Directoarea centrului nu poate fi cercetată, este în concediu medical
Scandalul iscat de dezvăluirile Consiliului de Monitorizare la Casa Colibri din Războieni (detalii aici, aici, aici și aici) s-a stins după două luni, iar singurele măsuri disciplinare luate până acum sunt la nivel de infirmiere. Mai exact, Comisia de disciplină constituită la nivelul Casei Colibri, format din reprezentanți ai personalului propriu, a decis sancționarea prin tăierea din salariu pentru una din infirmierele care nu și-ar fi făcut treaba cum trebuie, iar pentru o alta s-a dat un avertisment. Potrivit articolului 248 din Codul Muncii, avertismentul este prima sancțiune ce poate fi aplicată, iar reducerea salariului pentru o perioadă de 1-3 luni, cu 5-10%, este o altă sancțiune, în funcție de ce constată comisia de disciplină.
Cristina Păvăluță: „Nu era dezastrul de care s-a povestit, nici pomeneală!”
În ceea ce o privește pe directoarea centrului, dr. Monica-Cristina Dumitrescu, ea se află în concediu medical cel puțin până la finele lunii septembrie și ca urmare, comisia de cercetare disciplinară nu poate să-și continue activitatea până la revenirea acesteia.
Coordonatorul personalului de specialitate, Lăcrămioara Irimia, este și ea cercetată, în cazul ei încă nu s-a finalizat cercetarea și nu s-a luat încă nicio decizie.
„Toate aceste patru centre sunt verificate de organele de control, chiar și Consiliul de Monitorizare a intrat în toate centrele, inclusiv la Războieni, doar la Casa Colibri s-au găsit probleme, dar, în rest, nu era dezastru de care s-a povestit, în celelalte centre, nici pomeneală!”, spune Cristina Păvăluță, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, instituție ce coordonează și monitorizează aceste centre. „Iar în ceea ce privește cercetarea disciplinară aceasta continuă. Directorul centrului este în concediu medical deci cercetarea este suspendată până când revine doamna. Pentru coordonatorul de specialitate este acum în desfășurare această cercetare. A durat motivat de faptul că o parte din membrii comisiei au fost în concediu sau dintre cei care urmau să ajungă la comisia disciplină au fost în concediu medical de odihnă. La sfârșitul lunii septembrie, sigur o să revină doamna director și imediat este chemată la comisia disciplină. Dacă va prelungi concediu medical, atunci se prelungește și perioada de cercetare până la revenirea dumneaei”, a conchis Cristin Păvăluță.
Lupta pentru obținerea licențelor
Între timp demersurile pentru obținerea licențelor pe toate cele patru centre de tip Casă protejată desprinse din Complexul Rezidențial pentru Persoane cu Dizabilități Războieni s-au concretizat în obținerea licențelor provizorii pentru aceste servicii.
„La toate cele patru servicii de la Războieni, care nu aveau încă licență, e Casa Colibri, Maria și Ștefan, echipa mobilă și Teodora, există licențe provizorii. Pentru Maria și pentru Teodora sunt licențele venite.
Pentru Colibri și Ștefan există raportul AJPIS pentru emiterea licenței, deci așteptăm doar documentul de licențiere provizorie să apară. Iar pentru Echipa mobilă de la Casa Ștefan, la această locuință protejată este cu echipă mobilă, așa prevede standardul, echipa de la AJPIS încă nu a venit pentru a verifica dacă sunt îndeplinite standardele.
Licența provizorie este pe trei luni, din august-septembrie, deci până în octombrie, în aceste trei luni, inspectorii de la AJPIS vor veni măcar de două ori să monitorizeze în continuare, dacă standardele se respectă, și apoi se vă propune, eu sper să se întâmple asta, acordarea licenței definitive”, ne-a declarat Cristina Păvăluță.
Angela Croitoru