Moderna sală de festivități a Căminului Cultural Sagna a fost neîncăpătoare pentru sutele de copii, dascăli, părinți, bunici și rude veniți cu toții la marea Serbare de Crăciun. Moșul a venit cu daruri pentru toți copiii înscriși în sistemul educațional local, amfitrionii fiind directorul Ovidiu Eduard Sârghie și primarul Gheorghe Iacob. ”Vă rog să-mi permiteți să transmit din partea Primăriei și a Consiliului Local Sagna sărbători fericite, multă sănătate, pace în lume și în suflete. La mulți ani și tot ce vă doriți!”, a spus primarul Gheorghe Iacob.
– Domnule profesor, prin ce împrejurare ați devenit director al Școlii Gimnaziale Sagna?
Împrejurarea a fost acum un an, când doamna care a fost director înaintea mea și-a dat demisia, iar colegii m-au susținut și sprijinit în a face pasul respectiv, în a ajunge în funcția de director. Dumnealor au văzut în mine o persoană capabilă, eu fiind titular la Școala Sagna jumătate de catedră, iar jumătate la Liceul Teologic Ep. Melchisedec Roman. Colegii de aici au văzut în mine omul potrivit, mai activ, care este plin de optimism, și care câteodată rezolvă problemele mult mai ușor decât alții.
– Unul dintre colegii directori spunea, zilele trecute, că din funcția deținută ar preda armele și mâine.
Așa este. Funcția de director de școală este o provocare în zilele de astăzi, pentru că tot timpul apar întâmplări și ai de-a face cu numeroase probleme care apar la nivelul școlii, dar și al colegilor. Probleme apar tot timpul, dar cred că cel mai important este să faci față examenelor. Cred că este mai bine să ai o echipă puternică în spate, care să te ajute atunci când ai nevoie la nivel de școală, de Inspectorat Școlar, de inspecții școlare, pe care le avem tot timpul, dar și la nivel de comunicare cu părinții. Cel mai important lucru este să aduci părinții în școală. Dar, la fel de important este să ai și comunitatea lângă tine. De aceea, acțiunile pe care le facem în școală trebuie să fie în spiritul comunității, drept partener primăria. Eu am mai spus și colegilor mei: dacă avem copii fericiți, avem și comunitate fericită. Practic, toată lumea este fericită.
– La cel nivel al bazei materiale ați încadra școala de la Sagna?
Școala este plină de oportunități, plină de lucruri care trebuie făcute, updatate, renovate. Tot timpul ai de lucru. Educația este un sistem viu, care se schimbă zi de zi, iar noi trebuie să fim acolo sus și să îmbunătățim aceste lucruri, atât baza materială, cât și perfecționarea cadrelor didactice.
– Ce lucrări s-au executat sau care se execută la această oră la școlile din comună?
Acum un an am reabilitat grădinița de la Vulpășești, unde avem o structură și unde sunt 20 de copii, iar spațiul nu era așa de atractiv, de a veni la grădiniță, pentru că acea clasă era foarte veche. Am schimbat tot, începând de la șapa din beton, apoi parchet, jaluzele, geamuri, mobilier școlar, investiție care a trecut de 20.000 lei, cu bani din fondurile primăriei. Investiția a fost realizată în colaborare cu primăria, care a plătit o firmă.
– Colaborați cu primăria?
Da. Pot să zic, este OK acum. Au fost și momente mai tensionate, dar am avut discuții constructive, după cum îmi place să le spun.
– Constructive, în ce sens?
Le-am prezentat nevoile școlii și ei, funcție de buget, cum au putut, ne-au ajutat. Nu pot să spun că nu. Câteodată am mai așteptat, pentru că nu erau bani la buget, alteori au venit mai repede. Dar, am reușit, iar lucrarea a fost făcută la jumătatea lunii august, iar copiii s-au bucurat de ea la 5 septembrie, când a început anul școlar. Practic, au început într-o clasă nouă.
Teren și sală de sport
– Ce a urmat?
Din primăvară până acum, am renovat 5 clase, pe care le-am refăcut din bugetul școlii, corelat foarte mult cu aportul părinților. Am avut alături asociația părinților. De când am preluat mandatul, am sprijinit ideea ca la nivelul comunei Sagna să fie înființată această asociație, care reprezintă partenerul prin care poți obține finanțare și voluntariat nejustificat. Părinții pot veni oricând. Aparatul video pe care l-am primit, este donat asociației, iar asociația îl donează școlii. Astfel, un părinte care lucrează în Italia face un contract de donație asociației, iar asociația de părinți îl predă, pentru utilizare, școlii. Sunt lucruri perfect legale.
– Ce lucrări ar mai trebui făcute la Școala Sagna?
Acum suntem în mari discuții pentru terenul de sport. Din păcate, nu avem teren de sport. Este unul mai puțin practicabil, fiind asfaltat, dar ne dorim unul modern. Din păcate, bitumul nu este la standarde optime. Vrem plase laterale, apoi să punem gazon sintetic marcat, cu porți, cu tot ceea ce impune o astfel de bază. Am înțeles că a fost aprobat proiectul, apoi de a face proiectul și de a-l depune mai departe pentru finanțare. Se spune că prin PNRR sunt oportunități de a se obține finanțarea. Investiția va costa în jur de 50.000 euro. Eu am vrut să merg și mai departe și să ridic ștacheta. Le-am propus să facem o mini-sală de sport. Vom vedea dacă ne încadrăm în buget. Vrem o sală din structuri metalice, care se pot asambla foarte ușor. Terenul poate fi împărțit în două, indoor, adică înăuntru, și o parte afară. Acum s-au primit 5.000 euro pentru proiectarea terenului, și, să dea Domnul, ca în primăvară să începem lucrarea.
– Cum colaborați cu primarul, cu viceprimarul?
Au fost discuții constructive, dar cred că este OK. Nu avem nicio problemă acum. Am avut clinciuri, dar nu am blocat niciodată discuția. Dacă m-am dus și am cerut mai mulți bani, am depășit bugetul, recunosc, dar le-am spus că nu este pentru noi, ci pentru comunitate, pentru copiii comunei. Copiii văd imediat ce este la alte școli și compară. Au prieteni, au rude în alte locuri.
Panouri solare la școală
– Ce activități importante s-au desfășurat în ultima parte a anului?
La sfârșitul lui noiembrie a fost sărbătorit Sfântul Andrei, apoi, pe 1 Decembrie, Ziua Națională a României. A fost o acțiune aparte, inclusiv cu participarea Magicianului, care a avut o activitate cu cei mici, din ciclul primar. Copiilor le plac poveștile, iar acel spectacol durează o oră. Dar, cea mai importantă este Serbarea Crăciunului, pe care am organizat-o cu acordul primăriei, în sala Căminului Cultural. În satul Sagna a fost reabilitat Căminul Cultural, iar activitatea s-a desfășurat înainte de vacanța de iarnă. Cel mai important este că lumea trebuie să vadă ceea ce facem în școală. Toate activitățile, tot ceea ce înseamnă olimpiade, activități extrașcolare, extra-curriculare, trebuie să fie promovate, ca lumea să vadă ceea ce se întâmplă. Să nu creadă că noi doar predăm la oră, după care plecăm acasă. Sunt multe activități conexe.
– Cum va arăta această școală peste vreo 2-3 ani?
Pe lista mea de priorități a fost și este reabilitarea terenului de sport, anveloparea grădiniței de la Sagna. Grădinița nu este izolată, iar costurile pentru căldură sunt puțin mai mari. Școala este anvelopată, iar în planul de dezvoltare instituțională am depus ca, în timp, și cu ajutorul primăriei, să devenim o școală verde. Să accesăm fonduri pentru panouri fotovoltaice, ca să reducem la jumătate cheltuielile, mai bine spus, să scadă la jumătate. Aveam în jurul a 800 lei pe lună, iar acum a venit 2.400 lei pe lună la energie electrică. Noi avem ore dimineața și folosim energia electrică de la 06.00 la 08.00, școala fiind generoasă, cu geamuri mari. Din păcate, ne-au crescut costurile, iar dacă vom monta acele panouri, sper să reducem cu mult cheltuielile.
– Aveți gaz metan în școală?
Avem, dar folosim lemne la încălzire, pentru că este mai ieftin. Centralele sunt tinere, au în jur de 8 ani și fac față cu brio. Pe viitor, fiecare școală trebuie să-și facă managementul respectiv la tot ceea ce înseamnă cheltuieli și economii. Din experiență, am panouri solare acasă și ajută. Nu susțin în totalitate, dar ajută foarte mult la scăderea consumului energetic. Plus terenul de sport, care va fi iluminat seara, iar copiii vor putea face sport în nocturnă. Toate acestea ajută foarte mult unitatea. Dar, vom vedea ce vom face cu PNRR. Vreau să vă arăt ce fac acum. Am un teanc de scrisori, care au în interior cereri de sponsorizare. Îmi doresc o clasă a viitorului. Una digitală, cu o tablă smart. Este o clasă pe care eu am renovat-o, cu parchet, jaluzele, cu tot ce trebuie, dar vreau să fie și digitalizată. Ne trebuie o tablă digitalizată, care costă 5.000 euro. O să fie una la început. E drept, este mai greu la început, dar după aceea, poate, poate, vom dota toate sălile de clasă.
– Tot acest sistem investițional oferit de stat, de primărie, se resimt în rezultatele copiilor?
Noi spre acestea tindem. Dacă va crește calitatea conviețuirii în școală, calitatea actului educațional, sperăm să crească și rezultatele copiilor. De exemplu, la Sagna toți copiii au promovat, toți au intrat la liceu. Nu avem niciun copil neșcolarizat.
– Sagna este ca un cartier al Romanului.
Noi avem cea mai numeroasă școală din zonă, cu 375 de elevi. Nu ne putem compara cu școlile de la oraș, care au 1.000 de elevi.
– Sunt și comune cu 800-1.000 elevi, ba chiar și mai mult.
Știu, dar și școala asta acum 6 ani avea două schimburi, cam la 800 de elevi. Descreșterea numărului de elevi are anumite cauze. Școala Gâdinți are 95 de elevi. Se pregătesc acele consorții școlare, prin care să unească două-trei școli și să dispară trei posturi de directori, de secretare, contabile. Ei încearcă să ne cumuleze, dar sper să nu fie cazul în anii care vor urma, dar nu se știe niciodată. (Rep.)