Ciprian Ciubuc, fost deputat AUR de Brăila în mandatul 2020-2024 și primul pe lista SOS Neamț pentru Camera Deputaților are 39 de ani, este inginer specializat în tehnologii alimentare, licențiat al Facultății de Management și Tehnologie în Industria Alimentară a Universității Tehnice din Chișinău. Vine din mediul antreprenorial, având o agenție imobiliară în București, a fost și manager de proiect pentru o firmă din Italia și coordonator de proiect în Soroca, Republica Moldova, a lucrat și pentru compania Roqfel din Franța, în anul 2006. Trebuie precizat că, în momentul alegerii sale ca deputat AUR, nu era membru al partidului, abia din aprilie 2022 depunându-și adeziunea la această formațiune politică. A fost membru al Comisiei pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, Comisiei pentru știință și tehnologie și al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice. În calitate de deputat, Ciprian Ciubuc, a participat, în perioada 25-28 noiembrie 2021, la Adunarea Parlamentară a Francofoniei care a avut loc la Tirana, Albania.
Cu această ocazie și-a exprimat convingerea că reuniunea a fost în ansamblu un act de manipulare, pus în scenă ca o lecţie predată într-o sală de curs: „Ceea ce propuneţi aici, în legătură cu modificarea Constituţiilor naţionale şi crearea unei singure Constituţii Europene, este o utopie. Suntem 27 de ţări europene şi nu putem să renunţăm toţi la suveranitate şi la legislaţia fiecărui stat pentru că avem forme de organizare diferite şi nu putem renunţa la Constituţiile naţionale fără a ne întoarce către popor şi a întreba românii, în cadrul unui referendum, dacă doresc modificarea Constituţiei. Cum putem să suspendăm Parlamentele naţionale din moment ce acestea sunt legitime, fiind alese de către popor. Suntem pentru o Europă a naţiunilor, nu suntem pentru o Europă globalizată, o Europă federalizată, unde valorile naţionale sunt călcate în picioare şi Constituţia ţării nu este respectată în actuala criză sanitară”.
Activitatea sa parlamentară, într-o sinteză statistică se prezintă astfel: cu 95 de puncte de vedere exprimate pe parcursul a 63 de ședințe, 9 declarații politice, 83 de propuneri legislative din care două au fost promulgate ca legi, o moțiune și 191 de întrebări și interpelări.
M.N.