Profesoara Elena Laiu a venit la conducerea Casei Corpului Didactic Neamț (CCD), în calitate de director, la 1 septembrie 2023. Experienței de la catedră i s-au adăugat și cei doi ani în care a fost inspector școlar general al județului Neamț (2018-2020), cei șase ani în care a fost inspector școlar general adjunct (2012-2018), precum și implicarea activă în numeroase proiecte.
Elena Laiu: ”Pledez pentru munca în echipă!”
Directorul CCD Neamț, profesor Elena Laiu, a venit pregătită să-și integreze propriu stil de management în echipa de aici: ”Să lucrez la Casa Corpului Didactic Neamț a fost pentru mine o provocare, un nou început… Este altceva față de ceea ce am făcut până acum și consider că trebuie să- mi folosesc experiența și puterea de muncă în această nouă misiune și împreună cu toți colegii să adaugăm valoare la valoare pentru a demonstra că preocuparea noastră cea mai importantă este succesul elevilor și al profesorilor. Pledez pentru munca în echipă, pentru respect reciproc între angajați și sunt convinsă că o instituție poate funcționa mai bine cât timp ne putem baza pe o paletă mare de decizii și opinii. Preceptele mele etice se vor reflecta în viziunea și misiunea instituției, în interiorul căreia voi armoniza spiritul de colegialitate cu climatul profesional. Implicarea, generozitatea, empatia și perseverența vor guverna activitatea mea la Casa Corpului Didactic. Sunt conștientă de faptul că în orice instituție mai apar, pe lângă realizări și reușite, și unele vulnerabilități, dar nu sunt aici să caut probleme, ci soluții. Rețin doar ce-i bun și vreau să cred că echipa pe care am găsit-o aici, o echipă cu experiență dovedită în timp, va răspunde afirmativ la rezolvarea posibilelor disfuncții”.
Își dorește ca instituția pe care o conduce să fie o interfață activă în implementarea numeroaselor proiecte și activități ce se derulează în CCD.
Programe de formare derulate de CCD Neamț, din Oferta de formare pentru anul școlar 2023-2024, avizată de Ministerul Educației
Casa Corpului Didactic Neamț îndeplinește funcția de organizator şi furnizor de programe de formare continuă pentru personalul didactic, de conducere, îndrumare şi control, precum şi pentru personalul didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar.
Casa Corpului Didactic Neamț a prospectat şi a diagnosticat interesele, nevoile şi cerinţele asupra formării personalului din învăţământul preuniversitar, obținând avizul Ministerului Educației pentru derularea programelor de formare propuse pentru anul școlar 2023-2024.
Dintre programele prioritare ale Ministerului Educației, derulate în acest an școlar de Casa Corpului Didactic Neamț, enumerăm: Abilitarea curriculară a cadrelor didactice din învăţământul primar pentru clasa pregătitoare, Definitivat 2024, Metodist al I.Ș.J. Neamț, Stagiu de formare pentru profesorii cu statut de suplinitor în vederea participării la susținerea concursului național de ocupare a posturilor vacante, Program pentru cadrele didactice care fac parte din comisii de organizare şi desfăşurare a probelor în profilul posturilor și a inspecțiilor speciale la clasă, Dezvoltarea competenţelor de evaluare a cadrelor didactice pentru examenul de definitivare în învăţământ şi pentru concursul naţional pentru ocuparea posturilor/catedrelor declarate vacante/rezervate în unităţile de învăţământ preuniversitar, Limba rromani în context intercultural, Rromanipen-ul – Legea pe care se bazează cultura și tradițiile rromilor, Istoria și tradițiile rromilor.
Domeniul Didactica specialității oferă o gamă largă de programe de formare pentru personalul din învățământul pruniversitar, precum: Creearea și utilizarea de Resurse Educaționale Deschise în procesul instructiv educativ de predare-învățare-evaluare, Educația socio-emoțională, parte integrantă a procesului educaţional din grădiniţă, Metode inovative și interactive de predare-învățare-evaluare, Metode didactice și mijloace de învățământ folosite în învățământul profesional și tehnic, Start în aventura cunoașterii Universului, Modul specific de formare profesională privind educația timpurie, Mentorat didactic, Mentoratul de Practică Pedagogică, C.D.Ș. – O provocare semnificativă pentru managementul școlar, Designul lecției digitale, Predarea interactivă centrată pe elev, Abordări metodologice STE(A)M în învăţământ, Învăţarea bazată pe proiecte – metodă de abordare în educaţie.
Domeniul Management propune personalului didactic programe de formare precum: Management sau leadership în învățământul preuniversitar, Leadership și management educațional, Managementul instituțiilor de învățământ preuniversitar, de la teorie la proiectare, Consolidarea competențelor manageriale ale directorilor de instituții de învățământ preuniversitar, Managementul situațiilor de criză în clasa de elevi, Management educativ, activ-participativ în instituțiile de învățământ.
Profesorii din școlile care implementează sau intenționează să implementeze proiecte europene, au posibilitatea să urmeze programele de formare: Elaborarea și managementul proiectelor educaționale și Management integrat de proiect – MIP.
În vederea continuării dezvoltării competențelor TIC ale personalului didactic, Casa Corpului Didactic Neamț, a avizat următoarele cursuri: Utilizarea instrumentelor digitale pentru reducerea abandonului şcolar, Instrumente online utile în educaţie, Activități de bază în EXCEL, Contexte și soluții în educația digitală, Tehnologii digitale pentru o educație modernă, Competenţe TIC în activitatea personalului didactic de predare în unitățile de învățământ preuniversitar, Competenţe digitale de utilizare a instrumentelor vizuale în activitățile din instituțiile de învățământ, Utilizarea platformelor educaționale în activitatea didactică.
Pentru domeniul Educație pentru egalitatea de șanse se propun programele de formare: Integrarea copiilor cu C.E.S. în învățământul de masă, Adaptarea școlară a elevilor proveniți din medii defavorizate, Egalitatea de șanse și integrarea copiilor cu C.E.S., Abordarea integrată a copiilor/elevilor cu C.E.S., Diversitate și incluziune în educație, Metode alternative de educaţie pentru prevenirea violenţei în şcoală, Perspective fundamentale asupra egalității de șanse, Împreună împotriva bulliyng-ului și a violenței în școală.
Domeniul Psihopedagogie oferă următoarele cursuri: Reducerea abandonului școlar prin activități outdoor, Comunicarea eficientă în cadrul organizației școlare, Educaţia împotriva discriminării, Prevenirea şi diminuarea abandonului şcolar, Consilierul de etică la nivelul unității de învățământ, Documente și instrumente de lucru în abordarea elevilor cu C.E.S., Strategii pentru prevenirea bullying-ului în școală, Profesorul – promotor al reușitei școlare, Promovarea rezilienței în școală
Ca și coordonator județean al centrelor de documentare și informare, pentru responsabilii CDI, regăsim în oferta de formare cursul Noile educații în activitățile specifice CDI.
Domeniul Educația durabilă propune cursurile: Educaţia pentru mediu – modalităţi de realizare, Dezvoltarea durabilă. Abilități și strategii educaționale.
Pentru educaţia pentru sănătate: Alimentația și activitatea fizică, componente ale unui stil de viață sănătos, Igiena – riscuri și prevenire.
Educaţia adulţilor: este avută în vedere, prin cursurile: A doua şansă, Strategii de consiliere educațională a părinților, Profesor și părinte împreună pentru reușitele copilului, Tehnici de lucru Origami și Quilling, Educația părinților, Formarea profesională continuă în context digitalizat
În Oferta de formare a Casei Corpului Didactic Neamț, pentru acest an școlar, mai regăsim cursurile: Curs de limba franceză pentru personalul din învățământul preuniversitar (nivel A2, A2+), Introducere în programul „Making Choices, Educația prin activitățile extracurriculare, Patrimoniul muzeal – mijloc de instruire în educație, Dezvoltare durabilă și protecția mediului, Poluarea mediului. Metodele de prevenire și control a poluării.
Personalul didactic, didactic auxiliar/adulţi din afara sistemului pot participa și la cursurile: Inventarierea patrimoniului în cadrul unei instituții de învățământ, Comunicare și relaționare la nivelul compartimentului secretariat, Strategii de impact în comunicare și relații publice, Coaching pentru dezvoltarea profesională de succes, Managementul activității de secretariat.
Programe de formare ale CCD Neamț acreditate de Ministerul Educației
Programele de formare cu credite, acreditate de către Casa Corpului Didactic Neamț sunt următoarele:
- Dezvoltarea metodelor experiențiale de învățare și educația outdoor (acreditat prin O.M.E. nr. 4368/03.08.2022)
- Integrarea tehnologiilor IT în procesul didactic (acreditat prin O.M.E. nr. 4618/11.08.2021)
- Abilitare curriculară pentru educație timpurie (acreditat prin O.M.E. nr. 4059/21.04.2023)
- Activități caracteristice orelor de consiliere în cadrul Programului ADS (acreditat prin O.M.E. nr. 3737/27.04.2021)
- Integrare/reintegrare școlară prin programul ADS (acreditat prin O.M.E. nr. 3737/27.04.2021)
- Strategii inovative în programul A doua șansă (acreditat prin O.M.E. nr. 3737/27.04.2021)
Până în acest moment, un număr de 1.689 cadre didactice, au urmat cel puțin unul din programele de formare menționate.
Activități ştiinţifice, metodice şi culturale și proiecte derulate prin CCD Neamț
În calitatea sa de centru de iniţiere şi organizare de activităţi ştiinţifice, metodice şi culturale, Casa Corpului Didactic Neamț oferă în acest an școlar posibilitatea participării personalului din învățământul preuniversitar, la o multitudine de activități metodice, workshopuri, activități culturale, conferințe și simpozioane.
Fiind și centru de informare-documentare şi consultanţă pentru personalul din învăţământul preuniversitar, Casa Corpului Didactic Neamț oferă posibilitatea aprofundării și consilierii asupra documentelor legislative în vigoare, precum și a procedurilor specifice.
Casa Corpului Didactic Neamț, cu funcția sa de centru de iniţiere şi derulare de parteneriate în scopul implementării de proiecte educaţionale la nivel local, regional, naţional şi internaţional, are în desfășurare proiecte locale, județene, naționale și internaționale derulate în parteneriat.
Referitor la mentorii din învățământ, Casa Corpului Didactic Neamț este centru cu atribuţii de constituire şi, respectiv, coordonare ale funcţionării corpului de mentori, la nivel judeţean.
Pentru a veni în sprijinul personalului din învățământul preuniversitar, Casa Corpului Didactic Neamț are o editură proprie, Editura Alfa, pentru publicaţii în domeniul educaţiei.
ERASMUS+, Acțiunea KA1, proiecte de mobilitate
Acreditată în februarie 2021 pentru o perioadă de 7 ani (până în decembrie 2027), CCD Neamț este liderul unui consorțiu format din șase unități de învățământ: Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman, Liceul Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig, Şcoala Gimnazială ”Regina Maria” Bicaz, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă –Târgu Neamţ, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” Borca și Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani.
Prin intermediul acestuia se derulează proiectul “ERASMUS+, Acțiunea KA1, proiecte de mobilitate”.
Obiectivele proiectului ce se va derula pe parcursul a 5 ani sunt: îmbunătățirea formării profesionale a 150 de cadre didactice; reducerea ratei abandonului școlar cu 20% prin implicarea a peste 100 elevi; atragerea unui volum cu 50% mai mare de finanţare pentru activităţile didactice și de formare personală și profesională.
În cadrul proiectului se derulează mobilități în străinătate pentru cadrele didactice și elevii din școlile care fac parte din consorțiu, în scopul participării la activități de învățare în contexte formale, nonformale și informale, precum și la schimburi de experienţă şi transfer de bune practici.
În primul an de implementare, în anul 2022, au plecat la cursuri de formare și activități tip job shadowing 36 de profesori în Soverato – Italia, Valencia și Barcelona – Spania, Tessaloniki – Grecia, Split – Croația, Malta. Un grup de 7 elevi de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani și un grup de 6 elevi de la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”, Borca, însoțiți fiecare de câte un profesor au mers în mobilitate în Izmir – Turcia. În același an, un alt grup de 7 elevi și un profesor de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman au fost în Bursa – Turcia. Bugetul pentru anul 2022 a fost de 100.600 de euro.
Bugetul de anul trecut, în valoare de 95. 665 de euro a fost folosit pentru participarea la mobilități de formare a unui număr de 35 de profesori și 21 de elevi din școlile care fac parte din consorțiu. Profesorii au fost la cursuri de formare în Sevilla, Tenerife și Malaga – Spania, Roma- Italia, Praga – Cehia, Dublin – Irlanda.
Două grupuri de câte 7 elevi de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani și un grup 7 elevi de la Școala Gimnazială ”Regina Maria” Bicaz, însoțiți de trei profesori, au fost în mobilitate în Konya – Turcia.
Acest an este cel de-al treilea an de implementare, cu un grant de 31.073 de euro. Vor fi două fluxuri de mobilitate pentru 10 profesori în Praga – Cehia și două fluxuri pentru 13 elevi, repartizați în două grupuri de câte 6 și 7 elevi, însoțiți de doi profesori, care vor merge fie în Malaga – Spania, fie în Rodos – Grecia.
Pentru anul viitor a fost depusă cerere de finanțare pentru mobilitatea a 28 cadre didactice și 36 elevi din unitățile școlare care fac parte din consorțiu.