În vremuri de austeritate, când și instituțiile publice trebuie să facă economie și să strângă cureaua, Primăria Piatra Neamț scoate din evidența contabilă și trece la capitolul cheltuieli o sumă deloc de neglijat. Un proiect de hotărâre de Consiliu Local prevede anularea unor obligații ce totalizează 607.230,8 de lei, bani pe care primăria pietreană nu îi mai poate recupera, în ciuda faptului că au fost făcute demersuri în acest sens.
Cea mai mare parte a sumei, 576.180 de lei, este dintr-o investiție ce s-a dovedit perdantă. Instituția publică a pierdut pe mâna ei pentru că a deținut titluri de participare în capitalul social al defunctei SC Locato SA. Doar că societatea a intrat în declin finaciar, întâi în insolvență, apoi în faliment. Nu s-a mai putut redresa, judecătorul sindic a închis procedura de faliment ce s-a întins pe ani buni, iar prin sentința din iunie 2023 s-a dispus radierea Locato de la Registrul Comerțului. Legea spune că „Obligațiile fiscale datorate de debitori persoane juridice, radiați din registrele în care au fost înregistrați potrivit legii se anulează după radiere dacă pentru plata acestora nu s-a atras răspunderea altor persoane potrivit legii”. Și cum acest lucru nu s-a întâmplat, s-au pierdut 576.180 lei.
Alți 18.520 de lei vor fi trecuți pe cheltuieli după ce Primăria Piatra Neamț nu a reușit să îi recupereze de la un polițist local. Acesta din urmă a produs un accident cu mașina instituției, un Daewo Cielo. S-a stabilit culpa polițistului local și i s-a imputat suma, dar demersurile pentru recuperare nu au dat roade și au durat atât de mult, încât datoria s-a prescris. Polițistul local și-a dat demisia la scurt timp, nu a mai realizat venituri ce ar fi putut fi poprite, iar mașina proprietate personală nu a putut fi găsită pentru a fi indisponibilizată în vederea recuperări pagubei.
Diferența de 12.530,73 lei reprezintă contravaloarea a două centrale termice compensate. Concret, chiriașii din locuințele proprietatea muncipiului Piatra Neamț au avut opțiunea, la încetarea furnizării agentului termic în sistem centralizat, de a-și monta singuri centrale de apartament, suma urmând a fi compensată prin scutirea chiriei, centrala devenind astfel proprietatea primăriei. Două apartamente ANL au fost însă vândute către chiriași, fără a li se cere la acel moment contravaloarea centralei termice compensate. Între timp datoria s-a prescris, iar Primăria Piatra Neamț a rămas în pierere și în acest caz.
(G.S)
Un comentariu
Și eu,care aștept de doi ani și jumătate o revendicare de teren pe legea 87,aștept și acum un răspuns,care ar fi trebuit să fie favorabil…Bătaie de joc..