La doar 23 de ani, Ecaterina Braharu din Săvinești, este o tânără care știe exact ce vrea și care pare că și-a atins toate scopurile pe care și le-a propus până acum. Povestea ei este una despre disciplină și ambiție, despre o familie care și-a educat copilul în spiritul muncii, care i-a insuflat pasiunea pentru sport. Ecaterina a ajuns subiect de articol pentru o performanță pe care mulți ar putea să o considere minoră, a cucerit titlul de vicecampioană națională la fitness și culturism. Câtă muncă și sacrificii sunt necesare pentru a ajunge aici va povesti chiar autoarea performanței. De unde a pornit totul? A copilărit înconjurată de sport și prieteni.
„Din copilărie, îmi plăcea să mă joc cu băieții pe afară, cu mingea, șotron, toate jocurile de la acea vreme. De fiecare dată mă chemau părinții de-afară, uitam și să mănânc, eram tot timpul cu mingea după mine. Dar mă bucură chestia asta, că am copilărit așa frumos și în aer liber”.
Drumul spre cariera de polițist
Ecaterina a urmat Școala Gimnazială „I. Gervescu” din Săvinești și Colegiul Național „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamț, pe profilul științe sociale. După liceu, a fost admisă la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” de la Câmpina. Toate au constituit etape importante în formarea ei.
„Îmi doream foarte mult să devin polițistă, așa că am învățat intens atât pentru BAC, cât și pentru admiterea la Școala de poliție de la Câmpina”, a spus ea. După un an de pregătire intensă, la vârsta de 20 de ani, a intrat din prima încercare la școala de poliție și a absolvit cu succes. Decizia de a încerca a fost luată încă din clasa a XI-a. „Nu am mai vrut să pierd timpul și imediat după liceu am ales acest drum”, a declarat tânăra.
„Părinții mei m-au susținut dintotdeauna și le mulțumesc pentru acest lucru. Au fost alături de mine, m-au încurajat”, spune acum Ecaterina, cu recunoștință.
„Tatăl meu este ospătar în cadrul unui restaurant și mama lucrează la o firmă, sunt foarte mândră de ei”.
Școala de poliție a contribuit direct pregătirea ei profesională: „La început a fost destul de greu să mă acomodez, dar după începea să devină totul mai lejer. Trezirea era la ora 6 dimineața, mergeam pe platou, făceam înviorarea, gimnastică, mergeam după în cameră, ne aranjam camera. Trebuia să o lăsăm mereu curată și cu patul făcut. Eram 7 fete în cameră, destul de multe și fiecare avea atribuțiile ei, ne împărțeam sarcinile în mod egal. După aceea mergeam la masă la ora 7, ne schimbam în uniforme și mergeam la cursuri de la 8 până la 18. Aveam și o pauză de la ora 14, până la ora 16 care ne permitea să ne mai pregătim puțin. Festivitatea de absolvire a fost foarte frumoasă. Abia am așteptat acel moment. Am muncit mult, a fost multă pregătire pentru momentul defilării. Au fost alături de mine la acel moment, părinții și prietenii mei. A fost un moment plin de emoție și mă bucură foarte mult că am reușit să aleg să rămân în Neamț, să fiu acasă”, a spus cu mare bucurie, Ecaterina.
În prezent, lucrează ca polițistă în cadrul departamentului de ordine publică în județul Neamț.
„Îmi place foarte mult ceea ce fac, deoarece sunt aproape de oameni, de comunitate și pot să ajut” a explicat ea.
După aproape doi ani de activitate, se declară mulțumită că a ales această cale și că a găsit un colectiv foarte frumos care o susține. Ecaterina, este și studentă în anul II, specializarea Drept (ID), din cadrul Universității „Danubius” din Galați. „Voiam să fac și ceva în plus, pe lângă școala de poliție, pentru a-mi îmbunătăți cunoștințele, ceva care să mă ajute și în activitatea profesională, având o legătură cu ceea ce îmi place sa fac”.
Drumul spre sportul de performanță
Ecaterina practică culturismul de 4 ani și merge la sala constant, de luni până vineri, petrecând aproximativ două ore pe zi antrenându-se.
Pregătirea pentru competiția de fitness nu a fost ușoară, a început antrenamentele intensive în ianuarie, sub îndrumarea unui antrenor, urmând o dietă strictă și antrenându-se zilnic după serviciu.
„Tatăl meu, care este o fire sportivă, m-a motivat să încep sportul de mică. Îl vedeam cu câtă pasiune lucra în sala de sport și m-am alăturat și eu. Mi-a arătat cum să mă antrenez corect” povestește ea.
Rezultatele foarte bune, care i-au răsplătit munca au venit chiar mai repede decât credea. ”În urmă cu 5 luni, am început pregătirea pentru Campionatul Național de Fitness și Culturism. Acesta s-a desfășurat în perioada 15-19 mai, în Cluj-Napoca. Nu m-am așteptat să câștig un loc pe podium, deoarece a fost primul meu concurs. Dar acest lucru mi-a dat multă ambiție, ca la următorul concurs să iau titlul de campioană”, a declarat ea cu optimism. Titlul de vicecampioană națională ascunde mii de ore de antrenament, o dietă strictă și multe sacrificii pe plan personal.
”A fost nevoie de multe sacrificii, inclusiv o dietă strictă, bogată în proteine”, menționând că a renunțat complet la dulciuri, pentru a-și menține forma fizică optimă. „Zahărul este o tentație destul de mare, dar cu multă ambiție se poate și fără”. În timpul serviciului este la fel de atentă la alimentație.
”La început a fost destul de dificil, deoarece majoritatea își comandau de mâncare și eu scoteam caserola ca să mănânc, dar am început să-mi organizez și eu programul la muncă în așa fel în cât să am un orar destul de strict, cu ore fixe de masă. Îmi pregătesc caserolele cantitativ și strict pe anumite alimente care se conțină proteine și fibre, dar în principal consum legume. Micul dejun este cel mai important, este baza de a porni ziua. Toată mâncarea eu mi-o pregătesc, să îmi ajungă pe parcursul a 3 zile și mi-o iau la mine la muncă în două caserole. Colegii s-au obișnuit și nici nu mă mai întreabă ce mănânc, că știu deja acest lucru și doar se așteaptă să scot caserola pe masă și să mănânc”.
De ajutor este și faptul că prietenul ei împărtășește aceeași pasiune. „Am fost împreună, ne-am susținut reciproc. Ne-a fost mult mai ușor având același stil de alimentație și de antrenament, să ne antrenăm împreună”.
Hobby-uri, viitor și temeri…
Pe lângă carieră și pasiunea sa de suflet, tânăra are și alte hobby-uri care o fac tot mai activă.
„Îmi plac foarte mult drumețiile, în aer liber, să merg pe munte, să merg cu bicicleta, a devenit o pasiune și aflu lucruri noi prin plimbările, toate astea care mă liniștesc și mă scot din zona mea de confort de la sală”.
Peste 10 ani, Ecaterina se vede tot în sistemul de poliție, continuând să îmbine cariera cu pasiunea pentru fitness. „Peste 10 ani mă văd tot în sistem, lucrând, deoarece îmi place foarte mult ceea ce fac și tind la rezultate cât mai bune în ceea ce fac în competițiile de fitness”, a concluzionat ea.
Ca orice om, are și ea temerile ei. „Uneori îmi este frică de eșec, de aceea muncesc foarte mult ca să trec peste acest lucru. Învăț din greșeli, mă uit foarte atent, de exemplu, când sunt pe scena la ce am greșit și încerc să corectez acele lucruri ca să nu se mai întâmple data viitoare”.
Ecaterina îndeamnă tinerii să își urmeze visele și să nu renunțe niciodată, indiferent de provocările întâmpinate. „Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine și încurajez toți copiii să meargă, să se joace în aer liber, să se distreze, să zâmbească, în primul rând, și să practice un sport, orice sport care le-ar plăcea, dar să facă acest lucru. Să iasă din zona lor de confort și să nu renunțe niciodată, indiferent de eșecuri, să-și urmeze visul”.
Denisa POPA