Întârzierea livrării kit-ului actualizat pentru Edusal, platforma digitalizată de calcul al salariilor în învățământ, este considerată de sindicaliști o dovadă în plus de neseriozitate din partea Ministerului Educației. Instituția a transmis că astăzi, 8 februarie, ar trebui ca noul kit să ajungă în școli pentru ca salariile să poată fi calculate și plătite în 14 februarie, altfel pot exista întârzieri. Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber din Învățământ și vicelider al Federației Sindicatelor din Învățământ declară că responsabilii din minister nu s-au preocupat să încheie din timp contractul cu firma care gestionează platforma Edusal, sfidând oamenii din sistemul de învățământ. „Înțeleg că s-au certat la aceste negocieri cu firma Siveco, dar dacă i-ar fi interesat pe cei din minister să rezolve chestiunea, de ce nu au rezolvat problema dinainte de sărbători? Nu știu dacă noul kit va ajunge astăzi în școli, dar oricum toată povara cade pe secretari și pe contabili, care vor trebui să stea și noaptea, și în week-end pentru a calcula noile salarii, majorate. Este încă o bătaie de joc! Pe ei nu-i interesează, fiindcă au mai fost actualizări și erori în Edusal”, declară Gabriel Ploscă.
Chestiunea a fost discutată de sindicaliști și în Comisia de dialog din 2 februarie, cu ocazia protestelor de la București și atunci reprezentanții Ministerului Educației au precizat că s-ar fi încheiat un nou contract pe 2 ani cu firma care gestionează Edusal și că pe 7 februarie urma să fie livrat noul kit, potrivit edupedu.ro. Ieri, însă, veștile de la minister nu erau lămuritoare. „Se lucrează la implementarea creșterilor salariale în sistemul informatic Edusal, conform obligațiilor legale, de aceea s-a decalat livrarea kit-ului actualizat. Ministerul Educației face eforturi, astfel încât programul actualizat să fie livrat unităților de învățământ intr-un interval de timp care să permită plata, la timp, a salariilor”, se precizează în răspunsul adresat edupedu.ro.
Acum, în februarie, o parte din angajații din învățământ ar urma să primească salarii majorate conform grilei unice de salarizare, diferențele neacordate în anul 2022. Sindicaliștii spun că ar fi 10% în plus pentru personalul nedidactic și 5-6% în medie pentru restul, cu excepția cadrelor didactice cu funcții de conducere, a secretarilor, contabililor șefi și profesorilor cu peste 30 ani vechime și cărora li s-a acordat salariul maxim din grilă.
C.I.
2 comentarii
Ar fi cazul…După ce că în învățământ sunt printre cele mai mici salarii ale bugetarilor s-au mai certat pt procent?Oricum sporurile pt gradații de merit și nu numai,nu s-au dat nici acum la adevărata lor valoare și asta dupa atâția ani de la intrarea in vigoare a legii 157,care a fost aplicată aiurea și pe care edusalul nu a bagat-o in seamă…
Ba să stea împărățiile lor , de șefi mari de sindicate in frunte cu pupăciosul șef! Ne- au diminuat salariile în 2018 și de atunci nici un leu majorare ! Muncă, stres, responsabilități,programe informatice…vreo 17 că număr, care mai de care mai prost,termene și amenințări! Suntem mai prost plătiți din tot didacticul lor ! Când vor respecta legea salarizării și ne vor plăti atunci vom muncii! Să ne plătească concediile restante de ani și plată cu ora ! Nesimțiții! Acum știu că existăm???