Tradițiile și obiceiurile populare asociate cu sărbătoarea Sf. Grigorie Teologul și, ulterior cu praznicul Sf. Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan sunt cunoscute ca zilele Filipilor de Iarnă. De Sf. Grigorie Teologul, bărbații îi respectau ziua, având credința că vor fi sănătoși tot anul. Zilele Filipilor de Iarnă erau ținute de către acei părinți care și-au pierdut copiii, pentru ca să li se ierte păcatele.
Obiceiuri de Sf. Grigorie Teologul
Ziua prăznuirii Sf. Grigorie Teologul este 25 ianuarie. Acesta a fost o personalitate creştină de mare erudiţie şi profunzime, care a trăit în secolul al IV-lea d.H. S-a născut în Capadocia, în centrul Turciei actuale. El este autorul „Cuvântărilor teologice” în care sunt prezentate esenţa învăţăturilor creştine, dogma Sfintei Treimi şi multe alte învățături creștine. Între Sf. Grigorie Teologul și Sf. Vasile cel Mare s-a înfiripat o prietenie bazată pe comuniune spirituală. Una dintre urmările acestei prietenii a fost apariția primei „Filocalii”. Zilele cuprinse între 25 și 31 ianuarie era dedicate celebrării Filipilor de Iarnă. Aceste zile erau ținute de către țăranii de altădată pentru ca animalele lor să fie ferite de rele și de boli. De asemenea, tradiții pierdute amintesc de practici precum „legarea gurii lupilor” prin descântece.
Ziua Văduvelor – Praznicul Sf. Grigorie Teologul
Se spunea în popor că Teologul ar fi salvat de la înec sau de arsuri, dar principala „misiune” a sa, potrivit poporului, era aceea de a-i apăra, numai pe cei care-i „țineau” ziua de pericolul ologirii, adică de paralizia membrelor inferioare. Cei deja ologiți așteptau ziua aceasta, crezând că acum se vor însănătoși. Sărbătoarea populară a Sf. Grigorie Teologul se încadrează în perioada Filipilor de Iarnă, marcând o tradiție profund înrădăcinată în comunitățile din întreaga țară. În conformitate cu calendarul popular, țăranii din diverse regiuni aveau obiceiul de a suspenda activitățile obișnuite începând cu 25 ianuarie și până în ziua de 2 februarie, cunoscută sub numele de Ziua Întâmpinării Domnului (Stretenie). Etimologia populară atribuită sfântului – Teologul – a generat convingerea că ignorarea zilei sale poate atrage asupra oamenilor și animalelor din gospodărie ”ologeală” sau ”damblageală”. Astfel, în această zi, oamenii evitau călătoriile, se abțineau să îngreuneze animalele și renunțau la utilizarea uneltelor agricole ascuțite. Se credea cu tărie că Sf. Grigorie Teologul oferă o protecție specială celor care respectă ziua sa, apărându-i împotriva pericolelor paraliziei membrelor inferioare. Cei care erau deja afectați, așteptau cu speranță și credință această zi pentru realizarea unui miracol. În plus, exista credința că cei care se angajau în muncă în această zi nu vor avea succes în creșterea animalelor în acel an și vor suferi pagube provocate de lupi. Prin multe sate, văduvele și lemnarii respectau cu sfințenie această zi, considerând că sfântul le oferă ocrotire și un ajutor deosebit în meșteșugul lor.