Cu un scor zdrobitor de 53,35% din cei 3.868 de alegători prezenți la urne pe 9 iunie, Vasile Pavăl, candidatul PSD, a câștigat un nou mandat de primar în orașul Roznov. După o campanie susținută pe teren, zi de zi, vorbind cu oamenii, aflând care le sunt necesitățile, gândurile, victoria a venit firesc, ca o încununare a muncii din primii 4 ani de mandat.
– Sunteți mulțumit de rezultatul alegerilor din 9 iunie?
Întotdeauna este loc de mai bine. Da, sunt mulțumit, normal, sunt mulțumit că oamenii mi-au acordat din nou încrederea lor! În primul rând sunt mulțumit că avem președinte la Consiliul Județean pe domnul Daniel Vasilică Harpa, în care poți să ai încredere și în care avem toată baza că va fi corect și că ne va ajuta atunci când va fi nevoie! Dar, cum spuneam, este loc de mai bine tot timpul, mai trebuia un consilier. Asta nu e o problemă. Acum experiența își spune cuvântul. Nu mai contează. Dacă aveam voturi la Consiliul Local ca la primar, aveam majoritate… Mai trebuiau 67 de voturi, cred.
– Ați avut emoții?
N-am avut niciodată emoții. Nici prima dată, când am candidat, nici acum. Pentru că eu sunt obișnuit și pot să fac și altceva în viață. A fost primul lucru la care m-am gândit în momentul în care m-am decis să candidez și acum și înainte. Am și afaceri, pot să fac altceva, pot să muncesc. Dacă ești sănătos, poți să faci orice în viața asta. Dar n-am avut emoții niciodată. Singurul lucru la care m-am gândit, a fost să am majoritate în consiliu. Ceea ce nu s-a rezolvat 100%.
– Dar asta o puteți rezolva prin negocieri?!
Da, nu-mi fac probleme, nu. Dar majoritatea vrea viceprimar la negocieri…Însă eu m-am decis. Nu mai pun vice.
Negocieri și jocuri de culise
– Există posibilitatea să îl puneți pe fostul primar Ciubotaru?
Niciodată. Atât timp cât voi fi eu aici, Ciubotaru nu va fi vice. Nu l-am pus în primul mandat, când eram la început. Și îmi era greu. Și am stat jumătate de an fără vice. Nu, exclus! Merg fără vice. Funcționează primăria și fără vice. Acum am experiență. Fac și economii la buget.
– În momentul acesta care ar fi potențialii viceprimarii?
Nu vreau să dau cu presupusul. Deci mai sigur, nu vreau vice! Ca să nu dăm că potențialul viceprimar ar fi X, Y sau Z. Nu sunt de acord. Pot să funcționez fără vice, avem city-manager. Am funcționat jumătate de an fără vice la începutul primului mandat de primar.
– Mulți spun că asocierea cu PSD nu va fi o reușită.
La Roznov s-au înșelat. Va fi o colaborare foarte bună cu PSD. Eu n-am vorbit niciodată urât de PSD nici înainte, când eram la PNL. Din 2008 sunt în politică. Am venit în Forța Civică. După aceea Forța Civică a făcut fuziune prin absorbție și ne-au luat la PD. Și după aceea PD a fuzionat din nou și așa am ajuns în PNL. Nu sunt PNL-ist. Sunt liberal în gândire. Liberal poți să fii și la PSD. N-am vorbit o dată urât de PSD și în ideea că în politică se poate întâmpla orice. Am spus că nu mai voi duce la PSD, atunci când erau discuții cu deputatul Șerban. Dar, acum interesul comunității e mai mare decât interesul meu. Nu vreau să fiu catalogat traseist. Dacă am plecat am avut motive. Dacă nu luau banii de la proiectul cu modernizarea pieței, nu plecam. Dacă mă ajuta partidul cât de puțin. La un moment la o discuție la Târgu Neamț se discuta în PNL despre sumele pe CNI pentru diferite proiecte care erau la vremea aceea la primăriile PNL. Și au ajuns la mine. Eu aveam rezolvată problema cu piața la CNI. Era prinsă în sinteză, tot. Am depus toate documentele. Și zice George Lazăr așa: “Pe urmă, Lică (adică eu) și-a rezolvat problema!”. La două zile după aceea, mă sună o doamnă de la partid să-mi spună “Vezi că ți-a luat 6 din cele 11 milioane de la CNI, de la piață!”. Asta m-a făcut să plec. Nu m-a ajutat cu nimic, dimpotrivă. Politica e complicată.
– Cum o să fie lucrurile acum, sunteți în PSD, avem conducere PSD și la județ.
Când am câștigat alegerile pentru PSD în Roznov am adus plus valoare în PSD. Eu am fost și înainte ajutat de Arsene. Dacă eram lăsat din primele zile să merg la Arsene după bani, eu îmi făceam treaba și cu el, la vremea aceea. Și vă spun de ce. În 2020, nu l-am pus pe Ciubotaru viceprimar și nu a plăcut PNL-ului atunci. Dar eu nu m-am gândit să încurc PNL. Nu puteam să fiu cu Ciubotaru la vremea aceea, pentru că eram călcat în picioare. Dacă eu îl puneam pe Ciubotaru viceprimar aici, Mădălina Ciubotaru făcea la CJ majoritate cu PNL-ul atunci. Eu nu l-am pus din interesul meu local și PNL-ul de atunci a început să mă faulteze pe mine. Am fost oaia neagră din cauza asta în PNL. Îmi spuneau oamenii: “Venim la primărie dacă îl pui!”. Și acum el visează, dar nu. Ca președinte al județului, eu la Daniel Harpa am pretenții pentru că el are o experiență ca primar de 12 ani, știe despre ce este vorba! Adică știe de ce bani are nevoie un primar, știe de ce sprijin are nevoie. Dacă poate să mă ajute, așa cum îl cunosc eu, cred că mă ajută! Și referitor la Ionel Arsene, nici nu ne-am cunoscut prea mult. Faptul că nu l-am pus pe Ciubotaru vice și ei au făcut majoritatea la CJ după aceea, treaba lor! Dar atunci Arsene mi-a zis: “Domnule primar, ai ușa deschisă oricând la mine!”. În schimb, n-am fost lăsat de Lazăr să mă duc la el. La un moment dat, într-un Birou Politic Județean la Piatra-Neamț, când George Lazăr era prefect și domnul Țapu, era președinte… zice, “Mergem să negociem cu Arsene sumele care se dau de la Guvern pentru PNL și PSD”. Și s-a supus la vot cine merge. Și au zis că merge Lazăr, că era prefect, merge deputatul Leoreanu și doi primari de municipiu. Zic: “Vreau și eu să merg, dacă tot mă acuzați că sunt prieten cu el!”. Eram acuzat că am pus viceprimar de la PSD atunci. “Până la urmă, negociez pentru mine, nu pentru tot județul!”. Toți primarii PNL au fost de acord. Dar, nu m-au chemat o dată la negocieri! Că tot ai fost votat în BPJ, nu? Bani? Zero. O dată, de două ori. La prima ședință de după am întrebat: “Dar voi ce ați negociat pentru mine? Am discutat să merg și eu? Nu m-ați chemat”. Nici primarul de municipiu, Andrei Carabelea nu a fost! De Leonard Achiriloaei de la Roman nu mai zic, că pentru el era deputatul Leoreanu, la el nu era problemă! Și s-a văzut… “Ce ați negociat voi pentru noi? Din momentul acesta, însă, nu vă supărați pe mine! Eu merg la Arsene să negociez singur!”. Am spus în ședință. Și m-am dus la Ionel Arsene și mi-a dat 400 de mii pentru căminul de bătrâni. Și după aceea am mai fost în următorul an înainte a pleca. Și mi-a dat și atunci, fără să am nicio cumătrie cu el! Fără să ne cunoaștem, fără nimic. De aceea spun că de la domnul Harpa am așteptări mai mari!
“Dacă vrei să vezi ce se întâmplă în Roznov, mergi pe jos!”
– Care ar fi prioritățile pentru următorii 4 ani ale administrației pe care o conduceți?
Priorități sunt o grămadă… De când am venit aici prima dată și din prima zi de campanie mă gândeam câtă treabă am! Și cea mai bună chestiune în perioada asta de campanie este că vezi lucrurile altfel mergând pe jos. Am o vecină care spune așa: “Dacă vrei să vezi ce se întâmplă în Roznov, mergi pe jos!”. Mergând în campanie pe jos, vezi o grămadă de probleme care se întâmplă. Una ar fi dispensarul, că școlile cam sunt terminate. După aceea, locuri de joacă. Aș face un loc de joacă la Slobozia, mai este un drum la Chintinici care, dacă regularizăm pârâul Iapa, Chintinici-Fund, trebuie scos cumva la liman. Avem câteva case în Chintinici-Fund. Pe marginea digului măcar trebuie balastat în prima fază, ca să ajungă oamenii până acasă, să nu treacă prin pârâu. Asta ar fi una din urgențe. Apoi mai sunt drumuri de făcut! Cadastrăm și la ora actuală, cadastrăm drumuri care nu erau nici măcar în inventarul primăriei! Mai sunt lucruri multe de făcut! Vreau să fac sensurile giratorii, vreau să fac podul. Cu toate că peste 3 ani se spune că va fi făcut drumul, că este în licitație la județ. Deci tot drumul ăsta de la intrarea din județ până la ieșirea la Tazlău, DJ 156 A Roznov-Ruseni-Borlești-Tazlău se va face pe TNT. Și podurile se vor schimba și cel de la noi și de la Girov. Dar vreau să-l fac până atunci, pentru că 3 ani e mult. Așa că trebuie să-l reparăm, să-l asfaltăm, să mai ducă încă 3 ani.
– Ce priorități pe termen scurt ați avea?
Vreau să fac sensurile giratorii să degrevăm traficul rutier. Pentru sensul giratoriu de aici, de lângă primărie, de la Vinca, avem discuții și întâlniri încă de la 1 iunie. Avem discuții cu Direcția Drumuri și Poduri, cu poliția și toți factorii implicați pentru marți, 9 iulie, să facem un protocol. Avem bidoanele pentru sens, numai că trebuie mutați doi stâlpi, să vedem prin protocol fiecare ce face și cum. Ideea era înainte de campanie și nu am vrut să precipit lucrurile, să zică lumea din nou: “Fac ăștia numai în campanie! Că puteam să mă grăbesc atunci și era făcut acum cu bidoane acolo. Dar, am zis să facem lucrurile așa cum trebuie, după proiect. Apoi, la intersecția din centru, ar trebui mutat monumentul eroilor. Deja am dat drumul la PUZ și, dacă se aprobă, după aceea îl mutăm în parc! Vrem să facem un spațiu mult mai mare să permită și paradă militară. Nu mai putem depune coroane în centru, într-o intersecție. Nici treceri pentru pietoni nu avem și nu poți să faci trecere pentru tine că te duci și depui coroane acolo. Mie mi se pare normal așa, din toate discuțiile pe care le-am avut până acum, ca monumentul să stea în parc, liniștit, pentru că avem jumătate din parc nefolosit și acolo este locul cel mai bun. Deci, după ce mutăm monumentul în parc, acolo va fi sens giratoriu.
– Ce alte planuri pe termen lung aveți în acest moment?
Cât de curând, avem licitație pentru lucrările de anvelopare la sediul primăriei. N-am vrut să ne grăbim pentru că sunt prea multe proiecte. Și, când te apuci și te duci la prea multe, lucrurile nu merg cum trebuie! Următoarea va fi Grădinița cu program prelungit Chintinici, pe care o scoatem cât de repede la licitație. Vrem să schimbăm canalizarea la vile, trebuia început de săptămâna trecută (ultima săptămână din iunie-n.r.) numai că nu aveam avizul de la la ISC pentru că mulți sunt în concedii. De la T2 până la T5, sunt 5 blocuri care se fac, se modernizează. Modernizăm centrul orașului, îi dăm o altă față, crește confortul locatarilor și scade factura la întreținere. Sunt și chestiuni care nu țin neapărat de noi. Avem un drum pe care au ieșit oamenii cu gardurile în stradă. Să vă dau un exemplu, o doamnă de acolo avea doi metri în spatele proprietății unde se putea duce. Dar, nu, a ieșit în stradă. Noi trebuie să mutăm cadastrul, practic, aici. Am făcut drumul, că aici e treaba noastră și mutăm prin repoziționarea cadastrului. Tata, Dumnzeu să-l ierte!, spunea: “Fântâna și drumul nu se închid niciodată!”
Schimbarea mentalității în și față de orașul Roznov
– Ce vreți să schimbați în primărie, referitor la relația cu oamenii?
La supermarket când te duci în afară, toată lumea zâmbește frumos. Poate e zâmbetul ăla de supermarket, dar așa ar trebui să fie și la noi, în primărie, la oamenii care lucrează direct cu publicul. Am așteptări mari de la angajați, dar nu cred că o să vedeți vreodată pe cineva din administrația publică să nu se plângă că muncește prea mult. Mai sunt lucruri multe de schimbat. Plata taxelor și impozitelor este mult mai simplă pe online, avem mai multe modalități și sunt la îndemâna tuturor acum. În Roznov sunt aproximativ 4.000 de familii. O familie nu plătește mai mult de 1.000 lei. Într-un an de zile ai 4.000.000 de lei, dacă plătesc toți. La câte proiecte sunt și câte cofinanțări sunt în Roznov, ce să faci cu banii aceștia? La ora actuală, avem 1 milion de lei restanțe și amenzi neplătite. Avem mulți țigani, dar și români care nu plătesc. Am înțeles că Ciubotaru le-a promis în campanie că nu mai plătesc dacă îl votează, că nu le mai trimite somații. Și când am venit eu primar le-am trimis, nu aveam nimic cu oamenii, dar trebuie să învățăm să fim corecți! Ai pretenții să fie orașul cum trebuie, să fii și bun plătitor! La Chintinici, de exemplu, de unde sunt eu, taxele sunt plătite în proporție de 90%. Dar sunt zone unde nu există acest spirit civic. Și pretenții mai mari au chiar cei care nu plătesc! Asta le-am spus și în campanie, toți generăm deșeuri, toți trebuie să plătească! Și nu mi se pare mult. Vrei să fie curățenie, plătești! Cea mai bună treabă acum, este cu taxa pe PET. Nu vor mai fi PET-uri pe drum. Pentru unii este o afacere. În schimb, munca asta cu curățenia în general în Roznov, am avut-o de la început, o continui și acum. Ieri (28 iunie-n.r.) am semnat un contract la Iași, pe AFIR, cu un tocător de crengi să nu mai trebuiască să le ducem în altă parte. Ușor, ușor rezolvăm toate problemele. Primul lucru pe care l-am făcut a fost legat de curățenia orașului, era dezastru. Și mă bucur că până și Ciubotaru a recunoscut, acum vreo doi ani, că se vede, că este altfel.
– Ce mai aveți la capitolul urgențe?
Avem de finalizat Școala de la Slobozia, iar acolo mai sunt și demolări. Costă foarte mult și ne ia timp și activitatea rămasă de demolări. Avem aici, lângă Evidența Populației, școala veche, tot la fel, dă să cadă, trebuie demolată. Și vă spun de ce, nu o aveam nicăieri în inventarul orașului. Eu am vrut să o demolez înainte, însă nu poți până nu o ai în inventar, nu poți face documente, nimic. Acum, știți cum e? Inventariază-le și după aceea demolează-le pentru că sunt și un pericol pentru populație. O grămadă de lucruri sunt de făcut. Continuăm să asfaltăm drumurile pentru că avem o grămadă de drumuri de făcut. Asta e prioritate pentru noi. Tot ce înseamnă proiecte europene, inclusiv blocurile acestea, sunt 100% finanțabile, dar, în timp, apar cheltuieli neprevăzute, una este pe hârtie, altceva efectiv în teren. Trebuie mutate conductele de gaz, la blocurile aflate în modernizare, trebuie mutate cablurile de curent și sunt o grămadă de alte cheltuieli, care nu sunt prinse acolo și care sunt considerate neeligibile. Și atunci trebuie bugetul local să le suporte. Am făcut o estimare, numai ca să mut conductele de gaz 20 de centimetri mai încolo ne trebuie 200.000 de lei.
– Ce ați găsit legat de salubrizare și cu ce soluții ați venit?
În primul rând, încă din primele zile, în primul mandat, am rezolvat cu pubelele. În primele zile am cumpărat pubelele care sunt la blocuri. După ce am curățat, am pus camere, unora nu le-a convenit, dar eu știu că ar trebui mult mai multe față de câte sunt acum. Cu cât suntem controlați, cu atât suntem mai corecți. În general, în toată lumea, nu numai la români! Dacă legile s-ar respecta la noi și ar fi puse în practică, și de polițiști și de noi toți, tot omul ar fi mai corect, nu se învață altfel! Am fost acuzat că mi-am pus om la salubrizare. Azi am mai pus un director acolo, celălalt nu era director, era administrator. Dar acum sper că vor veni din nou operatorii, scoate la licitație EcoNeamț. Nu că ar fi o greutate, noi ne descurcăm și cu ei și așa cum este acum. Noi mergem corect, pe contract. Dar la Tazlău, Borlești, n-au niciun contract cu o firmă de salubrizare și se iau deșeurile la un loc, amestecate și le duc la Girov, unde nu ar trebui să le primească amestecate. Noi facem selecție și le transportăm separat. O problemă care ne încarcă bugetul de cheltuieli și nu știu cât de justificat, este faptul că orașul Roznov plătește și pentru alte comune din zonă. De exemplu, la Evidența populației, la buletine, noi plătim 900.000 de lei și pentru celelalte 9 comune care sunt arondate la acest serviciu. Ei nu dau un leu dar beneficiază. La Poliția Locală – 600.000 de lei, la Situații de Urgență, am adus pompieri militari în Roznov – 500.000 de lei, la Centrul de permanență care deservește tot așa și pacienții din împrejurimi – 50.000 de lei. La Căminul de persoane vârstnice unde vin nu numai din Roznov, ci și din alte comune, 2,5 milioane de lei, la Asistența socială – 900.000 de lei, la Protecția Mediului – 1,6 milioane de lei. Noi am făcut economie maximă. Am cheltuit o parte din excedentul bugetar pe proiecte și așteptăm să-i luăm înapoi ca să avem noi de plătit. Vreo 3 milioane și ceva costă numai canalizarea la vile, pe buget local. Dispensarul din Slobozia vrem să-l facem tot din fonduri proprii, pentru că din fonduri europene durează prea mult toată documentația și am vrea să-l facem înainte.
– Mai vin oamenii în audiențe, mai aveți timp pentru oameni?
Timp pentru oameni îmi fac în fiecare zi, pentru că de aceea m-au ales, ca să îi ascult! Joia am audiențe, dar îi primesc în fiecare zi, ca să nu ne aglomerăm numai într-o zi.
– Ce mai solicită oamenii în audiențe?
Sunt perioade și perioade. Majoritatea vin pe social, vor ajutoare, că sunt mulți, așa e viața. O parte din probleme sunt cu terenurile, cu litigii între vecini, cu titluri de proprietate. Asta e cea mai grea problemă, pe de o parte. Pe de altă parte, câinii. E o problemă în Roznov, am și cumpărat câini! Eu zic că am cumpărat, pentru că practic am plătit de luat câinii din drum și vin imediat următorii, nu un câine, ci 7. Vrem să facem un padoc al nostru, cu o asociere, să fie mai ieftin. Am identificat deja terenul lângă stația de sortare, unde vom face padoc și mai este un teren în aceeași zonă pe care vrem să facem un parc fotovoltaic. Și sper ca pe viitor să fie mai ieftin. Vin oamenii pentru drumuri, “Lui cutare îi faci, dar la mine când?”. Tragem tare cu asfaltatul drumurilor și cred că în toamnă o să avem 22,5 km de asfalt terminați în primul mandat. Ca să faci 22 km de asfalt într-un mandat, e ceva. Unde ar da Dumnezeu să mai fac și în mandatul următor tot 22 de km, că am terminat cu toate străzile din oraș! Dar mai sunt drumuri de inventariat, cadastrat. Acolo unde faci drumuri crește valoarea terenurilor imediat. Este o bucurie! M-am dus astăzi dimineață la un drum la hotar cu Borleștiul. Frumos, tot, mai mare dragul să-l vezi! Dar, la Chintinici, de exemplu, drumul Onciului care se duce pe deal, eu îl știu de când eram copil. Nu-i trecut nicăieri, nu s-a făcut nimic, niciun act. Noi trebuie să-l inventariem. Acum sunt și proprietăți pe acolo, dar i-am oprit dinainte. Hai să facem drumul mai întâi și pe urmă construiți. Dacă faci drum și ai utilități, crește și valoarea.
– Aveți investitori în oraș?
E un vibe bun, pozitiv în oraș în ultima perioadă. Pimtabu, de exemplu, la ieșirea din Roznov spre Girov are o hală și mai face una. Altă societate care ne interesează și pe noi este Aqua Park, actuala antrepriză de construcții. Eu mă bucur că au rămas în Roznov. Și-au adus și flota de la Sevilla și de la Bacău, toată, aici. Pentru că am avut înțelegere cu ei, i-am înțeles când nu au bani. Le-am zis: “Păi, avem doi asfaltatori în oraș și noi suntem cu drumurile făcute?”. Din datorie au turnat asfalt, de 700.000 de lei. Deci, iarăși, o altă bucurie personală. Am și ajutat. Am avut pe cineva care ne-a zis: “Așa de repede nu am obținut avize de la nicio primărie!”. Da, pentru că aduc plus valoare. La un moment dat am fost acuzat că am trimis oameni să se angajeze. Da, am trimis oameni să muncească, să aibă ce pune pe masă. E grav? Să vină oamenii să stea cu mâna întinsă să le dea primarul ajutor social sau să muncească? În Italia, am fost lider de sindicat, până în 2008, am lucrat 11 ani. Din ‘97, 36 de oameni, numărați, am dus la muncă acolo. N-am luat un leu de la unul, când luau salarii de 2.000-2.500 de euro acolo și iau acum, de la cei care au 3.000 de lei? După alegeri imediat, un an de zile nu am avut cum mișca, eram terminat, aveam 7 milioane de lei datorii lăsate pe primărie tocmai de la Ciubotaru. Am ales cartea bună, să știți, cu PSD, și la Piatra-Neamț și la Roznov și la județ! … Eu studiez acum posibilitatea ca pe viitor să ne autofinanțăm ca primărie. Se măresc salariile cu 10%, nu am bani, nu am salarii. Le-am mărit salariile cât a fost posibil până acum, cu eficiență, cu trepte…
Vreau să schimb mentalitatea asta de “Roznovul ăla!”. Când am venit la primărie și în prefectură și peste tot numai asta auzeam: “Roznovul ăla!”. Eu sper să schimb mentalitatea aceasta și să fie roznovenii mândri, din nou, că sunt roznoveni! Eram odată în Germania, și aud un neamț gras care lucra pe o mașină italiană cum vorbea în italiană și comenta: “De ce s-au păstrat și românii ăștia, zice el, și bulgarii ăștia în Europa?”. Și l-am ascultat…“Dar cu ce te deranjează că a rămas România în Europa?”… “Păi da, dar…”. “Dar tu știi unde e România?” i-am zis. “Nu!”. Și atunci de ce vorbești? Hai să-ți arăt eu România!”. Și am scos lanterna și i-am spus că e făcută în România. “Nokia e făcut de români, știi asta?, la Timișoara!”. După aceea le-am spus că și eu sunt român. “Aaa, scuză-mă, scuză-mă!”, “Nu te scuz! Uită-te la tine cum arăți și uite la mine, știi de ce? Pentru că burta aia a ta o ai din cauza mea! Înainte de a intra în Europa, noi făceam telefoane Nokia la Teletron Timișoara. Există fabrică unde se face telefonul Nokia. Și tot ce înseamnă, dacă e vorba de piese calculator, se face la Timișoara. La Huși și la Oradea se fac pantofi de firmă! La Focșani, haine de firmă… Și ești gras datorită mie, că am încăput în tine! E ca în principiul vaselor comunicante, intră și România, îți mai iei oleacă din leafa ta. Așa e viața. Cu ce ești tu mai presus ca mine? Uită-te la tine!”… Nu știu, când cântă imnul României, se zburlește părul pe mine. Pentru că știu ce înseamnă 11 ani de trăit în afară, ce înseamnă să mănânci pâinea amară de afară.
Interviu realizat de Angela CROITORU