De o perioadă, comunele din spațiul estic al județului Neamț par a fi într-o competiție foarte intensă. Dar nu între ele, ci cu instituțiile statului care pot oferi fonduri pentru dezvoltare locală. De aceea, administrația publică a comunei Oniceni încercă, zi de zi, să țină pasul cu tot ceea ce se întâmplă în țară, privind atragerea de fonduri guvernamentale și europene. La Oniceni, cum bine se știe, resursele locale sunt limitate, iar o dezvoltare economică nu se întrevede în viitorul apropiat. Însă, cu multă tenacitate și curaj, se pot obține fonduri pentru obiective care, de obicei, se observă doar în centrele urbane.
– Domnule primar, în momentul în care ați ajuns în fruntea comunei, v-ați fixat anumite ținte. Care au fost cele mai importate?
Toate au fost și sunt importante, însă, dincolo de ceea ce înseamnă atragere de fonduri pentru investiții locale, cel mai important domeniu este educația. Apoi, urmează infrastructura de toate felurile, numai că școala trebuie să fie pe primul loc. Remarc faptul că, în prezent, comuna Oniceni are 11 sate și două cătune și este greu să pui la punct, în timp scurt, infrastructura școlară. În schimb, menționez faptul că în comuna noastră este un număr important de copii, mai ales că numărul acestora nu a scăzut în ultimii ani. Pentru mine, prioritatea zero a fost modernizarea școlilor. Cum spuneam, comuna are un număr important de elevi înscriși în procesul instructiv-educativ, ba chiar numărul lor este într-o ușoară creștere. De aceea, mă bucură că la nivelul comunei nu suntem pe minus la capitolul număr de copii. În această situație, nu cu mulți ani în urmă, în baza unui mare proiect de modernizare a unităților școlare, am efectuat lucrări importate la unele școli din comună. Mă refer la grădinița din satul Solca, o adevărată bijuterie arhitectonică.
– Care sunt proiectele care vizează infrastructura școlară?
Avem patru proiecte, respectiv ”Reabilitarea Școlii Gimnaziale Solca (1.006.384,32 lei), care este în lucru. Apoi, au fost terminate lucrările la alte două proiecte, ”Reabilitarea Școlii Gimnaziale Pietrosu” (945.389,74 lei), ”Reabilitare Școala Primară Valea Enei” (858.930 lei), la care au fost terminate lucrările, urmând să le facem recepţia. Cât despre cel mai mare proiect în domeniu, ”Reabilitare Școala Gimnazială Comuna Oniceni” (3.508.978 lei), urmează cât de curând să intre în lucru. Va fi o investiție mare, la care vor fi efectuate foarte multe lucrări. Sper ca în viitorul apropiat, toate aceste lucrări să fie terminate, iar copii și cadrele didactice să beneficieze de condiții excelente. Sunt investiții pe care noi trebuie să le realizăm, iar dacă ne va ajuta Cel de Sus, nu peste multă vreme situația se va schimba radical în privința condițiilor oferite sistemului instructiv-educativ din comună.
– Toată lumea a trecut cu greu prin pandemie, numai că dvs. ați fost prima comună care a asigurat numărul de tablete cu resurse locale.
Așa a fost. Nu știu dacă am fost primii, dar printre primii am fost. Important este că atunci, la greu, fiecare elev avea nevoie de un calculator, o tabletă, cu care fiecare să intre în sistem și să primească informații de la cadrele didactice. Începutul nu a fost ușor, însă dorința noastră a fost să se piardă cât mai puțin posibil. În timp, lucrurile s-au așezat, iar copii s-au adaptat imediat. Am beneficiat și de un proiect prin POIM, respectiv ”Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare Covid 19, pentru elevi și cadrele didactice”, în valoare de 879.943, 23 lei. Am reușit să dotăm școlile cu materiale de dezinfecție, lavoare, porți pentru depistarea elevilor cu temperatură ridicată și multe, multe alte materiale.
– Ce vor aduce viitorii ani la școli?
În primul rând, vrem să terminăm lucrările la cele două școli, Solca și Oniceni. Aceste investiții trebuie terminate cât mai repede. Abia după, vom vedea ce mai trebuie, ce dotări se cer în școlile noastre. Tehnica evoluează de la un an la altul, iar ca să ținem pasul, avem nevoie de fonduri pentru dezvoltarea rapidă a unităților școlare din comună.
Rețele de apă și canalizare
– În ce stadiu sunt lucrările mari de infrastructură?
Proiectul realizat cu cea mai mare valoare este ”Înființare sistem de alimentare cu apă în satele Solca și Pietrosu, înființare sistem de canalizare ape uzate în satele Oniceni, Valea Enei, Linsești, Lunca, din comuna Oniceni, județul Neamț”. Proiectul are o valoare de 13.142.144,78 lei, adică, mai bine de 133 miliarde lei vechi. Și această investiție este pe ultima linie de execuție. În condițiile în care în comună o vreme a fost un vast șantier, cred că tot ceea ce se face în această comună are darul de a shimba în bine viața oamenilor de pe aceste locuri. Cu apă și canalizare, comunitatea își poate rezolva două mari probleme care țin strict de condițiile de viață. Un alt proiect interesant este ”Eficientizarea sistemului de iluminat public din comuna Oniceni”, în valoare de 534.964,50 lei, proiect semnat deja la Administrația Fondului de Mediu. Tot la această instituție am mai depus un proiect, privind înființare de ”Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în comuna Oniceni”, în valoare de 230.964,29 lei. În schimb, prin AFIR, vom achiziționa un utilaj pentru situații de urgență, în valoare de 593.754 lei.
– În vogă sunt programele ”Anghel Saligny și PNRR
Pentru ”Dotarea cu mobilier, materiale didactice cu echipamente digitale a unităților de învățământ”, am depus un proiect prin PNRR, în valoare de 1.172.781,40 lei. Acestuia i se adaugă proiectul ”Creșterea eficienței energetice a clădirii publice Corp C1, din comuna Oniceni”, în valoare de 468.356,33 euro, pentru care a fost semnat contractul de finanțare. Un alt proiect foarte important este ”Construirea de locuințe NZEB în comuna Oniceni”, în valoare de 5.732.055,72 lei, precum și un altul, ”Achiziție de microbuz electric, și stații de încărcare”, în cadrul parteneriatului format din comunele Oniceni, Ion Creangă și Valea Ursului. Valoarea este de 279. 575 euro, pentru care a fost semnat contractul.
– Ce ne facem cu drumurile comunale?
Nu știu să existe, mai ales în zona noastră, comună care să nu aibă nevoie de modernizare drumuri comunale. Aceste proiecte sunt foarte importante pentru confortul tuturor, iar în această privință nu putem rata posibilitatea de a obține noi fonduri. Mă refer la proiectul ”Modernizare drumuri comunale în comuna Oniceni”, cu o valoare de 18.526.111,56 lei, cu care vom realiza o mare parte din modernizările de artere din comuna noastră. Dar, la toate cele enumerate până acum, mai adaug trei proiecte ”Lucrări de construire parc de joacă pentru copii”, în valoare de 214.085,01 lei, proiect realizat, precum și un altul, tot realizat, ”Lucrări de construire sistem fotovoltaic, Corp C2, comuna Oniceni”, în valoare de 448.592, 45 lei. Al treilea, construirea unei grădinițe cu orar prelungit, pentru copiii a căror părinți fac naveta la oraș sau în alte localități la muncă.
La orizont, sală de sport
– După cum se observă, sunt numeroase proiecte realizate sau în curs de finanțare.
V-am enumerat vreo 17, deși ele sunt mult mai multe de când sunt primar al acestei comune. Bucuria mea este atunci când constructorul predă, la cheie, obiectivul la care a lucrat. Apoi, beneficiarul îl preia, recte administrația publică locală, ca apoi să fie folosit de întreaga comunitate. Toate investițiile au ca scop dezvoltarea comunei. Noi suntem situați în parte sud-estică a județului, cu limită comună cu vechile ținuturi Vaslui și Bacău. Însă, cu toate că suntem la capătul județului, vrem să ne dezvoltăm, să avem instituții moderne, unde cetățeanul intră să se simtă ca acasă. Am să vă ofer un simplu exemplu. După ce am inaugurat noua primărie a comunei, oamenii veneau, priveau, chiar dacă nu aveau nicio treabă în această instituție. O admirau și apoi plecau acasă. Aceste gesturi ale lor îmi demonstrează ca primar și locuitor al acestei comunei, că oamenilor nu le este indiferent ce se întâmplă în satele lor.
– Ce va urma în viitorii ani?
În primul rând, vreau să dezvolt și mai mult centrul civic al comunei, unde sunt cele mai importante instituții locale. Apoi, să construim o sală de sport în curtea Școlii Oniceni, poate și un teren în aer liber, cu material sintetic și nocturnă. Pe lângă acestea, ținta mea sunt lucrările la infrastructura locală. Vreau ca într-o bună zi să avem toate ulițele asfaltate, cu apă și canalizare peste tot. Dacă vom avea aceste servicii publice puse la punct, viața oamenilor de pe aceste locuri se va schimba în totalitate.
– Sunteți mulțumit de ceea ce ați realizat?
Nu. Din păcate, comuna nu are potențial economic. Nu poate să atragă, deocamdată, investiții. Poate atunci când toate se vor așeza, inclusiv înființarea de rețea de gaz metan. Sunt de părere că misiunea noastră, a celor din această parte a județului Neamț, este să rezolvăm tot ceea ce ține de paleta locală de servicii publice. În rest, mare lucru, cel puțin deocamdată, nu se va putea face. (Rep.)