Pe 7 ianuarie, a doua zi după Botezul Domnului, este sărbătorit Sfântul Ioan Botezătorul. Aproape 2 milioane de români îi poartă astăzi numele sub diferite derivate: Ion, Ioan, Ioana, Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica, Oana.
Potrivit Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, 1.420.774 bărbați și 531.197 femei poartă acest nume în România.
Ioan este un nume iudaic prescurtare din “Iehohanan” care înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”.
Despre Ioan Botezătorul se știe că “s-a născut în familia preotului Zaharia, într-o așezare situată la aproximativ 10 kilometri de Ierusalim. Nașterea lui a fost profețită de Îngerul Gavriil într-o arătare în timpul slujbei oficiate la templu de tatăl Sfântului Ioan. Mama sa, Elisabeta, înaintată în vârstă și fără copii, era descendentă a seminției lui Aaron. Zaharia, tatăl său, nu a crezut în cuvântul îngerului și, drept pedeapsă, a rămas mut. Nașterea lui Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea Nasterii lui Iisus”, potrivit site-ului creștinortodox.ro .
Sfântul Ioan a propovăduit în pustiu, unde își boteza ucenicii și ducea o viață de renunțare, era îmbrăcat cu haine din păr de cămilă, se hrănea cu miere și lăcuste și se ruga mereu. Mesajul principal pe care îl transmitea era: “Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor!”.
În predicile sale l-a criticat, în mod repetat, pe regele Irod Antipa pentru că s-a căsătorit cu Irodiada, fosta soție a fratelui său vitreg, Filip. Aceasta i-a atras întemnițarea și apoi moartea. Salomeea, fiica Irodiadei, a dansat în fața tatălui său vitreg, cerându-I în schimb capul Sfântului Ioan Botezătorul, ce i-a fost adus pe o tipsie de aur. Astăzi, capul Sfântului se află la Roma, iar fragmente din moaștele sale se găsesc în Biserica Copta, la mănăstirile dintre Cairo și Alexandria, iar un fragment se spune că se află la Biserica “Sfantul Vasile cel Mare-Victoria” din București.
Angela Croitoru