Lucrările de reabilitare a Bisericii „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul” din Vânători-Neamț, desfășurate în ultima perioadă, au prilejuit descoperirea unor vestigii arheologice interesante. Pentru că este monument istoric, iar legislația obligă efectuarea unor cercetări arheologice preventive în astfel de cazuri, s-au realizat investigații în perimetrul bisericii, care oferă o serie de date extrem de interesante.
O echipă de arheologi de la Complexul Muzeal Național Neamț, condusă de dr. Vasile Diaconu, a cercetat mai multe zone din cadrul monumentului și, în acest fel, s-au obținut informații istorice importante pentru trecutul acestui frumos edificiu de cult.
Deși tradiția vorbește despre existența pe acest loc a unei biserici mai vechi, din perioada medievală, cercetările recente nu au confirmat acest fapt, actualul lăcaș de cult fiind ridicat la începutul sec. XIX.
Săpăturile arheologice efectuate în imediata apropiere a bisericii au permis descoperirea mai multor morminte, unele bine conservate și care, pe baza unor obiecte de inventar, respectiv monede, au fost datate chiar în primele decenii ale sec. XIX. Pe lângă mormintele de inhumație, au fost descoperite și mai multe reînhumări. Responsabilul cercetării arheologice a menționat că dintre mormintele descoperite unele sunt mai interesante, fiind amintit un mormânt al unei mame cu tot cu rămășițele unui nou-născut, sau un mormânt al unei persoane care avea un inventar interesant, cu valoare cronologică.
„Deși nu aveam mari așteptări, fiind o biserică târzie, de sat, iată că arheologia confirmă, odată în plus, că suprizele pot să apară oriunde. Cercetarea desfășuată de noi este importantă nu doar pentru cunoașterea trecutului acestei biserici, ci pentru istoria întregii localități. Este foarte important ca și comunitatea locală să știe ce s-a petrecut pe aceste locuri acum câteva secole și să conștientizeze importanța acestui monument istoric. Avem certitudinea, în momentul de față, că această biserică are o vechime de mai bine de două secole”, a declarat dr. Vasile Diaconu, responsabilul cercetării arheologice.
Poate cel mai spectaculos element al acestei cercetări arheologice este descoperirea unor vestigii arheologice vechi de aproape 8000 de ani.
Conform declarației Dr. Vasile Diaconu, „În una din secțiunile cercetate am descoperit mai multe materiale ceramice și obiecte de piatră, care aparțin primelor comunități neolitice stabilite în această zonă, acum aproape 8 milenii. Avem de a face cu o locuire de scurtă durată și nu excludem o legătură între comunitatea de aici și vestigiile similare descoperite lângă izvorul sărat de la Lunca-Poiana Slatinei”.
După încheierea cercetărilor, restaurarea obiectelor găsite și prelucrarea datelor științifice, Biserica ,,Tăiarea capului Sf. Ioan Botezătorul” din Vânători-Neamț va beneficia de o frumoasă pagină de istorie scrisă cu sprijinul arheologilor.
M.N.