Controlul făcut de inspectori de la Direcția de Sănătate Publică Neamț a dus la închiderea cantinei de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamț. Echipa a făcut verificări chiar la finalul primului modul de școală și a constatat probleme grave de igienă în blocul alimentar și la personal, motiv pentru care a dispus suspendarea activității până la remedierea neregulilor grave. S-au luat 10 probe și 4 au ieșit neconforme în urma analizelor de laborator, cu bacterii și germeni, dar și cu mucegaiuri, potrivit DSP Neamț. La această cantină este preparată și hrana copiilor de la Grădinița cu program prelungit nr. 2, mutată la Cartianu de la începutul anului școlar, fiindcă au început lucrările de reabilitare a clădirii de la gară. Mutarea a iscat un scandal ajuns până în plenul Consiliului Local Piatra-Neamț (detalii aici).
Neregulile sunt atât de grave, încât redeschiderea cantinei se poate face doar cu avizul DSP. „Inspectorii DSP Neamț au efectuat un control de fond, în luna octombrie, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra-Neamț, privind respectarea normelor igienico-sanitare. În cadrul acțiunii au fost recoltate 10 probe din blocul alimentar. 4 probe au fost neconforme la parametrii: bacterii coliforme, germeni mezofili, enterobacteriacee și mucegaiuri. A fost suspendată activitatea Blocului alimentar din cadrul unității, pentru nerespectarea prevederilor Ordinului MS nr. 1456/2020, pentru aprobarea Normelor de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în valoare de 5.000 lei personalului, conform prevederilor HGR nr. 857 din 24 august 2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice, cu modificările și actualizările ulterioare. Redeschiderea unității se va face numai cu acordul Direcției de Sănătate Publică Neamț, după constatarea remedierii deficiențelor”, precizează DSP Neamț.
Despre situația cantinei, închisă și astăzi, 3 noiembrie, în a doua săptămână, prof. Livia Nicolae, directoarea Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu”, declară că s-a făcut inclusiv deratizare, dezinsecție și dezinfecție, ca să nu mai fie probleme. „Am suspendat activitatea din săptămâna de vacanță, pentru o igienizare profundă, cu deratizare, dezinfecție, dezinsecție și tot ce trebuie ca să fie totul în regulă. Am chemat și DSV-ul, ca să fim siguri! N-au găsit nimic, avem proces verbal că totul e în regulă. Noi aprovizionăm doar cu legume și alte produse alimentare neperisabile, nu luăm carne s-o de pozităm, achiziționăm doar pentru o zi. De luni va funcționa. Putem să-i dăm drumul de mâine, dar am zis să mai facem o curățenie generală ca să fie sigur, să dispară toate substanțele. Echipa de la DSP a luat probe de pe mâinile unei bucătărese, ea avea mănuși, curăța morcovi și a trebuit să-și dea mănușile jos pentru probă. S-au dat două amenzi, una femeii și una administratorului cantinei, ambele fiind și plătite. În plus, urmează să achiziționăm o mașină de sterilizat tacâmuri, o mașină de spălat vasele”. Directoarea colegiului mai spune că în perioada cât cantina nu funcționează, elevii și copiii de la Grădinița cu program prelungit nr. 2 și-au asigurat singuri hrana. „Avem în jur de 80 de elevi care mănâncă la cantină, de regulă și care în această perioadă s-au descurcat fiecare. Potrivit contractului, nu suntem obligați să le asigurăm hrana, ei pot plăti zilnic exact ce vor să mănânce – unii vor doar cina, fiindcă primesc o masă la firma unde fac practica, alții doar mic dejunul și cina – sau dacă plătesc pe o lună și se întâmplă să nu mănânce toată luna, li se dau banii înapoi ori se reportează pe luna următoare, la cerere. Meniul complet pe zi este 32 de lei, nu am majorat tarifele, încă. Copiii de la grădiniță sunt în jur de 70, dar pentru ei sunt două bucătărese care le prepară mâncarea, le-am pus la dispoziție spațiu de gătit separat, spațiu de depozitare separat, ustensilele necesare, nu se amestecă. Le-am asigurat spațiul prin comodat. Eu cred că de luni reluăm activitatea la cantină”, adaugă directoarea colegiului „Gheorghe Cartianu”.
Problemele de la cantină au dus la reorganizare și pentru copiii de la grădiniță. Dificil, dar aceștia vin cu pachețel de acasă, nefiind posibilă varianta cu mâncare caldă prin catering, afirmă Anișoara Oniciuc, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 3, unitate de care ține grădinița 2. „Am fost informată despre situație încă de miercuri, în săptămâna de vacanță, dar eu n-am văzut procesul verbal. Cert este că bucătăresele noastre nu au probleme, chiar acum două zile au fost la DSP și și-au repetat analizele medicale dispuse în urma controlului. Este o situație temporară și împreună cu părinții am convenit să le dea copiiilor mâncare de acasă. Nu putem apela la catering, întrucât noi avem autorizația de la DSP pentru a asigura hrana la cantina colegiului, avem acolo asigurat totul separat și hrana se prepară și se ambalează în recipiente sterile, înfoliate, care se duc la grădiniță. Avem în jur de 84-86 de copii la această grădiniță, din care o grupă este cu program normal, iar zilnic sunt prezenți între 60-68 de copii. Nu ne-a semnalat nici un părinte că ar fi copii cu probleme de sănătate. Încă nu am fost informați când se reia activitatea la cantină, dar sper ca de luni să se reintre în normal”, declară directoarea Anișoara Oniciuc.
Florentina Luca-Moise, șefa Inspectoratului Școlar Județean Neamț declară pentru Mesagerul Neamț că a fost informată despre situație și că redeschiderea cantinei se va face doar când problemele vor fi înlăurate. „Chiar ieri a venit doamna director de la colegiu la Inspectorat și m-a informat despre situația cantinei. Știu că s-au dat amenzi de la DSP, știu că s-au făcut lucrări de igienizare. Cantina va fi redeschisă doar în momentul când probele ce vor fi prelevate vor arăta că problemele au fost rezolvate”.
Cristina Iordache