După soluționarea celor 1.224 de contestații depuse în județul Neamț, 413 dintre ele au avut ca rezultat note mai mici decât cele inițiale, ceea ce a dus, în final, la o medie generală scăzută. O veste bună, din punctul lor de vedere, vine de la o instanță din România, care a decis că nota finală nu poate fi mai mică decât cea anterioară contestației.
Potrivit edupedu.ro, unui tânăr din Oradea în urma Contestației nota la Matematică i-a fost scăzută la 8,15 de la cea de peste 9, pe care o primise inițial. El a obținut la Curtea de Apel, în primă instanță, decizia ca nota la proba de Matematică a examenului de Bacalaureat din 2023 să fie nota pe care o primise inițial. Acesta a dat în judecată Ministerul Educației, Comisia Națională de Bacalaureat, Comisia de Bacalaureat din Centrul Regional de Contestații Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Hotărârea din 23 aprilie 2024 a Curții de Apel Oradea nu este definitivă. Aceasta a fost deja atacată cu recurs de Ministerul Educației, Comisia Națională de Bacalaureat, Comisia de Bacalaureat din Centrul Regional de Contestații Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Astfel, procesul va fi transferat la Înalta Curte de Casație, iar dacă sentința emisă la Oradea va fi definitivă, aceasta va putea fi folosită ca precedent în alte cazuri similare.
Acceptarea riscului unei note mai mici – o obligație ilegală
Avocatul orădean Mirel Ovidiu Alexandru, care l-a reprezentat pe tânăr în instanță, consideră ilegală obligația candidaților care cer reevaluarea lucrărilor să depună o declarație tipizată prin care iau la cunoștință că ar putea primi o notă mai mică sau mai mare. El a arătat că „posibilitatea ca nota finală să fie mai mică decât cea anterioară contestației încalcă un principiu fundamental al dreptului, acela al neagravării situației în propria cale de atac”.
Astfel, elevii din Neamț care au primit note mai mici în urma contestațiilor ar putea să atace aceste rezultate în instanță, invocând hotărârea luată în cazul din Oradea și principiul neagravării situației în propria cale de atac. Dacă sentința de la Oradea va rămâne definitivă, ea ar putea servi drept bază juridică pentru alte cazuri similare, asigurând astfel protecția elevilor împotriva scăderii notelor în urma contestațiilor.
Alexandru Andrieș