Contra sumei de 1 lei/locuitor al comunelor din județ, 1,2 al celor din orașe și 1,5 din municipii, Consiliul Județean Neamț se angaja pe timpul lui Ionel Arsene, prin 2022, să rezolve problema animalelor fără stăpân din județ, prin construirea unui mare padoc. Se identificase la un moment dat și terenul pe care urma să fie construit. În realitate, până acum, banii respectivi au îndestulat doar niște persoane care au găsit un loc de muncă bine plătit și au dat de lucru presei care avea un subiect spumos. Altfel, n-a deranjat pe nimeni că nu s-a făcut nimic în sensul îndeplinirii obiectului de activitate. De unde poți proteja animale mai bine decât din sânul matern al Consiliului Județean Neamț, care acordă banii, birourile și atmosfera de lucru deja cunoscută?
Ca să concluzionăm, ADI Protecția Animalelor, a făcut până acum însă doar studii, strategii și vizite, adică hârtii și relaxare. Plus ștate de plată pentru salarii. Detalii aici și aici.
Tot ca o justificare, de anul trecut, pe site-ul Consiliului Județean Neamț, în numele asociației, apar informări tot despre ce fac alții. Adică despre animalele pe care Biroul Protecția Animalelor al IPJ Neamț le ia din stradă și le duce la adăposturi private din Iași și Bacău. Tot acolo găsim, din anul înființării, un ghid de finanțare nerambursabilă pentru obținerea de fonduri de la județ pentru proiecte destinate animalelor, dar proiecte nu!
Probabil iritat de „activitatea” intensă a Asociației, marți, 14 ianuarie, președintele CJ Neamț, Daniel Harpa a convocat o întâlnire cu reprezentanți ai acestei asociații, cu viceprimarul de Piatra-Neamț Cristian Sauciuc, Dragoș Chitic – administratorul public și fost președinte al asociației, precum și cu prefectul Adrian Bourceanu. La poză zâmbesc frumos și Florin Vornicu, director ADI Protecția animalelor, dar și Vlad Gregorian, consilier județean și secretar general al PSD Neamț, plus consilier al președintelui.
„În cadrul întâlnirii s-au purtat discuții privind eficientizarea activităților și identificarea unor proiecte comune.
Colaborarea interinstituțională în acest domeniu reprezintă un pas important în îmbunătățirea serviciilor oferite și realizarea unor proiecte noi privind managementul integrat la nivel județean al activităților și serviciilor publice de protecție a animalelor”, aflăm de pe Facebook-ul CJ Neamț. Să reținem singurul cuvânt interesant, cel privind eficientizarea activității. Ne exprimăm mirarea că la discuții nu a participat și Ion Asaftei, prezent la orice agapă prietenească oficială sau nu.
Rămân, totuși două întrebări: Care activități? Ce se va eficientiza?
Invitat în emisiunea „Cafeaua de dimineață” a Mesagerului de Neamț de astăzi, 16 ianuarie, primarul Adrian Niță a declarat că a identificat un teren suficient de mare în Piatra-Neamț pentru construcția unui padoc destinat animalelor abandonate, care ar urma să fie dotat și cu un incinerator pentru leșuri. Pe strada Gheorghe Doja, în apropierea adăpostului de câini administrat de Salubritas, lângă depozitul pentru deșeuri electronice, există deja o platformă betonată și un spațiu de aproximativ 5 ha unde ar putea fi construit acest padoc.
Angela Croitoru