Interesul pentru avaria de vineri, 22 martie, de la CHE Stejaru (amănunte aici) pare a fi gata stins, cu toate că acesta nu s-a manifestat într-o cameră de stingere precum arcul electric de la întreruptorul de 110 kV unde s-a produs explozia. Evenimentul a dispărut cu totul din buletinele și fluxurile de știri, de parcă ar fi fost ceva banal. Sau nimic deosebit, ceva care se mai întâmplă, vorba inginerului-șef al uzinei electrice, Romică Grigoriu, pe care l-a lovit pofta unei stranii exclusivități de presă înainte de comunicatul oficial întârziat, de vineri noaptea, postat pe site-ul Hidroelectrica.
Comunicatul cu pricina, conceput și redactat la mișto, mai degrabă ca o tentativă nesimțită de acoperire a avariei, reușește de fapt să sporească întrebările. Asta și pentru că „banalitatea” – a spus-o Romică Grigoriu, nu comunicatul – s-a lăsat cu deconectarea mașinii, a stației, a liniilor de distribuție. Mai mult, nu e vorba de orice centrală hidroelectrică din Sistemul Energetic Național (SEN), ci de una despre care Hidroelectrica zice următoarele: „Ca urmare a îmbunătățirilor aduse și a testelor de calificare, centrala a fost selectată pentru furnizarea de servicii de sistem: reglaj secundar de frecvență-putere, asigurarea rezervei terțiare rapide de putere activă, asigurarea restaurării Sistemului Energetic Național în cazul unor avarii extinse sau căderii totale a sistemului”.
Pe scurt, subiectul este unul de siguranță a SEN și țării, chit că finalul comunicatului fără diacritice operează cu batista și țambalul: „Incidentul nu are implicatii asupra sigurantei in functionare a Sistemului Energetic National. Energia neprodusa de la momentul incidentului a fost compensata prin incarcarea suplimentara a CHE Lotru”.
Un material amplu despre hidro-nesimțire, în ediția tipărită de joi a Mesagerului de Neamț.
(Viorel COSMA)
Un comentariu
Pe dl Romica l-a lovit, de aceasta data,pofta de exclusivitate, inainte de a-l lovi pofta de prescriptie.