Maldărele de dosare din diverse instanțe de judecată au fost întotdeauna sursă de inspirație pentru mass-media, dar și punct de interes pentru marele public. Dintre coperțile „obosite” ale unui dosar de acest fel ies la iveală informații care suscită interesul general, cum ar fi marile cazuri de corupție, omoruri cu cruzimi sau între membrii aceleiași familii, mari escrocherii sau pătimașe iubiri terminate urât, cu șantaj, violențe sau amenințări. Dar sunt și spețe care, chiar dacă nu sunt prea complexe din punct de vedere juridic sau nu atrag pedepsele maxime, au „farmecul” lor. Și vorbim aici de importanți oameni de afaceri care au ajuns în boxa acuzaților sau situații în care în mod paradoxal s-a ajuns la anularea unei amenzi de circulație deși aparent sancțiunea ar fi fost aplicată pe bună dreptate, plus multe alte situații care nu ar trebui trecute cu vederea.
Patronul unei bijuterii judecat a cumpărat aur furat
Un cunoscut om de afaceri care deține în Piatra Neamț un lanț de magazine specializate în vânzarea de bijuterii este judecat într-un dosar penal aflat pe rolul Judecătoriei Oradea. El a fost pus sub acuzare pentru comiterea infracțiunii de tăinuire. În același dosar un alt bărbat este cercetat pentru furt. Acesta din urmă, împreună cu un amic ar fi prădat două magazine de bijuterii. Faptele au avut loc pe 15 mai 2024, la Arad, unde hoții au plecat cu podoabe de peste 160.000 lei. Pe 5 iunie, la Oradea, aceiași indivizi au dat o spargere similară și au luat bijuterii de 390.000 lei. Au fost prinși pe 29 iunie, iar în urma perchezițiilor anchetatorii au găsit 60.000 lei, parte din bijuteriile furate, precum și hainele și încălțămintea folosită la jafuri. Aici povestea ajunge la Piatra Neamț și îl are în prim plan pe patronul de origine turcă despre care anchetatorii susțin că ar fi cumpărat de la cei doi hoți marfa obținută ilicit. La preț de dumping față de cel al pieței, pentru că se pare știa de proveniența aurului. A dar puțin peste 100 lei/gram, deși cotația la BNR este de 4 ori mai mare. „inculpatului (…) a cumpărat de la inculpatul (…), cu suma de 42.500 lei, cantitatea de aproximativ 400 grame bijuterii din aur, provenite din furtul comis în data de 05.06.2024 din bijuteria Golden (…), aparținând (…) S.R.L, situată în complexul comercial Era Shopping (…), prevăzând din împrejurările concrete că acele bijuterii proveneau din săvârșirea unei fapte prevăzută de legea penală, chiar dacă nu a cunoscut efectiv natura acesteia în condițiile în care prețul plătit pentru acestea a fost mult sub prețul pieței, toate bijuteriile aveau etichetele privind gramajul și prețul acestora legate de ele, aspecte ce au fost cunoscute de către inculpatul (…) care este profesionist în domeniu”, a stabilit judecătorul de cameră preliminară. Unul din cei doi hoți a recunoscut acuzele reținute în sarcina sa și a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare, cu suspendare. Celălalt nu și-a admis vinovăția și este judecat alături de patronul pietrean. Rămâne de văzut care va fi soluția instanței în acest caz.
Polițiștii rutieri au pierdut un proces pe mâna lor
Un conducător auto a reușit să obțină anularea în instanță a unei sancțiuni contravenționale. Nu pentru că ar fi primit-o pe nedrept. Ci datorită faptului că polițiștii rutieri nu au reușit să demonstreze că totul s-a întâmplat pe un sector de drum unde exista limitare de viteză. Totul s-a întâmplat pe 12 august 2021, în jurul orei 16:00, când șoferul a fost surprins de aparatul radar de pe autospeciala de poliție aparținând IPJ Neamț cu o viteză de 86 km/h, pe un sector de drum cu limitare de 30 km/h. Agentul de poliție a aplicat o șoferului o amendă de 1.305 lei și sancțiunea suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Bărbatul a semnat procesul verbal, dar a contestat în instanță sancțiunea. Judecătoria Piatra Neamț a respins acțiunea ca nefondată, dar șoferul a declarat apel iar cauza a ajuns pe rolul Tribunalului Neamț. Magistrații au stabilit că proba certă a vinovăției șoferului trebuia să reiasă din conținutul suportului video care să ateste viteza cu care circula autoturismul, faptul că s-a întâmplat în zona cu limitare de viteză și numărul de înmatriculare. Doar că din înregistrare nu reieșea limitarea de viteză prin nici un indicator sau marcaj rutier. „În consecință, constatând că din înregistrarea video nu se poate reține, dincolo de orice dubiu, că viteza de 86 km/h aparținând mașinii conduse de petent, la momentul 16:18:41, a fost înregistrată pe un sector de drum cu limitare de viteză la 30 km/h, tribunalul a apreciat că procesul-verbal de contravenție contestat de petentul A.I.C. cu privire la contravenția sancționată potrivit art. 102 alin. (3) lit. e) din O.U.G. nr. 195/2002 este netemeinic, impunându-se a fi anulat”, au stabilit judecătorii prin decizie definitivă.
Două spitale au de încasat peste 200.000 lei după o crimă
Într-un alt dosar, de această dată penal, acuzatul a fost obligat să achite despăgubiri uriașe către două unități spitalicești. Fără precedent. Este vorba de un caz de violență în familie, în care un bărbat din Roznov și-a bătut cu sălbăticie soția. Deși corecțiile aplicate erau de notorietate în comunitate, cea din 28 februarie a avut consecințe nefaste. Victima agresiunii a fost internată în spital luni de zile dar nu a mai putut fi salvată și s-a stins din viață pe 2 iunie. Agresorul a fost încarcerat, apoi a fost judecat pentru fapta sa, la finalul procesului fiind condamnat la 14 ani de închisoare. Prin aceeași sentință bătăușul a fost obligat la plata unor sume imense pentru unitățile în care a fost îngrijită victima agresiunii. Spitalul Județean Bacău ar avea de primit circa 152.000 lei, la care se mai adaugă circa 56.000 lei, cu același titlu, către Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. În total peste 200.000 lei. Rămâne de văzut și cum vor recupera spitalele banii, având în vedere faptul că cel care trebuie să facă plata are 70 de ani și este încarcerat de la data omorului, finalul lunii februarie a anului trecut.
Timpul, aliatul acuzaților – fapte din 2010, proces din 2015
Chiar dacă în anumite anchete se impun expertize și alte probe care sunt de durată, trecerea timpului devine cel mai mare dușman al anchetatorilor și favorabil din plin celor care sunt cercetați. Pentru că anii de anchetă la care se adaugă perioade mari de derulare a proceselor la diferite instanțe de judecată nu mai au rezultatul scontat: tragerea la răspundere penală a celor suspectați. Și nu de puține ori s-a stabilit că acuzații sunt exonerați de răspundere pentru că intervine prescripția penală, adică se împlinește un termen concret în care autorii nu mai pot fi judecați deoarece a trecut prea mult timp de la comiterea faptelor. Prescrierea, doar pentru o parte din acuze, a fost constatată recent de magistrații Tribunalului Neamț într-un dosar penal care avea ca obiect masive defrișări ilegale din pădurile de pe Valea Muntelui. Ancheta a început prin 2015 și procurorii DIICOT vorbeau la acel moment de un prejudiciu imens în cauza în care mai mulți patroni erau acuzați de evaziune fiscală de proporții, de complicitate la această faptă, tăiere fără drept de arbori sau furt de arbori tăiați pe nedrept. Totul a fost posibil cu implicarea unui lucrător silvic trimis în judecată în același dosar. Acum procesul continuă pentru acuzele care încă nu s-au prescris, respectiv cele de constituire și aderare la un grup infracțional organizat și abuz în serviciu, aceasta din urmă pentru lucrătorul silvic. De menționat este faptul că cei pentru care judecătorii au constatat intervenirea prescripției penale răspund în continuare pe parte civilă și dacă vor fi găsiți vinovați trebuie să achite sumele stabilite drept prejudiciu în dauna statului. Dar deocamdată cauza în care cercetările au început în 2015 și care au în vedere fapte comise de prin 2010, este pe rolul Tribunalului Neamț. Oricare ar fi decizia acestei instanțe nu va fi definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Adică mult timp de acum încolo.
Gabi SOFRONIA