiunii şi conservarea mediului înconjurător. Activităţile asociaţiei sunt orientate spre iniţierea şi implementarea de proiecte în diferite domenii de interes cultural, educativ, comunitar, ecologic, colaborând cu instituţii, societăţi, fundaţii culturale, edituri sau centre de cercetare. În perioada 2009-2020 preşedinta asociaţiei a fost profesoara Loredana Maria Zaharia, unul dintre fondatori, care a părăsit regiunea, mutându-se în Maramureş. Între 2020-2021 a fost preşedinte profesorul Cristian Vatamanu, care ne-a părăsit pentru o lume mai bună în decembrie 2021.
Asociația a reuşit să atragă în rândurile ei membri cu experienţă în scrierea şi managementul proiectelor, dar şi personalităţi ale locului, activând în centre de cercetare sau în universităţi: conf.univ.dr. Silviu Costachie, lect.univ.dr. Iulian Săndulache, prof.dr. Daniel Dieaconu, prof. Cristian Vatamanu, ing. Viorel Nicolau, prof. Dorel Rusu, dar şi colaborarea unor alţi distinşi profesori şi oameni de cultură din regiune şi din judeţ. Profesorii amintiţi au activat şi activează pentru popularizarea muntelui Ceahlău şi a celorlalţi munţi ai judeţului, având doctorate centrate pe geografia şi istoria regiunii şi fiind autorii mai multor studii şi articole dedicate ei.
Asociaţia Pro Grinţieş este reprezentant al societăţii civile în cadrul Comitetului de Masiv din Grupa de Munți Centrală. Această structură are rol consultativ în aplicarea politicilor și strategiilor de dezvoltare și protecția mediului montan. Sunt doar două asociaţii în acest comitet (Asociaţia Pro Grinţieş şi Forumul Montan Român – Filiala Neamţ).
Muzeul de Istorie şi etnografie din Grinţieş, aflat în custodia Asociaţiei, şi meşterii săi populari sunt parte a Rutei „Lada de zestre a judeţul Neamţ. Arta lemnului” (Viorel Ghiorghiu, Luţu Gabor, Ilie Ichim, Lucian Paşcu, Cristian Herlea, Petru Arsinte, Cătălin Popovici, Bogdan Tănasă, Florin Ioniţă, ultimul din Pipirig). Imagini şi text puteți vedea aici.
Din 2009, Asociaţia editează, împreună cu Şcoala Grinţieş şi editura Cetatea Doamnei revista de cultură „Catharsis”, cu apariţie trimestrială. Revista s-a fondat în 2004 şi aprimit mai multe premii. Vezi ultimul număr aici.
În chiar primul ei an de existenţă, a desfăşurat proiectul „Mănăstirea Pionul şi Palatul Cnejilor Cantacuzini”, realizat în colaborare cu Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Regională şi Integrare Europeană al Universităţii din Bucureşti, Asociaţia Filateliştilor Piatra-Neamţ şi Parohia Ceahlău II, principalul rezultat fiind volumul de istorie religioasă cu acelaşi nume, cu o largă răspândire şi, sperăm, baza unei reconstituiri a monumentului de la Schit.
Un alt proiect s-a numit „Mitologie şi creştinism la muntele Ceahlău”, realizat cu sprijinul Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău şi al Centrului de Cercetare pentru Dezvoltare Regională şi Integrare Europeană al Universităţii din Bucureşti în anul 2010. S-a dorit cercetarea şi promovarea spiritualităţii din regiunea situată la muntele Ceahlău şi s-au realizat hărţi tematice, itinerarii pentru turistul cultural şi un studiu de istorie şi mitologie, cu o bogată iconografie şi o antologie de poveşti şi legende.
În 2011, Asociaţia a sprijinit proiectul iniţiat de Şcoala Grinţieş cu sprijinul OMW Petrom România intitulat „Salvaţi plutăritul!”, o idee a profesorilor Cristian şi Cristina Vatamanu.
„La hotarele Moldovei – pe urmele plăieşilor şi haiducilor – contribuţii la istoria Grinţieşului prin mărturii orale şi imagini” s-a intitulat proiectul iniţiat de asociaţie în anul 2012, având sprijinul Consiliului Local Grinţieş. S-au realizat interviuri cu bătrânii satelor, s-au strâns fotografii vechi şi s-a realizat o monografie a localităţii, un album de fotografie veche şi nouă şi o antologie de istorie orală.
Tot în 2012, asociaţia s-a înscris la concursul de proiecte sprijinite de finanţări nerambursabile ale Consiliului Judeţean Neamţ şi a iniţiat proiectul „Itinerarii spirituale la muntele Ceahlău”, în colaborare cu şcoli din regiune şi cu Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău”. Au fost implicaţi peste 200 de elevi şi 50 de profesori, care au participat la excursiile tematice şi la acţiunile de cercetare. La principala întâlnire în vârf de munte al elevilor din Grinţieş, Ceahlău, Taşca, Pipirig, Poiana Teiului au fost 150 de suflete. S-au realizat hărţi tematice, trasee ale spiritualităţii, s-a publicat o carte şi o broşură de informare.
„Pe urmele plăieşilor şi haiducilor – legendă, tradiţie şi istorie în munţii Neamţului” a fost un proiect realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ în anul 2013, când s-a realizat un manual de istorie pentru discipline opţionale dedicat regiunii munţilor Neamţului, folosit şi astăzi în şcolile regiunii. Proiectul a pus în valoare experienţa proiectelor anterioare.
Ştefan Ţifui- In Memoriam. O asociaţie condusă de profesori ai şcolii Grinţieş nu putea să nu se implice în comemorarea profesorului Ştefan Ţifui. S-a realizat un volum comemorativ coordonat de Daniel Dieaconu. Imagini aici.
Folosind experienţa profesorilor din asociaţie în organizarea de tabere pentru tineri ecologişti, asociaţia a iniţiat proiectul „Ranger Junior în Parcul Naţional Ceahlău”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ în anul 2014, beneficiind de sprijinul Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău.
A fost ales pentru început Parcul Naţional Ceahlău, unde, cu sprijinul rangerilor seniori, s-au desfăşurat mai multe acţiuni în spiritul rangerilor junior, un fenomen cu tot mai multă putere la nivel mondial.
Acţiunea de identificare a speciilor floristice şi faunistice, dar şi de recunoaştere a tuturor traseelor de escaladare a masivului Ceahlău, a avut un caracter ştiinţific prin participarea
elevilor, profesorilor de la şcolile Grinţies, Poiana Teiului, Borca, Pipirig, Bicaz Chei, Crăcăoani,
Ceahlău, dar şi a specialiştilor Parcului Ceahlău.
După două excursii tematice a urmat o tabără găzduită de cabana Dochia. Micii rangeri au patrulat cu rangerii seniori, au făcut activităţi de ecologizare, iar cu sprijinul salvamontiştilor, s-au efectuat activităţi de orientare în teren, tehnici de supravieţuire, de prim ajutor.
În cadrul proiectului s-au creat 11 panouri informative cu 11 legende ale muntelui în română şi engleză. Legendele au fost, de asemenea, adunate într-o carte. S-a realizat un ghid al excursiilor montane, cu un studiu de caz dedicat muntelui Ceahlău, cuprinzând „legile muntelui” şi alte reguli legate de „civilizaţia montană”. Un model de bune practici a devenit revista proiectului „Ranger Junior în Parcul Naţional Ceahlău” în care au scris elevii, profesorii, rangerii juniori, dar şi rangerii seniori. Proiectul şi-a dorit, şi echipa crede că a reuşit, să creeze grupe de tineri ocrotitori ai ariilor protejate, sprijin pentru rangerii seniori şi care vor duce mai departe educaţia primită în şcolile şi familiile lor.
Vezi imagini pe adresa https://www.youtube.com/watch?v=AhVJ6pBlZKU&t=57s
https://zch.ro/ranger-junior-in-parcul-national-ceahlau/
Muzeul de istorie şi etnografie din Grinţieş s-a realizat cu sprijinul Ocolului Silvic Domeniul Hangu, al Consiliului Local şi al Primăriei Grinţieş şi al gospodarilor din „Banda lui Bujor”. Muzeul a fost construit „de pajişte”, urmând arhitectura veche şi astăzi este un complex vivant, cu industrie casnică (două perechi de stative, urzoi etc.), ateliere de tâmplărie şi fierărie tradiţională funcţionale. Deţine artefacte încă din perioada gravettianului. Au filmat aici TVR 1 (Marius Găbudean), TVR Iaşi (Vasile Arhire), Centrul de Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” (Dedilia Popovici şi Tavi Popa), „Mesagerul de Neamţ” (Valentin Bălănescu şi Bogdan Calian).
Vezi imagini pe adresa https://www.youtube.com/watch?v=vU7hrj0fHbE&t=196s
„Poteci ale cunoaşterii – micii rangeri în parcurile naturale nemţene” a fost un proiect realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ în 2015, care a pus în valoare experienţa căpătată în Parcul Naţional Ceahlău pentru o acţiune în toate cele trei mari arii protejate nemţene.
S-au desfăşurat trei tabere ranger junior şidouă excursii tematice. S-a editat revista proiectului şi un manual pentru discipline opţionale „Noţiuni de geografie, ecologie şi protecţia mediului”, dedicat celor trei arii protejate şi care este folosit în şcoli din munţii Neamţului.
În 2015, asociaţia a sprijinit proiectul Fundaţiei „Pro Park” şi al Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău pentru Tabăra „Ranger Junior în Parcul Naţional Retezat” a echipajului de elevi din Grinţieş „Floare de Colţ”. Tinerii grinţieşeni au participat la o tabără gratuită (20 de elevi) în cel mai mare parc montan din România, învăţând de la rangerii seniori, de la salvatorii montani şi de la educatorii pentru natură.
Imagini pe adresa https://www.youtube.com/watch?v=MKCYe1VANg4.
„Ranger Junior în Munţii Neamţului” a fost un proiect realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, 2016, prin concursul de proiecte pentru finanţări nerambursabile, în colaborare cu Asociaţia Ecologică Corolar din Crăcăoani şi Direcţiile de Adminstare ale Parcurilor: Ceahlău, Cheile Bicazului-Hăşmaş şi Vânători Neamţ. Vezi imagini la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=39ROsGS7fec&t=22s.
http://www.slineamt.ro/apostolul/scoala-nemteana-la-zi/ranger-junior-in-muntii-neamtului/
Festivalul Haiducilor Grinţieş. La poalele muntelui Grințieșului, în satul Grințieșu Mare, într-un loc cu nume de legendă – „Poiana lui Vasile cel Mare” a avut loc în zilele de 8-9 septembrie „Festivalul Haiducilor”, o primă ediție a unei manifestări inedite. A fost punctul culminant al unui proiect inițiat de Asociația Pro Grințieș, sprijinit de Consiliul Județean Neamț și având ca și colaboratori Primăria și Consiliul Local Grințieș și Centrul de Cultură și Arte „Carmen Saeculare”. De asemenea, importantă a fost și prezența echipei de filmare a TVR condusă de Cristian Tabără și Daniel Georgescu, care au revenit pe meleaguri grințieșene după un an pentru același subiect: haiducii de la Grințieș. Festivalul a cuprins un concurs de muzică folk pentru tinere talente cu elevi de la Borca, Broșteni – Suceava, Tulgheș – Harghita, Grințieș, Ceahlău, Bicazul Ardelean, Tașca. Ansamblul „Plaiuri tulgheșene” din Tulgheș, județul Harghita, a impresionat prin doinele și baladele, dar și prin taraful ce-i însoțea pe tinerii artiști. Invitați în recital, Asociația Culturală „Muntenii Neamțului” Broșteni (județul Suceava) a oferit muzică și dansuri populare și un fragment fragment dintr-o nuntă tradițională. Recitalul serii a fost cel al soților Ilea, Traian și Valeria, cu melodii foarte potrivite locului și specificului festivalului. N-au lipsit nici focurile de artificii care au luminat cerul sub muntele Grințieșului. Un important punct de atracție a fost reprezentat de Concursurile haiducești și ciobănești: Călărie, Tragerea bușteanului cu calul, Aruncarea baltagului, Tăiatul bușteanului cu beschia sau securea, Cel mai frumos animal de la munte.
Ansamblul „Floricică de la Munte” al Centrului de Cultură și Arte „Carmen Saeculare” condus de Carmen Năstasă, a oferit un spectacol superb, începând pe scenă, continuând pe iarbă într-o suită de dansuri populare și apoi cu dansuri țigănești în jurul focului înalt sub privirile admirative ale asistenței, mai mult decât impresionat declarându-se Cristian Tabără. Acesta în cuvântul său către munteni le cerea să rămână așa cum sunt, să ducă mai departe tradițiile vechi haiducești ale locului și promitea o nouă prezență la Grințieș, și de ce nu la o nouă ediție a festivalului. N-au lipsit ceaunele ciobănești și haiducești, viței și berbeci la proțap, balmușul grințieșenesc, topitul, mielul în jintuit, pomana porcului și multe altele.
Proiectul a fost inițiat de Asociația Pro Grințieș și a a avut drept artizani pe Daniel Dieaconu, Loredana Zaharia, Luțu Gabor, Viluț Tanasă, Mihai Panțiru, Ilie Alexandru, Cristian Vatamanu și mulți alții şi s-a concentrat pe cântec şi dans popular, muzică folk, dedicate copiilor, asupra întrecerilor haiduceşti, a gastronomiei şi a costumului popular, dorind să transforme regiunea într-una deosebită pentru turismul festivalier nemţean.
Imagini pe adresa https://www.youtube.com/watch?v=FlUVLpW5AYI&t=215s
https://www.youtube.com/watch?v=b5FGg9dZFIg – TVR 1, Exclusiv în România
Tabăra de cercetaşi din Poiana lui Vasile cel Mare Grinţieş a fost organizată de Cercetaşii „Sf. Anton” Iaşi, cu sprijinul Asociaţiei Pro Grinţieş şi al Primăriei Grinţieş. A fost o tabără tipică de cercetaşi la care s-a organizat şi o excursie tematică pe muntele Grinţieşului cu rangerii juniori ai Asociaţiei Pro Grinţieş.
https://www.youtube.com/watch?v=k8PN6RICOLg&t=82s
https://monitorulneamt.ro/cercetasi-si-rangeri-in-tabara-sub-muntele-grintiesul-mare/
„Festivalul Haiducilor Grinţieş”, 2018. A doua ediţie a Festivalului Haiducilor Grinţieş s-a desfăşurat în vara lui 2018 ca urmare a unui proiect al Asociaţiei Pro Grinţieş sprijinit de Consiliul Judeţean Neamţ şi care a beneficiat de sprijinul comunităţilor locale de la poale de Ceahlău şi Grinţieş. În perioada 24-26 august 2018, timp de trei zile şi bună parte din nopţi, s-a desfăşurat Festivalul Haiducilor, într-o poiană sub muntele Grinţieş, cu participare largă, săteni din comunele alăturate, dar şi mulţi turişti care au părăsit Durăul sau Borsecul pentru o manifestare inedită. Organizatorii au luptat şi cu natura, ploile şi furtunile n-au lipsit, în ziua a doua chiar rupând drumul de acces. Întrecerile voiniceşti: călăria, trasul buşteanului cu calul, tăiatul lemnului cu beshia, aruncarea baltagului la ţintă sau cel mai frumos animal de la munte. A treia zi, pe drumul refăcut în timpul nopţii, au ajuns în poiană peste două sute de copii care au urcat pe scenă în concursul de muzică populară, sau în recitaluri cu ansamblurile lor sau pentru concursul pentru cea mai frumoasă ţinută populară. Au venit copii de la Broşteni, Hangu, Tulgheş, Corbu, Ceahlău, Grinţieş, care au cântat şi au dansat, alungând norii de vreme rea. Au fost premiate şi cele mai gustoase bucate şi, cu siguranţă, juriului nu i-a fost uşor. Prin numărul de participanţi, mulţi din afara zonei geografice, prin prezenţa meşterilor populari, a producătorilor locali, a rapsozilor şi a numeroşilor copii implicaţi în concursuri, prin întrecerile haiduceşti care au făcut deliciul publicului, prin gastronomia tradiţională, costumele populare, echipa proiectului consideră că a fost un succes şi gândesc deja la anul ce va urma. A fost prezentă o echipă TVR Iaşi, condusă de Vasile Arhire şi s-a realizat emisiunea „Descriptio Moldaviae”.
„Festivalul Haiducilor Grinţieş”, 2019, s-a desfăşurat cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ şi colaborarea Primăriei şi Consiliului Local Grinţieş, cu sprijinul Avcon Store Poiana Teiului şi a firmei Bazil Motoserv din Bistricioara. A participat echipa TVR 1, emisiunea „Exclusiv în România”, condusă de Cristian Tabără şi TVR Cluj (Dan Păvăloiu, Dan Curean).
https://www.youtube.com/watch?v=d2kov-XdixU&t=9s
https://www.youtube.com/watch?v=F8f0aG2YxhQ Exclusiv în România, TVR 1
„Festivalul Haiducilor Grinţieş”, 2020, s-a realizat cu sprijinul Primăriei Grinţieş şi al Consiliului Local Grinţieş şi al Avcon Store şi al dlui Ionel Chiriac. A fost o ediţie de pandemie, dar, cu tenacitate, a fost dusă la bun sfârşit cu un real succes. A fost prezentă o echipă TVR Iaşi, condusă de Vasile Arhire, şi s-a realizat emisiunea „Descriptio Moldaviae”, TeleM (Teodor Moldovan), Turn TV (Dan Munteanu), Monitorul de Neamţ (Ion Asavei).
https://www.ziarpiatraneamt.ro/festivalul-haiducilor-grinties-2020
https://www.youtube.com/watch?v=orsOymU2OqI&t=336s
https://www.facebook.com/watch/?v=2467784256854971 TVR Iaşi: DESCRIPTIO MOLDAVIAE: Festivalul Haiducilor de la Grinţieş, 2020
Festivalul Haiducilor Grinţieş”, ediţia a V-a, 2021, s-a realizat cu sprijinul Primăriei Grinţieş şi al Consiliului Local Grinţieş şi al Avcon Store şi dlui Ionel Chiriac. A participat o echipă a „Mesagerului de Neamţ” condusă de Valentin Bălănescu, Tele Moldova (Cătălin Naclad), TeleM („Pit” Moldovan) şi Vestea.net (dl Dan Vinca). A fost o participare deosebită, mii de turişti veniţi pentru tradiţiile ancestrale, pentru ansamblurile folclorice şi interpreţii de renume. A participat Ansamblul „Floricică de la munte” condus de dna Dedilia Popovici, „Florile Ceahlăului”, condus de Ciprian Boju, „Muntenii Broştenilor” – Paula Bondar etc.
https://mesagerulneamt.ro/2021/08/foto-2-zile-cu-haiducii-de-la-grinties/
https://www.ziarbicaz.ro/foto-festival-de-poveste-la-grinties
Festivalul Haiducilor Grinţieş”, 2022, ediţia a VI-a, s-a realizat printr-un în parteneriat al Asociaţiei Pro Grinţieş cu Centrul de Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” al judeţului Neamţ, cu sprijinul Primăriei Grinţieş şi al Consiliului Local Grinţieş şi al Avcon Store şi al dlui Ionel Chiriac. A fost prezentă o echipă a TVR Iaşi, Mesagerul de Neamţ, Tele Moldova. Au fost prezenţi numeroşi turişti, localnici, întreprinzători locali, meşteri, rapsozi şi numeroase tinere talente.
https://www.youtube.com/watch?v=TqAlpYgnYfw
https://mesagerulneamt.ro/2022/07/festivalul-haiducilor-grinties-editia-a-vi-a-19-21august-2022/
Asociaţia este co-organizatoare a Festivalului „Cântec şi colindă pe plaiul haiducilor”, derulându-se deja 5 ediţii, un festival de tradiţii iniţiat de regretatul primar Vasile Alexandroaia.
https://zch.ro/grinties-cantec-si-colinda-pe-plaiul-haiducilor/
Lansarea cărţii postume a lui Cristian Vatamanu, regretat lider al asociaţiei, „Mănăstiri, schituri şi biserici din judeţul Neamţ” s-a realizat de către membrii Asociaţiei Pro Grinţieş la Poiana Largului, în colaborare cu Şcoala Grinţieş şi Liceul Tehnologic Pipirig. Partener media: „Mesagerul de Neamţ”.
https://www.youtube.com/watch?v=TVlU-fyNJcw
https://mesagerulneamt.ro/tag/cristian-vatamanu/
Concursul de matematică distractivă şi fotbal Ştefan Ţifui a ajuns anul acesta la ediţia a III-a şi a fost organizat de Şcoala Grinţieş, Asociaţia Pro Grinţieş, cu sprijinul Primăriei Grinţieş şi al familiei Ţifui, cu o largă participare a elevilor din opt şcoli. Partenerul media afost „Mesagerul de Neamţ”. Au participat 240 de elevi şi 40 de profesori de pe Valea Muntelui
Un Festival al oierilor a reînviat la Grinţieş, din iniţiativa a două asociaţii (Asociaţia Pro Grinţieş şi Fraţii Muntelui – Coopertaiva Agricolă) şi cu sprijinul Primăriei Grinţieş şi a Federaţiei Agricultorilor Montani Vatra Dornei. Au participat crescători de animale din Neamţ şi Harghita, care şi-au prezentat exemplarele reprezentative în cadrul unui concurs şi preparate gastronomice tradiţionale. Oi, câini, capre… Călăreţii din Grinţieş şi Tulgheş s-au întâlnit într-o defilare simbolică. Ghiţă Dandu, vestitul rapsod, a fost invitat de onoare alături de „Ceata lui Vasile cel Mare”, de asemenea, au participat tinere talente locale.
Partenerul nostru media a fost „Mesagerul de Neamţ”, deja oaspete tradiţional la Grinţieş şi you tube-rul Bobb 11.
A fost adunare mare de norod, cântec, dans, bucate gustoase, animale frumoase de la munte şi multă voie bună. Imagini:
https://www.youtube.com/watch?v=UPNEzg6p4AU&t=1239s
https://mesagerulneamt.ro/2022/10/foto-festivalul-oierilor-de-la-grinties/
Am prezentat pe scurt parte din activitatea asociaţiei, dorind a arăta că se pot face lucruri mari şi pornind dintr-o mică localitate aflată la marginea judeţului, cu resurse reduse în anii din urmă, prin capacitarea tuturor celor cu drag de frumos, de artă, de cultură, a iubitorilor de natură. Suntem mândri de generaţiile de mici rangeri, adevăraţi ecologişti, formaţi în taberele şi excursiile tematice iniţiate de noi. Revistele noastre rămân modele de bune practici, la fel şi manualele pentru discipline opţionale, aflate şi astăzi în uz, ghidurile, hărţile, itinerariile, cărţile, broşurile sau panourile ce pot fi aflate şi astăzi pe munte. Au fost câştigate proiecte oferite de Consiliul Judeţean Neamţ, Pro Park România, OMW România, Moll România, Ocolul Silvic Domeniul Hangu. Au sprijinit eforturile noastre Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău, Primăria şi Consiliul Local Grinţieş. Consecvenţi în sprijinul lor au fost Avcon Store SRL (domnul Vasile Scripcaru) şi domnul Ionel Chiriac, un fiu de seamă al satului. De asemenea, menţionăm ajutorul oferit de Land Rover Yard SRL (dl Vernica), Bazil Motoserv (dna Nela Ungureanu), Palas Market (dl Cristian Zavroţchi), Potlog Company (dl Ionuţ Potlog) şi mai mulţi contributori, salariaţi, ce au direcţionat procentul permis către asociaţia noastră, de la Şcoala Grinţieş, Primăria Grinţieş, Liceul Pipirig şi încă alţii, fii ai comunei aflaţi departe de casă. Sperăm la sprijinul lor în continuare. Şi firmele pot direcţiona din impozitul lor, fie el pe profit sau pe venit, conform legislaţiei. Cum vom folosi banii? Vom organiza şi sprijini în continuare manifestările de cultură cărora le-am creat o adevărată tradiţie, vom sprijini în continuare bibliotecile şi vom oferi cărţi şi reviste elevilor. În decembrie va apărea un nou număr al revistei „Catharsis” în care scriu elevi, profesori, oameni de cultură, se publică chiar şi articole ştiinţifice şi care va fi oferită de sărbători, la fel ca până acum tuturor elevilor şcolii şi celor care au contribuit prin studii sau articole. La complexul nostru muzeal lucrăm de mai mult timp la un gard tradiţional, pregătim un scrânciob rotativ şi două fântâni tradiţionale şi efectuăm operaţiuni de protecţie a draniţei şi bârnelor. Pentru binevoitori contul asociaţiei este RO 84 RZBR 0000060020980660.
Suntem mândri de popularizarea deosebită făcută localităţii şi zonei prin eforturile noastre şi menţionăm că suntem singura comună din România în care s-au făcut trei emisiuni „Exclusiv în România” la TVR1. Şi mai amintim Caravana TVR 3, TVR Iaşi, TVR Cluj sau Antena 3 („Voi cu Voicu”). Suntem mândri de festivalul care a eclipsat toate manifestările de profil ale zonei şi care, important pentru noi, a promovat multe tinere talente, ansambluri de tineri şi copii, tradiţii ancestrale, rapsozi şi meşteri populari.
Încheiem periplul nostru cu o dovadă de recunoaştere primită de puţin timp, care ne-a bucurat. Munca cu credinţă e recunoscută, ne spunea un gospodar…