Actualizare: Liderul FSLI Neamț, Ionel Hociung (care va fi invitatul de marți, 21 ianuarie la Cafeaua de dimineață) a declarat: „Noi, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, am făcut demersuri și am informat ministerul cu privire la faptul că nu sunt emise aceste norme. Săptămâna trecută a avut loc o ședință a Comisiei de dialog social, în cadrul căreia ministerul a luat act și a spus că urmează să fie emise aceste norme, ceea ce va rezolva situația”.
Știre inițială: În urmă cu o săptămână, sindicatele din Educație atrăgeau atenția asupra faptului că profesorii care vor participa în comisiile de evaluare pentru probele de competențe lingvistice de la BAC ar putea să nu fie remunerați. Acest lucru era cauzat de un „vid legislativ”, deoarece ordinul privind plata personalului din cadrul comisiilor de examen nu făcea referire la aceste sesiuni ale examenului de Bacalaureat.
Situația se pare că a fost rezolvată. Edupedu.ro notează că a obținut o informare a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ către membrii din teritoriu în care se menționează că profesorii vor fi plătiți pentru asistența la examene și evaluarea lucrărilor la nivelul anului 2024.
În 2024, profesorii implicați în aceste probe au primit 10 lei pentru fiecare candidat evaluat la probele de limba română și TIC, respectiv 15 lei pentru evaluările în limbi străine. Sumele, deși impozabile, erau mai mari cu 4 lei față de 2022.
Anul acesta probele orale la BAC încep mult mai devreme față de anii anteriori. Calendarul acestei etape a examenului îl puteți consulta mai jos.
- Proba A: Evaluarea competențelor de comunicare orală în limba română (27-29 ianuarie);
- Proba B: Evaluarea competențelor de comunicare orală în limba maternă, pentru minoritățile naționale (30 ianuarie);
- Proba C: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă străină (31 ianuarie – 4 februarie);
- Proba D: Evaluarea competențelor digitale (5-7 februarie).
M.N.