În trimestrul al treilea al anului 2024, pensionarii din județele regiunii Nord-Est au continuat să primească cele mai mici pensii medii de asigurări sociale de stat din România, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Media națională a pensiei de asigurări sociale a fost de 2459 lei, însă în județele din Nord-Est aceasta a fost mai redusă.
Județul Botoșani s-a situat pe ultimul loc la nivel național, cu o pensie medie de 1945 lei pe lună, urmat de Vaslui, cu 1995 lei. Alte județe din regiune, precum Suceava, Neamț, Bacău și Iași, au avut valori ale pensiei medii sub media națională.
Creșteri sub media națională
Deși pensiile din regiune au înregistrat o creștere față de aceeași perioadă din 2023, acestea au rămas mult sub media națională. De exemplu, în județul Botoșani, pensiile au crescut cu 357 lei, iar în Vaslui cu 366 lei, față de o creștere medie națională de 452 lei. În județul Bacău, unde s-au înregistrat cele mai mari pensii din regiune, valoarea medie a fost de 2382 lei, cu doar 77 lei sub media națională.
Discrepanțe între județe și categorii sociale
Agricultorii pensionari din Nord-Est au avut pensii mai mici decât alte categorii sociale, dar cu variații între județe. În județul Botoșani, aceștia au încasat pensii medii de 930 lei, în timp ce în Vaslui pensia medie pentru agricultori a fost de 905 lei.
La nivel teritorial, raportul dintre numărul mediu al pensionarilor și cel al salariaților este mai ridicat în regiune comparativ cu alte zone ale țării. În județul Vaslui, acest raport a fost de 14 pensionari la 10 salariați, peste media națională.
Context național
Regiunea Nord-Est este una dintre cele mai afectate de disparitățile economice. În timp ce pensionarii din București-Ilfov au avut o pensie medie de 3017 lei, iar cei din județul Hunedoara au beneficiat de 3200 lei, ecartul dintre pensia medie cea mai mare, înregistrată în județul Hunedoara, și cea mai mică, din județul Botoșani (1945 lei), a fost de 1255 lei.
Aceste date subliniază necesitatea unor măsuri suplimentare pentru reducerea disparităților economice între județele României, cu accent pe sprijinirea categoriilor vulnerabile din regiunile cele mai afectate.
Alexandru Andrieș