Conferința de încheiere a proiectului “Creșterea participării la învățământul antepreșcolar” de astăzi, 13 noiembrie, ar putea fi sintetizată într-o frază rostită de șefa de serviciu, Licuța Udroiu de la Centrul “Primii pași”: „Aici toată lumea se umple de bucurie pentru că acești copii sunt o bucurie!”.
În cei doi ani de când a început implementarea proiectului, 172 de copii cu vârste cuprinse între 0-3 ani au beneficiat de serviciile de îngrijire, educaționale și de joacă în acest centru. Deocamdată, sediul centrului este la Creșa Piatra-Neamț, dar el se va muta într-un nou spațiu, modern, pe strada Progresului din Mărăței, de îndată ce vor fi finalizate lucrările de transformare a centralei termice nr. 26, dezafectată. Lucrările se realizează cu fonduri de la bugetul local.
De astăzi, timp de 25 de luni începe perioada de sustenabilitate, ceea ce înseamnă că salariile personalului –îngrijitori, educatori -, serviciile educaționale și masa copiilor vor fi susținute din bugetul local. Până acum, toate acestea au fost finanțate prin acest proiect din Fondul Social European, cu o valoare de 3,3 milioane de lei, din care 2,2 milioane de lei a fost partea nerambursabilă. Pe lângă serviciile aminitite, cei 172 de copii proveniți din familii monoparentale, cu părinți plecați în străinătate, șomeri sau din alte categorii de familii aflate în dificultate, au beneficiat și de o subvenție în valoare de 1.800 de lei pe an, pentru hăinuțe și transportul copiilor până la centru, după cum ne-a informat directoarea Direcției de Asistență Socială, Ana Berea. Condiția de bază pentru a primi acești bani a fost frecventarea zilnică a centrului.
Șeful de serviciu Licuța Udroiu a ținut să mulțumească în mod special celor care s-au ocupat în mod direct de acești copii, îngrijitoarelor și educatoarelor, care au dat dovadă de implicare afectivă și profesionalism și a vorbit despre multiplele activități în care micuții au fost implicați prin organizarea unor evenimente precum “Ziua prieteniei”, “Ziua mamei”, “Ziua copilului” ș.a. sau Festivalul toamnei. În cadrul conferinței a fost prezentat un material video în care cei prezenți au putut vedea adevărata față a copilăriei, s-au putut bucura alături de ei atunci când au făcut primii pași și au simțit puritatea și dragostea necondiționată pe care o dăruiesc acești copii.
Angela Croitoru