Așezată într-un colț de rai, comuna Bicaz Chei este una din cele mai frumoase zone din Neamț. Locuitorii de aici, dar și cei care trec pe acolo cu afaceri sau alte interese, se bucură poate de cel mai curat aer. Iar turiștii au ce vedea. Caută locul pentru Cheile Bicazului, un obiectiv ce nu trebuie ratat. Un defileu săpat în stâncă de ape repezi de munte, una din cele mai frumoase atracții turistice din România. Comuna Bicaz Chei este un loc unde se investește masiv în mai toate domeniile de activitate. Toate proiectele, indiferent de modul de finanțare, au continuitate, pentru că de mai bine de două decenii, din 4 în 4 ani, locuitorii din Bicaz Chei aleg același primar. Pe Gheorghe Oniga. Ce îl recomandă și ce îi face pe localnici să nu-și schimbe opțiunea, este modul în care primarul își face treaba. Știe fiecare suflet din localitate, de la cel mai mic la cel mai mare, știe și ce probleme are fiecare, cum îl poate ajuta sau îndruma, dar mai ales știe cum să gestioneze tot ce apare la nivelul întregii comunități. Găsește soluții și spune că nu există să apară vreun program de finanțare, indiferent din ce fonduri, pe care să îl rateze, pentru că nu pierde un om, un grup sau primarul, ci are de pierdut întreaga comunitate.
„O șansă fiecărui copil pentru a reuși în viață”
Unul din domeniile importante unde în timp s-a investit foarte mult și se investește în continuare, este învățământul. „O șansă fiecărui copil pentru a reuși în viață”, aceasta este deviza Școlii Gimnaziale nr. 1 Bicaz Chei, dar și a primarului Gheorghe Oniga. În comună sunt 3 unități de învățământ, cea mai mare fiind Școala Generală nr. 1, unitate coordonatoare. Este o școală mare unde elevii au parte de condiții excelente, cum poate nu există în unele locații din orașe. În urmă cu câțiva ani a fost modernizată cu fonduri obținute prin Banca Mondială.
„Avem 3 școli, dar una nu mai funcționează din cauză că nu mai erau copii, iar acum unitatea este în conservare. Întotdeauna, la nivel local, ne-am făcut un calcul și chiar înainte să apară finanțările prin PNRR am zis să vedem cum facem astfel încât cheltuielile să fie minime. Să avem bani, să avem cu ce funcționa, dar totodată cheltuielile să fie minime. Așa s-a investit foarte mult în Școala Generală nr. 1, iar în ce privește școala din Ivaneș am făcut o expertiză în urma căreia s-a stabilit că nu mai poate fi reabilitată din cauza stării grave în care se află acel imobil. În aceste condiții am făcut un proiect, l-am înaintat la Compania Națională de Investiții și avem deja un ordin de ministru pentru construirea unei clădiri noi. Așteptăm acum ordinul de predare a amplasamentului, cât mai repede posibil, ca să putem demola ce este acolo, clădirea veche și în locul ei să facem o construcție nouă care să asigure condiții optime pentru desfășurarea procesului de învățământ. Cu puțin timp în urmă la Școala Generală nr. 1, unitatea coordonatoare, lucrările au fost finalizate și este acum o unitate de învățământ modernă, are tot ce trebuie și tot ce ar avea nevoie elevii și corpul didactic. Este un spațiu frumos, generos, aerisit. În Bicaz Chei nici o școală nu se mai încălzește cu lemne, ci cu energie electrică. La școala coordonatoare sunt panouri fotovoltaice de 70 kw instalate pe acoperiș. Primăria a achiziționat și un transformator, o investiție din buget propriu de peste 200.000 de lei. Pentru școli avem 3 centrale electrice de câte 60 kw. Au fost finanțări eligibile, dar au fost și bani din bugetul local”, spune primarul Gheorghe Oniga.
Autobuz nou pentru transportul elevilor
Cu o populație școlară de aproximativ 400 de copii, este nevoie și de transportul acestora către unitățile de învățământ. Deocamdată sunt două microbuze școlare, dar ar mai fi mare nevoie de încă unul.
„Spre surprinderea unora avem un microbuz școlar de prin 2007-2008 și încă este funcțional. Are reviziile la zi, e sigur din punct de vedere tehnic și îl folosim. Avem și un al doilea microbuz, dar e insuficient pentru că aducem copii de la Pârâul Bicaz și Ivaneș, la Școala 1. Ar mai trebui un mijloc de transport, am făcut niște demersuri, inclusiv la Inspectoratul Școlar, dar în cele din urmă am decis, la nivelul primăriei, să achiziționăm din fonduri proprii. Și nu vorbim de un microbuz ci de un autobuz”, spune Gheorghe Oniga.
Chiar dacă toți elevii din Bicaz Chei învață sub același acoperiș, prin transformarea unor săli de laborator în săli de curs, s-a evitat programul în schimburi și toți elevii, indiferent de vârstă, învață doar dimineața. La școala coordonatoare elevii au la dispoziție un teren de sport generos, dar pot face pregătirea și la interior atunci când condițiile meteo nu permit practicarea sportului în aer liber.
Grădinițe moderne: una cu program normal și alta cu program prelungit
În atenția autorității publice locale sunt și preșcolarii, iar în Bicaz Chei există o grădiniță modernă cu 4 săli de clasă. Toți preșcolarii din comună sunt aduși acolo, într-un spațiu cu dotări excelente, realizat cu finanțare din fonduri europene. A fost vorba de o investiție de aproximativ un milion de euro și la fel ca școala, și grădinița folosește energie electrică pentru încălzire.
„Avem un proiect și așteptăm să vedem ce finanțări vor mai fi prin AFM sau prin Ministerul Energiei ori alte surse pentru a instala panouri fotovoltaice, cred eu de vreo 60 kw. Este o grădiniță modernă, dotată, care asigură toate circuitele cerute acum nu la nivel național, ci la nivel european. Aici copiii stau până la prânz”, spune primarul.
Pe lângă toate dotările de la interior, copiii au la dispoziție un spațiu de joacă și în aer liber și indiferent de vreme nu-l ratează nici înainte de începerea cursurilor, dar nici la plecarea spre casă. În Bicaz Chei mai există o grădiniță cu program prelungit unde tinerii părinți pot să își lase copiii până după amiază și pot merge liniștiți la serviciu fără a duce grija celor mici. E vorba de vreo 30 de copii de câțiva anișori care stau cu două educatoare până la ora 16:00.
„Această grădiniță cu program prelungit a fost o necesitate, iar lumea-i mulțumită. Părinții lasă copiii acolo și merg la serviciu. Cei mici socializează și învață tot timpul ceva nou, iau masa la prânz în sistem de catering, printr-o acțiune a părinților. Au program dar mai ales condiții să doarmă la amiază, iar după ora 16:00 sunt preluați de părinți”, a mai adăugat Gheorghe Oniga.
Asfalt și apă la poartă
Bicaz Chei are asfaltate toate străzile principale și nu numai, iar acum se pietruiește un drum forestier care până mai ieri era impracticabil. S-a investit și în continuare se investește mult pe acest segment.
„Când am intrat în primărie, acum mai bine de 20 de ani, nu aveam nici un metru de asfalt. Acum sunt asfaltate toate străduțele pe care am putut intra cu un utilaj. Am prins unul din puținele proiecte care erau atunci pe măsura 3.2.2., de 2 milioane și jumătate de euro și am făcut Ivaneșul. 3 kilometri de drum cu apărări de maluri, cap-coadă. Drumul acela era unul pe care se mergea cu calul și căruța și care tot timpul se inunda. Când venea norul acolo, era prăpăd. Acum am preluat și drumurile forestiere ceea ce este un lucru foarte bun. Aveam retrocedate pădurile, acolo sunt și pășunile oamenilor, dar nu aveam drumurile și din acest motiv am pierdut finanțări, bani pe care puteam să-i folosim acolo, pentru modernizare. Și anul trecut le-am obținut, pentru că drumurile forestiere erau la Direcția Silvică. Ei nu aveau posibilitatea să le facă, nu puteau accesa fonduri, dar primăria putea. Oamenii aveau proprietăți acolo, dar cum drumul nu era întreținut, nu puteau ajunge decât foarte greu. Acum e drum practicabil, dar lucrările nu sunt terminate, chiar acum se intervine. Este vorba de un drum de vreo 5 kilometri iar investiția nu ajunge la 300.000 de lei. Pentru că noi avem piatra aici, în carieră, deci nu o plătim. Costă doar transprtul și manopera, iar în acest fel se ajunge la un preț mult mai mic. Și așa am transformat un drum forestier impracticabil în unul pe care se poate circula cu mașina pentru ca sătenii să ajungă la proprietățile lor, să le întrețină și să-și facă treaba”, spune Gheorghe Oniga.
Marea majoritate a localnicilor au apă curentă la poartă, astfel că așa cum spune primarul „singura apă care există în Bicaz Chei este de la rețeaua publică”. Sunt și gospodării mai izolate unde din cauza secetei au secat puțurile. Ori de câte ori oamenii anunță, acolo se trimite mașina pompierilor, se face alimentarea cu apă, iar operațiunea se repetă ori de câte ori e nevoie. În ce privește iluminatul public, administrația locală intenționează obținerea unei finanțări prin AFM pentru modernizare. Se lucrează la construirea sediului unui dispensar nou, o investiție de 1,2 milioane de lei bani alocați din resursele proprii ale Primăriei Bicaz Chei. Lucrarea este în derulare și cel mai probabil clădirea va putea fi dată în folosință peste aproximativ un an.
„Sperăm ca anul viitor, pe vremea asta să ne putem bucura de un dispensar nou, elegant care să îndeplinească toate standardele. Avem doi medici de familie care deservesc populația, dar ar mai fi nevoie de unul”, spune primarul.
Limita de județ, provocarea ultimilor ani
Una din cele mai mari provocări cu care s-a confruntat Primăria Bicaz Chei a fost granița administrativă dintre județele Neamț și Harghita. Acest lucru însemna, implicit și stabilirea apartenenței admistrative a Cheilor Bicazului, cel mai pitoresc obiectiv turistic al județului Neamț. A fost un proces care a durat ani de zile, inițial la Judecătoria Gheorghieni, apoi litigiul a ajuns la Tribunalul Harghita din motive de competență materială. Dar Primăria Bicaz Chei a cerut strămutarea cauzei. Atunci unitatea administrativă nu avea un avocat, așa că a mers la proces primarul, însoțit de viceprimar.
„Noi am fost cei care am cerut strămutarea dosarului. Și eu cu viceprimarul am mers la București, la Înalta Curte de Casație și Justiție unde se judeca strămutarea. Doar noi, doi țărani, fără studii juridice, ne-am urcat în tren și am plecat în Capitală. Am ajuns la București la 4 dimineața, iar procesul era la ora 10:00. Am ajuns noi la Înalta Curte, dar ne-a trebuit cred că mai bine de jumătate de oră să găsim sala unde era procesul. Am găsit până la urmă, ne-a venit rândul, și eu cu vicele ne uitam unul la altul ca proștii. Nici el, nici eu nu avea studii în domeniu, dar chiar și așa, am cerut Înaltei Curți să ne ajute. Cum am putut noi, cum am crezut noi la acel moment, cu cuvintele și vorbele noastre, fără nici o legătură juridică, de specialitate, dar cu argumente, cu ce am spus acolo, am reușit strămutarea”, rememorează primarul Oniga.
Procesul în sine a fost unul foarte lung, cu amânări peste amânări, pentru acte, lipsă de procedură sau diverse alte motive. În cazul în care s-ar fi pierdul acel litigiu, Primăria Bicaz Chei ar fi rămas fără jumătate din teritoriu, inclusiv obiectivul turistic Cheile Bicazului. Acest lucru ar fi însemnat și o pierdere materială, având în vedere faptul că toți agenții economici din Chei plătesc taxele și impozitele la Primăria Bicaz Chei. În cele din urmă Curtea de Apel Ploiești, prin sentință definitivă, a stabilit limita de hotar dintre cele două județe, iar Cheile Bicazului dar și o mare parte din terenul comunei Bicaz Chei a rămas în administrarea acesteia. „Dacă noi pierdeam acel proces cu limita de județ, pierdeam satul Bârnad, plus proprietățile cetățenilor, plus parte din proprietatea silvică, iar acestea pur și simplu treceau la Harghita. Dar Cheile Bicazului reprezintă un brand, un brand internațional, care a fost și va fi al județului Neamț”, mai spune Gheorghe Oniga.
Chiar și după ce Curtea de Apel Ploiești s-a pronunțat definitiv în litigiul graniței administrative dintre județele Neamț și Harghita, a mai apărut un nou proces. Județul Harghita a inițiat o nouă acțiune în justiție împotriva județului Neamț și a comunei Bicaz Chei, și de această dată miza fiind obținerea Cheilor Bicazului și anularea unui proces verbal de delimitare datat din octombrie 1998. În urmă cu doar câteva zile, magistrații din cadrul Curții de Apel Târgu Mureș, prin decizie definitivă, au respins acțiunea intentată de Harghita ca fiind tardivă. După mulți, mulți ani de litigii și sentințe care au fost întotdeauna favorabile județului Neamț, și implicit comunei Bicaz Chei, Harghita a fost nevoită să accepte deciziile instanțelor care constatau că celebrul defileu și parte din terenul din împrejurimi este și aparține comunei Bicaz Chei.
Gabi SOFRONIA