Un proiect de lege al Ministerului Educației pus în dezbatere publică definește formele grave de violență între elevi și modul în care acestea trebuie gestionate de reprezentanții unităților de învățământ. Este vorba de vătămarea corporală inclusiv din culpă, jignirile, aruncarea cu obiecte, amenințarea imobilizarea elevului, instigarea la violență sau ură, dar și semnele obscene constituie forme grave de violență. Elevii implicați trebuie să participe la consiliere școlară sau psihologică, iar în cazul în care refuză proiectul propune ca elevii să poată fi obligați prin decizii judecătorești.
Cei care sunt martorii unor astfel de violențe, elevi sau personalul școlii, trebuie să anunțe incidentul prin apel la numărul unic de urgență 112. Simultan trebuie anunțați și părinții elevilor care se vor prezenta de urgență la școală. Procedura prevede ca agresorul și victima să fie izolați unul de celălalt, iar dacă există suspiciunea comiterii unei infracțiuni, interogarea elevilor se va face doar de organele de urmărire penală și numai în prezența unui psiholog. Elevii implicați trebuie interogați separat, pe cât posibil o singură dată, și numai în prezența unui părinte de către consilierul sau psihologul școlar.
„Pe baza rezultatelor evaluării, directorul, educatoarea, profesorul de învăţământ primar/dirigintele, consilierul şcolar, cu consultarea managerului de caz DGASPC, propun sancţiuni pentru autor/autori. Consiliul profesoral validează sancţiunile propuse. Sancţiunea se comunică elevului/elevei şi părinţilor/tutorilor legali, în scris, de către personalul de conducere al unităţii de învăţământ, în termen de cel mult 30 de zile de la data deciziei. Părinţii/tutorii legali sau elevii majori au dreptul de a contesta, în termen de 15 zile de la comunicare, decizia respectivă la consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar”, conform proiectului Ministerului Educaţiei.
(G.S.)