Despre „operațiunea” administrației publice locale planificată pentru 20-23 aprilie, sub forma unui eveniment internațional important, „cu ocazia semnării protocolului de înfrăţire cu Pretura sectorului Ciocana şi a aniversării a 30 de ani de la semnarea protocoalelor de înfrăţire cu oraşele Kiryat Malachi din Israel şi Roanne din Franţa”, am scris pe îndelete. Mărturie stau recentele articole Două înfrățiri istorice și una nouă, poleite în sărăcie și Complicațiile „înfrățirii” cu un sector din Chișinău .
Am semnalat și am argumentat că niște lucruri nu se potrivesc în „lipeala” cu pretura acelui sector din Chișinău. Arătam, printre altele, că pretorul nu este omologul primarului. Nu este ales, ci numit politic. Apoi, sectorul acela nu este egal în rang nici cu un oraș, nici cu un sector administrativ ca al Capitalei noastre. Iar sectorul nu are consiliu, ca autoritate deliberativă și/sau chiar electivă. De unde rezultă că nu are cine valida acordul, care acord n-are cum fi acord între parteneri egali! Dar acordul are acoperire administrativă formală, pe partea noastră, prin HCL nr. 35 din 28.02.2022. Mai mult, Ciocana afirmă că există acord de înfrățire semnat cu Piatra-Neamț încă din 24 ianuarie 2022. Ceea ce vine în deplin acord cu bucuria exprimată de primarul Andrei Carabelea, tot pe 24 ianuarie anul trecut, în legătură cu semnarea… online a declarației de înfrățire în cadrul unei ședințe solemne a consiliului local. Numai că astea nu se potrivesc deloc cu cele anunțate pentru 20-23 aprilie a.c.
Al doilea articol a fost publicat pe 20 martie. Ecourile dinspre ramura executivă a administrației pietrene au fost zero. Însă pe 23 a ieșit din primărie cel puțin un document care are anexat ceva ce seamănă a program scris într-o limbă engleză șubredă rău de tot. (Asupra acestui aspect vom reveni fiindcă un asemenea hal de corespondență oficială este de netolerat.)
Ce se observă foarte ușor e dispariția din program a semnării protocolului cu pretura Ciocana. Da, dar acțiunea este prinsă într-o hotărâre de consiliu local. Care hotărâre se încheie invariabil în felul următor: „Primarul municipiului Piatra-Neamț, prin compartimentele de specialitate din cadrul aparatului de specialitate, va asigura aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri”. O explicație publică, supervizată de secretarul general al orașului, devine obligatorie în acest moment. Sigur, ne putem gândi că acțiunea a fost omisă din programul la care am avut acces, anume cel comunicat fraților din Lod, Israel. O asemenea ipoteză chiar ar întrece orice măsură.
Viorel COSMA