Primele părți ale materialului „Un județ după chipul și asemănarea lui Ionel Arsene” le puteți citi aici, aici, aici, aici, aici și aici.
Pe lângă cele amintite deja – Spital, pierderile de la Apa Serv – județul Neamț a mai suportat și alte nenorociri pornite din curtea șefului care a condus județul. Pentru că imaginea administrației Arsene aceasta este, a unui demers eșuat în proprorție de peste 75%, machiat printr-o propagandă deșănțată menită să ne prezintă un om preocupat de investiții, dar care în realitate era preocupat doar de a deține cât mai multă putere. Cei care credea că i se opun erau amenințați, șicanați, hărțuiți, amenințați cu ”expulzarea” din județ, din afaceri, cel puțin.
Acest mod de a conduce dictatorial a eșuat lamentabil după condamnarea Șefului pentru 3 fapte (minore, zicem noi) de corupție.
Podul de la Luțca – o nenorocire marcă înregistrată
Nu stăm acum să refacem toate amănuntele care au dus la nenorocirea de la Luțca. Doar aducem în față fapte necesare să înțelegem mecanismele care duc la asemenea nenorociri.
În primul rând, selectarea constructorului. Unul de casă, cu care s-a mai intrat în conflict, dar a cărui firmă s-a dezvoltat datorită bufetului județului și a faptului că Romică Rotaru și apoi fiul său au făcut politică PSD. În momentul în care fiul s-a retras ca să facă loc altor apropiați de pe lista de parlamentari s-au căutat compensații. Una dintre ele, s-a spus la vremea respectivă, ar fi fost lucrarea de la Luțca. Pe care Arsene și-a însușit-o, a promovat-o, a garantat pentru ea și care i-a semnat dispariția de pe scena politică.
Apoi, modul în care a fost aleasă soluția tehnică. Între soluția unui pod nou și o cârpeală din interese pecuniare și de partid, a fost aleasă a doua.
Nu are nimeni mari așteptări de la anchetă, ea va fi îngropată undeva, constructorul va scăpa și el de consecințe, probabil se va ajunge la concluzia că soluția tehnică a fost proastă, depinde care este personajul care va fi găsit vinovat, dar nu mai poate fi tras la răspundere.
Pentru nemțeni, dincolo de prăbușirea podului, vinovat este criminalul care a dat drumul circulației pe pod fără ca lucrarea să fie recepționată. Acesta, indiferent cine este, trebuie tras la răspundere. ȘI el a acționat sau acționează încă în Consiliul Județean Neamț.
Managementul Integrat al Deșeurilor – un eșec în administrație, succes în politica de cadre a lui Arsene
Urmașii lui Arsene la CJ, vorbim aici de Ion Asaftei și majoritatea din Consiliul Județean, au mai moștenit o problemă care pare tot mai greu de gestionat. Este vorba despre finalizarea proiectului numit Managementul Integrat al Deșeurilor, de pe urma căruia județul a beneficiat de peste 300 milioane de lei, materializați într-un depozit central la Girov, trei stații de transfer la Cordun, Târgu Neamț și Tașca, plus o stație de sortare la Cordun. Județul a fost împărțit în 4 zone și nici până astăzi nu s-a reușit finalizarea tuturor licitațiilor, cea mai mare zonă, cu orașul Piatra Neamț ca centru, fiind lăsată de izbeliște, la nivelul găsirii unor soluții locale.
Ultima licitație organizată penttru zona respectivă a însemnat și o plângere adresată direct DNA-ului, dar și Parchetului European. Cu ce folos, vom vedea. Până atunci să rememorăm câteva fapte. Licitația a fost în așa fel lansată încât să vină mănușă unui competitor. Organizatorii erau atât de siguri de rezultat încât unul dintre organizatorii licitației, care avea promisiunea că va fi numit șef peste zona respectivă, căuta deja angajați de la cei care operau în acel moment!
Lucrurile erau cunoscute, dar n-au deranjat pe nimeni. Orice contestație a fost considerată nedemnă de interes, trebuia să câștige un prieten de partid și a câștigat. Numai că, din întâmplare, cineva s-a sesizat că garanția depusă de asocierea Asocierea Clean Prest Activ SRL – Salubris SA nu era conformă. Nu era emisă de o bancă românească, sau una europeană cu filială în România, ci de un obscur IFN din Cehia, greu de găsit în cazul în care garanția trebuia operată.
Claudiu Pădure, cel care s-a ocupat de la ADI Econeamt de întreaga procedură este un fidel al lui Arsene, venit pe filiera Emilia Arcan, a avut peripeții cu combustibil în canistre și pare să fi creat toate condițiiile necesare ca firma amintită să scape basma curată și cu licitația câștigată. Nu a reușitt pentru că presiunea opiniei publice era prea mare și Arsene nu mai avea puterea de a rezolva licitația în sensul dorit.
Prejudiciul pentru județ este foarte mare, nu s-a închis proiectul, s-au plătit penalizări și nici acum nu a explicat nimeni ce se poate întâmpla. Nu mai vorbim despre cetățenii atât de dragi lui Arsene, ca și celorlalți politicieni, care plătesc sume mari operatorilor, spre satisfacția multor primari care nu mai trebuie acum să facă raportări stânjenitoare.
Un audit serios, extern, pe întreg programul, ar scoate la iveală lucruri incredibile, dar are interes cineva să facă lucrul acesta?
Biroul de 2 milioane de euro pentru șefii județului la 3.142 euro/mp
Modul de gândire și acțiune al unor parveniți la putere fără a avea și cunoștințele generale a modului în care aceasta poate și mai ales trebuie folosită se observă clar într-un proiect marca Ionel Arsene, care a fost aprobat de consilierii județeni obedienți sau prinși în caruselor funcțiilor și avantajelor oferite de marele șef.
Este vorba despre un proiect ambițios, de suplimentare a spațiilor funcționale pentru birouri, săli de ședințe și, neapărat, protocol.
Interesantă este motivația pentru respectiva investiție a cărei valoare estimată este de 11.155.462, 85 lei: ”Spațiile de birouri existente nu sunt suficiente și reprezentative pentru aparatul de conducere, președintele Consiliului Județean și vicepreședinți, respectiv directori de departamente și nici pentru funcționarii din cadrul Consiliului Județean”, se spune în referatul de aprobare al proiectului.
Proiectul se cheamă ”Supraetajare hol acces și sală de ședințe, extindere – Spații cu destinația birouri” și el presupune modificări funcționale importante, în plan și pe verticală, peste corpul de legătură care există și peste sala de ședințe.
Câteva amănunte tehnice. Avem practic două construcții, denumite C1-A și C1-C. Prima va avea câteva caracteristici:
– la parter va fi amenajat un lift, un hol și o casă a scării
– la etajul I se propune amenajarea biroului președintelui Ionel Arsene, sala de protocol, secretariat, chicinetă, baie, grup sanitar, săli de ședință, cu o suprafață de 255,52 mp, o curte interioară de 29,15 mp și, obligatoriu, un balcon de 3,24 mp.
– la etajul II vor fi 4 birouri pentru arhivă
Cea de-a doua construcție va avea doar un etaj, cu două birouri, un hol și o casă a scării. La un total de 710 mp de construcție, rezultă, dacă valorile rămân acestea, un cost de 15.712 lei pe metru pătrat sau de 3.142 de euro.
Un preț bun pentru constructori în ianuarie 2022, dacă ne raportăm la faptul că în Cluj Napoca, un mp de construcție foarte scumpă ajunge la 1.900 euro în zone VIP.
Și un mod judicios de a cheltui banii, mai ales dacă nu uităm la câte proiecte s-a renunțat numai la Spitalul Județean de Urgență, unde bolnavii nu pot visa măcar la condiții decente de tratament.
Dar, ca de fiecare dată, bani pentru confortul și călătoriile șefilor și amploaiaților lor sunt. Nu și pentru cetățeni, că ei se mulțumesc să simtă luxul prin reprezentanți aleși.
Porțile de intrare în județ, doar 8 milioane lei
Un județ condus de Ionel Arsene trebuia marcat cât mai personal, așa că funcționarii au preluat ideea, apoi au făcut un calcul din care a rezultat un mizilic de 8 milioane lei petru realizarea unor porți de intrare în județ. Proiect după chipul și asemănare președintelui. Este aproape inutil să facem un calcul și să observăm că este aprope suma cu care se putea pune în practică proiectul privind fluidele de la Spitalul Județean de urgență Piatra Neamț. Probabil finanțiștii și președintele au făcut un calcul rece. Porțile rămân, bolnavii mai și mor. Parcă la spitalul din Piatra Neamț mai mulți ca în alte locuri, că li se creează condiții propice.