Ședința extraordinară a Consiliului Județean de astăzi, 10 februarie, desfășurată în absența președintelui Ionel Arsene, a fost de departe cea mai liniștită din ultima perioadă, poate tocmai datorită acestei absențe. Vicepreședintele Ion Asaftei a condus ședința secondat de Bogdan Bosovici, directorul Direcției Generale Juridice, care i-a ținut locul secretarului general Daniela Soroceanu.
Primul proiect pe ordinea de zi, ținuță – potrivit tradiției din ultimii doi ani- în sistem on-line, a fost cel prin care s-a aprobat transmiterea în folosință gratuită către Municipiul Piatra-Neamț a spațiilor de la Școlile normale. Acestea vor fi folosite de elevii de la Școala nr. 5 timp de un an de zile cât vor fi efectuate lucrările de reabilitare și modernizare a clădirilor școlilor.
Spațiile vor fi utilizate în baza unui protocol încheiat între Județul Neamț, prin CJ Neamț și Municipiul Piatra-Neamț în care sunt prevăzute obligațiile care revin celor care folosesc spațiile, începând cu plata utilităților și cu obținerea avizelor necesare funcționării. Proiectul a fost adoptat cu 34 de voturi “pentru”.
Al doilea proiect a fost cel prin care Complexul de Servicii pentru Persoane Adulte Dragomirești, construit printr-un proiect al CJ Neamț în valoare de peste 13 milioane de lei, a fost dat în folosință gratuită Complexului Rezidențial de Servicii Sociale Păstrăveni. Prin același proiect a fost revocată darea în folosință către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț. Și în acest caz a fost încheiat un protocol în care sunt prevăzute obligațiile celor două părți. Proiectul a fost adoptat cu 33 de voturi “pentru”, Laurențiu Dulamă neparticipând la vot, deoarece este director adjunct al DGASPC.
Cel de-al treilea proiect și ultimul din această ședință a fost cel prin care a fost avizată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, indicatorii tehnico-economici, devizul general și cheltuielile pentru proiectul Modernizare, consolidare și reabilitare drumuri și poduri județene din rețeaua TEN-T. Proiectul, în valoare totală de 142 de milioane de lei, prevede realizarea unor astfel de lucrări pe șase drumuri județene, cu o lungime de 33,2 km, care fac legături între comunele Ion Creangă, Drăgănești, Făurei, Tupilați, Dămuc, Bârgăuani și care, în condiții de timp nefavorabil, devin impracticabile. Și acest proiect a fost adoptat.
La punctul diverse au fost adresate întrebări din partea cetățenilor prin intermediul consilieilor județeni. Una dintre acestea a fost din partea celor 80 de cetățeni din Alexandru cel Bun care urmează să fie expropriați pentru captarea de la Vaduri și care sunt nemulțumiți de prețul de 37 de euro pe mp pe care ar urma să îl primească. Directorul Bogdan Bosovici a răspuns că dosarele au fost trimise la Primăria Alexandru cel Bun și că oamenii vor trebui să se adreseze în instanță. O altă întrebare s-a referit la stadiul în care se află lucrările de eliberare a albiei râului Siret de resturile podului de la Luțca. Răspunsul a fost că se lucrează la obținerea autorizațiilor și avizelor necesare pentru începerea lucrărilor.
Angela Croitoru